A fehérjétől nem lehet hízni?
Tisztában vagyok a kalóriákkal, makrókkal, mint fogalom. Illetve tudom, hogy kalóriadeficit = fogyás, kalóriatöbblet = hízás.
Azonban láttam már pár helyen, hogy a fehérjét a szervezet nem tudja zsírrá alakítani és csak úgy távozik a szervezetből.
1, Mi van akkor, ha az étrendem nagy részét (mondjuk 50%) fehérjéből fedezem és kalóriatöbbletben vagyok?
2, Mi van akkor, ha az étrendem nagy részét (mondjuk 50%) szénhidrátból fedezem és kalóriatöbbletben vagyok?
Ha figyelembe vesszük az ételek termikus hatását, akkor értelemszerűen az 1, opcióval több lesz a kalóriaégetés is (hisz a fehérjének 20-30% a termikus hatása, míg a szénhidráté 7-10%), de ennek nem kellene annyira szerepet játszania ebben szerintem.
a fehérjétől is lehet hizni a szénhidráttól is a zsírtól is az alkoholtól is
mindentől lehet hizni ha kaloria többletben vagy
Itt a kalóriatöbblet a lényeg.
Igen, elhízhatsz a fehérjétől is, ha túltolod.
A 29/kcal spenóttól is, csak ugye ez nem életszerű, hogy kilószám egyed.
Érted már? A kalóriaTÖBBLET az oka, nem a makróság.
"hogy a fehérjét a szervezet nem tudja zsírrá alakítani és csak úgy távozik a szervezetből."
Annyira tényleg nem, ezért használja el pl. szénhidrát helyett (a test nem pazarol), amikor feleslegben viszel be belőle. Egyébként mind a máj, mind az izmok képesek tartalékolni belőle, szóval oda is megy. A túlzásba vitt bevitelnél meg nem tud csak úgy távozni a szervezetből, ezért okoz vesekárosodást hosszútávon, de létezik fehérjemérgezés is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!