Egyszerüen nem tudok lefogyni,2 gyerekem van. Nem tudom megállni hogy ne egyek. Vásárolni ne küldjetek, nincs pénzem. ÉN 77 kilo vagyok és 165cm. Olyan 17 lilotol jo lenne megszabadulni. Leginkább a hasam zavar, lóg és undorito. Hogy tudnák fogyni?
Na, csak azért írok, mert írtad, hogy azért nem tudsz fogyni, mert nem bírod ki, hogy ne egyél, nem a pajzsmirigyed miatt, meg mert a 2 gyerek után nehéz lefogyni!:D piros pont!
Shapeshifter.blog.hu :
MIKOR KELL ENNI ÉS MIT?
1. Naponta legalább ötször, három- vagy négyóránként, keveset. Ennek az a lényege, hogy soha nem vagy éhes, az energiaellátás folyamatosan működik, a vércukorszint nem ingadozik. Mindez együtt segíti a gyors anyagcsere fenntartását, mert a szervezet nem érzi azt, hogy tartalékolnia kellene.
2. Este felé haladva csökkenteni kell az ételek zsír és szénhidrát tartalmát, és növelni kell a fehérjék arányát.
3. Az "este hat után nem eszünk" egy baromság! Felejtsük el! A testedben nincs óra, nem tudja, hogy "ó hopp, hat óra, lejárt a munkaidő". Addig dolgozik, addig égeti az energiát, ameddig ébren vagy. Az aranyszabály az, hogy a mindenkori lefekvés előtt 2-3 órával kell utoljára enni. Ha ez éjfélkor van, mert hajnalban fekszel le, akkor éjfélkor eszel utoljáéra. Kész.
4. KÖTELEZŐ reggelizni. Ez nem szokás, nyafogás, idő vagy kényelem tárgya. A reggeli a létező legfontosabb étkezés mindegyik közül. Azoknak, akik egészséges, fenntartható diétába akarnak kezdeni, rá kell szokni, tetszik vagy sem. Enélkül inkább meg se próbálják, felesleges. A reggeli az az étkezés, amikor szabadon lehet és kell is szénhidrátot (tk kenyér, zabkása stb.) enni, hiszen ilyenkor veszed fel az egész napra a lendületet. Az egyik legigazabb bölcsesség, hogy "reggelizz úgy, mint egy király; ebédelj úgy, mint egy polgár; vacsorázz úgy, mint egy koldus!"
5. Gyümölcsök... Az emberek azt hiszik, hogy ezek jöhetnek töménytelen mennyiségben. Pedig nem. A fruktóz - bár valóban egészségesebb a kristálycukornál - egyszerű cukor, és hasonlóan erős hízlaló hatással rendelkezik, mint a sima cukor. (USA kísérlet: gyümölcsdiétára fogott csoportban erős hízást figyeltek meg) Az egyes gyümölcsök cukortartalma is eltérő: a szőlő, szilva például alapból ki van csukva. Gyümölcs persze kell, de igyekezzünk dél előtt enni belőle, 500g-nál soha ne többet és mindig az előző étkezés után 3 órával minimum - a gyorsabb átfutás és puffadás elkerülése végett.
5.2. Gyümölcslevekkel ugyanez a helyzet... Azzal a kivétellel, hogy hacsak nincs ráírva, hogy "hozzáadott cukor nélkül", akkor az hiába 100%-os, van benne plusz cukor. Ha már isztok ilyet, akkor erre figyeljetek oda! A cukros üdítők természetesen az elsők a szigorúan tiltott dolgok listáján.
6. Sajtok: a közhidelemmel ellentétben a nagy részük (kivéve light termékek) iszonyúan zsírosak. Nem barátai a jó diétázónak, sajnos.
7. Öntetek, szószok: néhány speckó kivételtől eltekintve (pl. natúr joghurt + fűszerek házilag stb.) kicsukva. Szinte semmiből nem állnak, csak zsírból.
8. Kenyérfélék: vannak, akik gluténmentes termékeket vesznek, a gluténra ugyanis sokan kis mértékben érzékenyek, és ez az érintetteknél gyors hízást okoz ( ez a lisztérzékenység enyhébb formája gyakorlatilag). Gluténmentes búzafélék a kukorica és a rizs például. Akik bírják a glutént, azok vegyenek IGAZI teljes kiőrlésű dolgokat. Mindig nézzük meg a hozzávalók között, hogy milyen arányban vannak benne teljes kiőrlésű gabonafélék és tartalmaz-e hozzáadott cukrot. A teljes kiőrlésű dolgok amúgy nem kalóriatartalmukban különböznek a finomított lisztből készült termékektől, hanem abban, hogy a lassú felszívódású szénhidrátforrások közé tartoznak. Kevésbé hízlalnak, mert nem ugrasztják meg az inzulin szintet, hamarabb és sok órán keresztül jóllakatnak. (Szintén okos dolog a kukoricás-, rozsos- és teljes kiőrlés abonett.)
9. Felvágottak, virslik: magas hústartalmú sonkáktól eltekintve gyakorlatilag ipari hulladékok. Tele vannak zsírral, rákkeltő anyagokkal, adalékokkal, aromákkal stb. Nem kellenek, fujj.
10. Zöldségek: minden mennyiségben! Csak rendesen mossátok meg őket, mert ennek hiányában nem nehéz valami rémséges hasmenéses mókát összeszedni... Ez nem csak kellemetlen, de mivel kimos minden tápanyagot, a diétának is alaposan keresztbe tesz.
11. Krumpli vagy rizs? Semmiféleképpen nem burgonya. A lehető legjobb opció a barnarizs (x saláta kombó). Zsírtartalma alacsony, fehérjetartalma magas. A fehér és barna rizs között annyi a különbség, hogy az utóbbi kiváló lassú felszívódású szénhidrát-forrás (mint a tk kenyér esetében) és iszonyú lassan fő meg...
12. Tejtermékek: jöhetnek, de ügyeljünk rá, hogy cukrozatlan, alacsony zsírtartalmú dolgokat keressünk. Legjobbak a szójatej ill. rizstej termékek, mert teljes értékű fehérjeforrások, ugyanakkor nem tartalmazzák azokat a karciogén növekedési faktorokat, mint a tehéntej. Ne felejtsük el, hogy a tehén is ugyanazért termel tejet, amiért az ember: a borjat látja el vele növekedést serkentő hormonokkal, immunanyagokkal, kitudjamégmivel. Nem az embernek van kitalálva a tehéntej, és nincs még egy élőlény a Földön, ami egy másik anyatejét inná. Nem véletlenül.
13. Tojás: fehérje jöhet minden mennyiségben, de a sárgájával már óvatosnak kell lenni... Egy tojássárgája 5-6 g zsírt és rengeteg koleszterint tartalmaz. Rántottához tehát használjunk egy egész tojást, de a többi csak fehérje legyen!
14. Húsok: sovány, magas fehérje- és alacsony zsírtartalmú húsok jönnek itt szóba (mellhúsok, tengeri halak stb.). A legjobb a halak és szárazföldi állatkák váltogatva való fogyasztása. Természetesen rántás szóba sem jöhet, és a bőrt sem ropogtathatjuk el. Süthetünk zsiradék nélkül sütőben hőálló tálban, sütőzacskóban, porcelán serpenyőben vagy minimális zsiradékkal. A minimális alatt 1 evőkanálnyit értek. Bizony.
15. Olajok és zsírok: kerülendőek a margarinok és vajak, mert magas transzzsír tartalommal rendelkeznek, mely károsítja a szívet és az érrendszert. A melegen sajtolt olajok (pl. napraforgó olaj) égéstermékeket tartalmaznak, erősen rákkeltőek, letapadnak a bélfalakra. A legjobb, ha állati zsiradékot (pl. sertés) vagy hidegen sajtolt (pl. olíva) olajat használunk. Ezeknek magas az esszenciális zsírsav tartalma, amelyre a szervezetnek feltétlenül szüksége van a megfelelő működéshez. Ugyanezen okból kifolyólag ajánlott napi kis mennyiségű - 10-15g - olajos mag (pl. mandula) fogyasztása. A halolaj kapszulák is megfelelő pótlékot jelenthetnek.
16. Édességek: gondolom nem mondok nagy csodát, ha közlöm, hogy ezek ki vannak zárva... Az édességhiány azonban könnyen orvosolható. Minden boltban lehet kapni 85%-os szárazanyagtartalmú zsírszegény fekete kakaóport, melyet édesítővel elkészíthetünk kakaónak, vagy bármelyik ételünket csokissá tehetjük vele. Kalóriatartalma 10-15g-os mennyiségekben elképesztően kevés (10-15kcal). Léteznek diabetikus lekvárok is.
17. Édesítők: ajánlom a természetes szereket, azok között is elsősorban a stevia-t.A méz értékes tápanyagforrás, de kalória tartalmát tekintve abszolút nem nevezhető diétásnak. Óvatosan vele! Az allergiában szenvedők tüneteit súlyosbíthatja, ezért nekik a méz tabu.
18. Tésztafélék, péksütik, sütik: Finomított lisztből vannak, sok bennük a cukor és még több a zsír. Mindemellett pedig a szervezetnek sincsen rájuk szüksége, üres kalóriát jelentenek csupán (1 azaz egy darab, a metró aluljáróknál árult mini csokis croissant-ban pl. 300 kcal van! Igen, abban a kis vacakban.)
19. Banán: a közhiedelemmel ellentétben a banán csupán magas szénhidrát tartalma miatt van fekete listán sokaknál, de igenis érdemtelenül. Nagyon egészséges; sportolók számára értékes kálium-forrás (izomlázra jó). A kulcsszó itt is a mértékletesség!
20. Fehérje shake: edzést végzőknek majdhogynem kötelező, amúgy pedig a legjobb vacsora helyettesítésére. Az ára nem kifogás, lehet ugyanis venni nagy márkáknál is olcsó (3000 ft / havi adag körül) de jó minőségű porokat. Ezek nem olyan finomak ugyan, de valamit valamiért... A nőknek kifejlesztett verziónak ne dőljetek be. Pontosan ugyanaz, mint a sima, csak rózsaszín a doboza és nénivel reklámozzák.
21. Nincs csipegetés! Nincs egy kis falat ez meg az! A sok kis falatból könnyen összejön egy nagy falat. Ami ilyen szoros diétánál már nagyon nem mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!