Egy 20 perces intervallumos futásnál már ég a zsír?
így nézett ki ez a futás:
5 perc kocogás, bemelegítés (7es fokozaton)
1 perc 13ason
1 perc 7esen
1 perc 13ason
1 perc 7esen (ezt 10 percig csináltam tehát 5-5 perc)
utánna 5 perc levezető kocgás.
270 kalória égett el.
viszont hallottam hogy 420 perc után indl be a zsír égetés, tehát akkor most nemindult be ?
első vagyok. megpróbálom érthetőbben leírni azt a részt, bocs a homályos megfogalmazásért.
Szóval: minden egyes monoton, folytonos aerob edzéshez egy idő után hozzászokik a szervezeted. pl. míg 70 kg voltál, 30 perc kocogással elégettél 300 kcalt (csak úgy mondom az adatot, de nem is az érték a lényeg). aztán lefogytál 60-ra, de szeretnél még 50ig lemenni. viszont 60 kg-osan hiába kocogsz 30 percet, már csak 180 kcalt égetsz, mert a szervezeted hozzászokott a terheléshez. ahhoz, hogy ugyanúgy 300 kcalt égess, most már 55 percet kell futnod, és lehet kicsit gyorsabban is.
szóval most már látod, hogy az aerob edzésnek nagy hátránya, hogy edzés közben eléget x kcalt, de ha sokáig csinálod (hónapokig), a szervezeted hozzászokik a terheléshez, és x kcal elégetéséhez egyre több idő kell.
ezzel szemben az intervallumos edzés a folyamatos váltások miatt mindig nagy sokkot jelent a szervezetnek, így nem tud hozzászokni. ugyanazzal az idővel és intenzitással évekig fogyni fogsz (már ha van rajtad annyi felesleg), mert nem az számít, hogy közben hány kcalt éget el a szervezet, hanem hogy edzés után felpörög az anyagcseréd... nem írom le mégegyszer.
valahol azt is kiszámolták, hogy a hatékonyság/ráfordított időben az intervallumos edzés 10x jobb :)
Kicsit OFF:
Logikusan az intervallumos futás a leghatékonyabb, de hasonló szinten működik ez pl. biciklizésnél vagy lépcsőzőgépnél is? Ezeknél milyen osztásban érdemes csinálni? Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!