Szójatejet lehet inni?
Vagy milyen hátrányai vannak?
(Most úgy értem, hogy rendes tej helyett, nem pedig hogy "hízlal-e", meg hogy "mennyi a kcal tartalma...)
8. TEJ VARIÁCIÓK: 0,1%-OS TEHÉNTEJ
images_41.jpg- Ajánlom azoknak, akik az étrendjükben a(z egészségtelen) zsírfogyasztást szeretnék nagyon visszafogni, ebben ugyanis ez utóbbi nutriens gyakorlatilag egyáltalán nem található meg.
- Ízre tejszerű, de persze nagyon erősen vizezett. Van mellékíze is. Érdemes először egy literrel kipróbálni, mert ismerek olyat, akinek nagyon csúszik.
- A tehéntejek magasabb szénhidrát-tartalmukat a tejcukornak köszönhetik. Ezen jelenség alól ez a termék sem kivétel.
Reális ára: 180-190 Ft / 1 liter
~*~*~
9. TEJ VARIÁCIÓK: 0,5%-OS TEHÉNTEJ
7432_large.gif- Ajánlom azoknak, akik pénzügyi / elvi / ízlési okokból elzárkóznak a növényi tejek elől, de a 0,1%-os tehéntej nem vált be.
- Szerintem ízre teljesen rendben van - bár nem tejszínes, mint a jó öreg zsíros tejek, az már egyszer biztos. Dehát ugyebár valamit valamiért.
- Hátránya, hogy alig lehet néhány helyen kapni... Budapesten a Corvin Plázát tudom mondani, többet én sem ismerek sajna. Akinek van tippje, az magában ne tartsa!
Reális ára: 250-300 Ft / 1 liter
~*~*~
10. TEJ VARIÁCIÓK: LIGHT SZÓJATEJ
1_9.jpg- Ajánlom azoknak, akik elvi / ízlési okokból nem isznak tehéntejet, vagy akik nem szeretnének a tejcukor miatt sok felesleges egyszerű cukrot bevinni.
- A light szójatejet mint olyat, én eddig csak egy márkánál láttam eddig. A többi szójatejhez képest kábé feleannyi zsírt tartalmaz, de sajnos hátránya, hogy egy pici cukorral van felturbózva a jobb íz érdekében (bár a tehéntejhez képest még így is jobb a helyzet)
- A szójatejnek szerintem olyan íze van, mint a tejbegríznek. Nagyon hamar meg lehet szeretni, nekem már a tehéntej az, ami furának tűnik.
- Fehérje tartalma magas és teljes értékű, de kétségtelenül növényi eredetű. A szójafehérjével kapcsolatosan felmerülő egyéb aggályokat meghagyom a tejipari lobbistáknak, én itt most nem szeretnék ezzel a kérdéssel foglalkozni.
Reális ára: 500-550 Ft / 1 liter
~*~*~
11. TEJ VARIÁCIÓK: ÉDESÍTETLEN SZÓJATEJ
fre16_1.JPG - Szénhidrát-tartalma gyakorlatilag elhanyagolható, zsírtartalma viszont magasabb. Fehérjetartalma szintén magas.
- Én speciel az utóbbi pár hónapban ezt a verziót részesítettem előnyben, mert a zsírfogyasztásomba belefér, minden más tekintetben pedig ezt találom a leginkább előnyösnek
- Létezik külföldön light és cukrozatlan szójatej is - hát, türelemmel várom...
Reális ára: 500-550 Ft / liter
~*~*~
12. TEJ VARIÁCIÓK: MANDULATEJ
unas_584977.jpg - Ajánlom azoknak, akiknek mind a szójatejjel, mind a tehéntejjel van valami bajuk
- Igazából van még zabtej és rizstej, mogyorótej stb. is, de ezeket nem kóstoltam, nem próbáltam, ezért aztán nem tudok róluk véleményt sem alkotni
- A mandulatej alapvetően - mivel olajos magból készül - zsíros is, és sajnos cukros is. Viszont tényleg mandula íze van! ;] Finom, és aki akarja, annak beilleszthető a diétába.
Reális ára: 550-600 Ft / 1 liter
Köszi a válaszod, de most nem innen akartam megközelíteni a dolgot, hogy fehérje, szénhidrát, meg zsír szempontjából mi a helyzet.
Hanem ugyebár egyesek szerint a tej nem emberi táplálék... Ilyen téren várok erre most választ, bocsi, ha nem volt egyértelmű a kérdésem:)
Ja bocs, akkor féleértettem:D A szójatej növényi, tehát nyilván nem a szója csecsemőjének készült anyatej:D Bár a szóját alapból sosem titulálták egészségesnek, de a vegetáriánusok ezt erősen bírálják, hogy az jobb mint a hús, blabla.
Nyugodtan ihatod, ebbe még nem halt bele senki, pedig én táplálkozástudomány terén rohadtul kritikus vagyok:D De például én megdöglenék tej nélkül, nem tudnék zabkását, kávét, főzeléket, gyümölcslevest, satöbbit enni.
Ahogy kívánod.
(Amúgy készüljünk fel táplálkozásharcosunk válaszára, a művészúr szerint aki tejet és teljes kiőrlésű kenyeret eszik és sportol, az örökké hájas marad. Fizetett kommentárt hallottak.)
"De például én megdöglenék tej nélkül, nem tudnék zabkását, kávét, főzeléket, gyümölcslevest, satöbbit enni. "
Lehetséges, hogy én is, mivel ezek nálam is szinte napi dolgok.
Csak tegnap vettem ilyen szójatejet (akciós volt, gondoltam, kipróbálom), és egész jó volt:-D
(Az utolsó, zárójeles részre csak annyi, hogy tul.képpen most kivételesen kíváncsi vagyok a véleményére ezzel kapcsolatban... Bár az ő elveit ha akarnám sem tudnám kivitelezni...:-D)
Szerintem rossz az íze, és hallottam olyat, hogy vannak benne olyan anyagok ami nagy mennyiségben káros, de az erjeszett formájában nincs benne (pl. tofu)
Kb. ugyanannyi kalória mint a sima tej, inkább azoknak ajánlanám akik nem bírják a tehéntejet.
Köszönöm a válaszokat!
Amit én ittam most, annak az íze bejött, de normál áron nem vettem volna meg:-D
Rizstejet kóstoltam régen (lányomnak vettük még anno, mert nem itta a tápszert kiskorában, az annyira nem ízlett... Neki sem :-D)
Zabtejet még nem, de majd kipróbálom:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!