Minden ember ugyan annyi energiát tud nyerni ugyan abbol az ételből?
Nem, elég sok minden befolyásolja, nem csak az emésztés hanem az anyagcsere gyorsasága, a vitaminok-nyomelemek jelenléte vagy hiánya, a belső elválasztású mirigyek működése, stb.
Egy étel tartalmaz mondjuk 2000 kalóriát, ebből az egyik ember tud hasznosítani mondjuk 1600-at, a másik 1800-at, a harmadik meg 1000-et.
NA végre egy értelmes kérdés!
A válasz egyértelmúen nem. Az emészés hatásfoka rohadt sok minden dologtól függ, egyrészt az enzimháztartás, hormonális egyensúly is befolyásolja, pl nem mindegy hogy mennyi emésztőenzimet tud termelni és bevetni a tested , ill. mennyi van magában a kajában is. És másképp is emésztünk bizonyos ételeket pl ami puffaszt azt nem emészted jól én pl a brokkolit nem jól,a babot nagyon jól emésztem, az átlagnál nem így van.
Tehát a bevitt mennyiség nem egyenlő a felszívódással, viszont úgy kell venni hogy ennyi hasznosul is, nyilvánvaló hogy az anyagcsere sebességének is köze van ehhez.
De, beletartozik ez is. Ugyanis a személyes feldolgozást befolyásolja az ételek emésztésre gyakorolt hatása, mindenkinél másképp, pl neked szorulásod van a banántól, én meg f*sok tőle.
Úgyhogy ide tartozik ez is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!