Milyen a helyes táplálkozás? Ti miket szoktatok enni?
Anno biológián egy ilyen ábra volt a könyvünkben: [link]
Szerintem ha ezeket az arányokat tartod étkezéskor, az jó az egészségednek. Mindent kell enni, csak valamiből kevesebbet.
Nem tudom, mennyire ismered a tested. Furán hangzik, de én pl. már megérzem, mit kíván. Nem azt, hogy az ízlelőbimbóim mit kívánnak (csokit, csokit, csokit :D), hanem a szervezetemnek mire van szüksége. Ez a képesség kifejleszthető és rengeteget segít az egészséges életmódban.
Leírom én, hogyan szoktam enni:
1. étkezés: zsemle csirkemellsonkával, 2 dl tejjel + zöldségek vagy 40 g zabpehely tejjel, egy kis mogyoróval, pici mézzel
2. étkezés: 30 g mogyi (ha zabpehely volt, akkor csak 20, mert 10 g ment a reggelibe, 1-2 alma (ezt is lehet egyébként zabpehelybe rakni)
3. étkezés: 50 g csirkemell, 30 g rizs, 60 g borsó, savanyúság
4. étkezés: ugyanaz, mint a 3., igazából ez az ebédem, csak feleztem az adagot, így két étkezés lett belőle
5. étkezés: egy natúr joghurt, ha reggel nem zabpehely volt, akkor azt a pici mézet ebbe rakom vagy fűszeresen eszem pl répát mártogatok bele, ritkán eszem édesített joghurtot
6. étkezés: 2 tojás, csirkemell, sali
2-3 óránként eszem, heti 3x intervallum edzést tartok szobabiciklin. Jelenleg 165 cm vagyok 64 kg, eddig ment ezzel a sémával a fogyás (illetve eddig 5 étkezés volt, csak most már az ebédet ugye kettőbe vettem - megyfigyelésem: így sokkal jól lakottabb vagyok egész nap, mint mikor egyszerre ettem meg :D). Ezt az étrendet a saját adataimhoz állítottam össze, tehát magadnak is át kell számolgatni, miből mennyi kell, de kiinduló pontnak szerintem jó.
reggeli: teljes kiőrlésűkenyér, sovány sajt, pulyka-csirkemellsonka, sovány sajtok (pl mozerella)zöldségek
tojás, rántotta kevés olajon, gombás,-husos,-tojásos,-sült zöldséges melegszendvics, zabkása, zabpehely, tejjel/joghurt/kefír, túró, gyümölcsök, tea, zöldséglevek, zabpelyhes sütik, kekszek,
tízórai, uzsi: zöldségek, gyümölcsök, pár szem pufirizs, korpovit keksz egy pohár joghurttal, 1-2 sz sajt, sonka
ebéd: könnyebb levesek (tojás, paradicsom, karfiol, zöldség, pulykaragu stb) köretnek rizs, köles, főtt! krumpli, durumtészta, feltét sovány husok, csirkemell, csirkecomb, hentestokány pulykából, gomba-tojáspörkölt, natút szeletek, zöldségfasírt(lehetőleg tepsiben sütve) tojás, gombapörkölt, főtt hús, zöldségek(párolt, saláták) csalamádé, cékla, savanyúkáposzta, uborka
főzelékek( spenót, sóska, lencse, bab, borsó)
vacsi: túró, kefír, joghurt, zöldség, gyümölcs (banánt, szőlőt már reggel) hús, hal, tojás, zöldségleves
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!