Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Stevia vagy Xilit?

Stevia vagy Xilit?

Figyelt kérdés

Eddig mesterséges édesítőszereket használtam, de aggódom amiatt, hogy lerakódnak a májban és hosszú távon több a káros következménye,mint a nulla kalória előnye...

Kinek melyik vált be?

Köszi a válaszokat

2012. jan. 10. 00:50
 1/9 anonim ***** válasza:

Mit szoktál édesíteni? Kávét? Nem iszom. Teát? Legfeljebb citromlével. A magam részéről cukrot használok, viszont jelentősen csökkentettem a mennyiséget (kb. ötödére).

Hallottam ezekről az édesítőkről, kóstoltam is. Nem tudom. Megemlíteném még a szerzetesek körtéje nevezetű növényt, azt próbáltam, az íze a juharszirupra emlékeztet.

2012. jan. 10. 01:23
 2/9 anonim ***** válasza:
Én xilitet mondanék, de nekem az drága sajnos így inkább nem édesítek italokat.
2012. jan. 10. 07:59
 3/9 anonim ***** válasza:

tényleg, mit édesítesz? ha fehér lisztes süteményeket, akkor eleve mindegy.

ha nem, akkor a xillit mindenkinek beválik, akinek van pénze rá.

és a steviát is ajánlják, bár erről keveset tudok. és amiről keveset tudok az ellenséges, idegen :D de ettől még lehet használható.

2012. jan. 10. 09:57
 4/9 anonim ***** válasza:

Próbáld ki mindkettőt és majd eldöntöd.

A stevia-nak van egy fura mellékíze. Amikor először próbáltam, akkor nagyon nem ízlett, jó ideig nem is vettem, de a 2. doboznál már 2 nap után fel sem tűnt (én csak a tablettát használtam kávéba és teába).

A xilitnek ugyanolyan íze van, mint a cukornak, viszont ha jól tudom, annak kalóriatartalma is van, míg a stevia-nak nincs. Viszont állítólag védi a fogakat, vagy mi :)

Ha anyagilag megengedhetném magamnak, akkor mindkettőt használnám.

Off: azért ez egy vicc, hogy az egészséges étel a drágább, nem fordítva kéne lennie????? Lásd: hamburgeradó...

2012. jan. 10. 12:28
 5/9 anonim ***** válasza:

cukoralkoholt előállítani drágább mint cukrot kivonni, tisztítani.

xilitolban van energia, mivel emészthető, végső soron tápanyag számunkra. legtöbb mikróba számára nem, ezért "védi" a fogakat. de ugyan ilyen módon "védi" a torkot is pl. légúti fertőzésekkor fogyasztva.

2012. jan. 10. 12:33
 6/9 anonim ***** válasza:

Az érthető, köszi.

De amúgy az állam számára nem lenne kifizetődőbb, ha kevesebb túlsúlyos és beteg ember lenne? Na jó, nem offolok tovább, csak nem értem ezt a hozzáállást... :)

Persze, kis mennyiségben a cukor sem gáz.

2012. jan. 10. 14:17
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek:) Sütiket nem, abba horribilis mennyiség kell.Elsősorban kávét, nagy ritkán teát vagy natúr joghurtot gyümölccsel, vagy zabkását, köleskását szeretnék édesíteni.

Eddig nyírfacukrot használtam, 1 kg elég nekem hónapokra...

2012. jan. 10. 17:26
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Én a Steviát ajánlom.

A kalóriaértéke jelentéktelen, a Xilitben van szénhidrát.

A Stevia sokkal olcsóbbra jön ki, mivel olyan kicsi mennyiség kell belőle, hogy lassan 3 hónapja vettem meg a dobozt (por állagú, 25 gramm, 2590 Ft-ért), MINDENBE ezt használom (kávé, tea, zabpehely, stb.), és még több, mint félig van a doboz.

A Xilit kilója is ennyibe került azt hiszem a boltban, ahol vettem, de abból majdnem annyi kell, mint amennyit rendes cukorból használnál, így sokkal hamarabb elfogy.

2012. jan. 10. 22:53
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
a steviáról olvasni jókat. bár mennyivel jobb lenne ha azt is megtalálnám, hogy miféle vegyület is adja az intenzív erős ízt..
2012. jan. 10. 23:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!