Mik azok a komplex szénhidrátok, és mely ételek tartalmaznak ilyet?
"Vannak jó és rossz szénhidrátok."
A "jó" és "rossz" jelzők azonban nem az ízélményre vonatkoznak: az összetett és egyszerű szénhidrátok ezen a fedőnéven kerültek a köztudatba.
Összetett (komplex) szénhidrátokat tartalmaznak a gabonafélék (kenyér- és tésztafélék, gabonapehely, müzli), a hüvelyesek (bab, lencse, borsó) és olyan magvak, mint a mogyoró, a dió, a szezámmag vagy a napraforgó.
Az egyszerű szénhidrátok csoportját pedig a fruktóz (szőlőcukor), a laktóz (tejcukor), valamint a szacharóz (répacukor vagy nádcukor) alkotják. Utóbbi - közismert nevén "cukor" - általában kristálycukor vagy porcukor formájában van jelen a konyhában.
Az egyszerű cukrok túlzott mértékű fogyasztása valóban egészségügyi kockázatokkal jár, hiszen gyorsan emelik meg a vércukor szintet, ami azután ugyanolyan nagy sebességgel süllyed vissza. Így jelentkezik újra az éhségérzet, s így növekszik az elhízás és a szívbetegségek kockázata, amennyiben az elfogyasztott egyszerű szénhidrátok mennyisége háttérbe szorítja a vércukorszintet egyenletesen emelő, és fenntartó összetett szénhidrátokét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!