Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » A napi szinten sportolók...

A napi szinten sportolók (értsd: napi 2-3 óra aktív mozgás) hogyan fogyhatnak?

Figyelt kérdés

Több kalóriára/energiára van szükségünk, mint egy nem sportolónak, de lehetséges izomveszteség nélkül fogyni? Mert ugye fogyás és izomnövelés nincs egyszerre, de azért egy kemény úszóedzés eléggé izmosít..

Remélem érthető a kérdés:)

18/L

2011. ápr. 23. 16:49
 1/5 Tyler913 ***** válasza:

Nem teljesen ertem a kerdest.A fejlecben az van,hogyan fogyhatnak (mintha nehez lenne nekik),mig alatta az,hogy izomveszteseg nelkul fogyhatnak-e,a kovetkezo mondatban meg az,hogy az uszoedzes izmosit.Szoval kicsit nehezen ertheto a kerdes,de azert probalok valaszolni.

A napi szintu sport sem mindegy,milyen szinten megy,pl. kocoghatok minden nap 1 orat,vagy lehetek profi sportolo,akinek kokemeny edzesei vannak,mindketto napi szintu sportolas,megis mas kavehaz.

Egyebkent lehetseges izomveszteseg nelkul fogyni,pl. ha valaki a fenntartasi szintnek megfelelo kaloriabevitelt tart,es kozben sportol,akkor ha nagyon lassan is,de elkezd megszabadulni a testzsirtol,sot,par ev alatt plusz izomtomeget is felepit.

Ha viszont gyorsabb szalkasitas a cel,ott egy magas feherjetartalmu etrend javasolt (akar 3-3,5 g/tskg),a fenntartasi szintnel kicsit alacsonyabb kaloriabevitellel.Erre jon a kardio (semmikepp sem tobb napi 1 oranal) es sulyzos edzes,hogy az izomtomeg megmaradjon.De ahhoz,hogy az illeto ne veszitsen izmot,nagyon jol felepitett etrend kell,2-3 orankent eves,aminosavtablettak,stb.

2011. ápr. 23. 17:36
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszi, és bocsi hogy rosszul tettem fel a kérdést.

A lényeg a szálkásításon lenne, de nem tudom hogyan kell ilyen étredet összeállítani. Én mivel reggel 7-től este fél 9-ig nem vagyok otthon(iskola, edzés) ezért nagyon össze vissza eszek.

Most gondolkodtam azon, hogy rendelek kaját (4 étkezést egy napra) és emellett gyümölcsöket, zöldséget még eszek. Ez megadná a napom étkezési "ritmusát", és talán elég is lenne. Árban pedig talán picit több, mint egy ebédre költenék.

Egy óra futás alatt 6-12 kilómétereket futunk, nem egy tempóban, hanem különböző feladatokkal gyorsításra, futógimnasztika,.. Úszni pedig 3 km-t szoktunk egy óra alatt, azt sem egy tempóban végig, hanem változatosan.

2011. ápr. 23. 18:29
 3/5 A kérdező kommentje:
azt elfelejtettem,hogy nem a mérleg szerinti fogyás a célom. persze remélem azért picit a számok is változni fognak, de igazából csak jól szeretném magam érezni a bőrömben.
2011. ápr. 23. 18:32
 4/5 Tyler913 ***** válasza:

Ok,igy mar erthetobb.Az etrendben segithetek,es meg lehet oldani rendeles nelkul is,igy olcsobb lesz.

Meg kell szoknod,hogy mindig egy nagy sporttaskaval kozlekedsz,es az edzocucc mellett ott lapul a napi kajaadag.

Ha nem a merleg szerinti fogyas a celod,csak szeretnel kicsit feszesiteni az alakodon,akkor nem kell drasztikus megszoritasokat tenned,a sok mozgas altal felporgetett anyagcsere beindit egyfajta termeszetes zsircsokkentest.

Igy tehat eleg a fenntartasi szinted megcelozni kaloriakban,viszont amire ugyelned kell,az a magas feherjebevitel es a 3 orankenti etkezes.Kulonosen edzesek elott-utan fontos a mihamarabbi tapanyagbevitel.

Egyszeru szenhidratot 2 esetben fogyassz:reggelire ill. edzesek,mozgas UTAN.Ez lehet gyumolcs vagy szolocukor,ahogy Neked kenyelmesebb.

Ahogy emlitettem,a kajarendelesnel olcsobb es jobb alternativa,ha elozo nap elkeszited magadnak a kajat,es dobozolva elviszed.Ez legyen osszetett szenhidrat (rizs,teljes kiorlesu lisztbol keszult teszta vagy kenyer,zab) es sovany hus (csirke- vagy pulykamell,hal,esetleg es ritkabban sovany marhahus).

Ha nem akarsz izmot vesziteni,magas feherjebevitellel kell kalkulalnod,lanyoknal nem tudom,mennyi az ajanlott,nezz utana,de szerintem legalabb 1,5, de inkabb 2g\tskg.Erdemes kiszamolnod,mennyi az eteleid tapanyagtartalma,es abbol kalkulalni a napi kajat.

Edzes elott 2,utana 1 oraval legyen egy szilard,feherjet es ossz. szenhidratot tartalmazo kaja.Edzes utan kozvetlenul pedig egyszeru szenhidrat (valamint feherjepor is ajanlott lenne).

Este mar ne egyel sok szenhidratot,inkabb csak feherje plusz zoldseg (pl. grillezett csirkemell zoldsegkorettel).

Vacsorara kivalo meg a turo (nem cukrozva,inkabb edesitoszerrel,vagy korozottnek elkeszitve).Remelem,segitettem.

2011. ápr. 23. 18:51
 5/5 A kérdező kommentje:
Igen, nagyon szépen köszönöm! :)
2011. ápr. 23. 22:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!