Lehetséges ekkora kalóriabevitellel fogyni, van ilyen aktivitási szint?
Én is ezt gondoltam. De ez jön ki papíron :(
Vizsgakérdés volt, és tuti elrontottam, de ez van.
1500 kcal körüli BMR-t számoltam. Ez egy kitalált nő, aki tesitanárként dolgozik, és hosszútávfutó. Napi kétszer fut kb. 1-1 órákat, és heti 2-szer van, hogy 2-3 órát is egyszerre, összesen kb. heti 14 óra futás, váltakozó ütemben, legalább 4-szer hegymenet is van benne.
Az elkövetkező 12 hónapban növelni szeretné a teljesítményét, és kb. 2 kilót fogyni is, hogy a kevesebb tömeg segítsen a futásban.
Nem bírtam nem ekkora kalóriát beírni, mert minden más kevésnek tűnt, de amikor leírtam, elég bizarrnak tűnt egy 61 kilós nőnek közepes deficittel 2900-3000 kalóriát javasolni a fogyáshoz (kb. 4-6 hetet írtam rá, hogy aztán minél előbb visszatérhessen a szintentartáshoz a teljesítménynövelés érdekében), de nagyon félek, hogy az egész már az elejétől fogva rossz, így minden további, amit írtam kuka :(
Mondjuk ha sokat mozog, fizikai munkát végez és még szoptat is :-)
Viccet félretéve, ha teszemazt Pestről naponta felbociklizik a KFKI-ba Csillebércre, mint édesapám doktorandusz korában, akkor simán fogyhat ennyivel. Vagy heti 5x 10 órát gyalogol, mert erdei túravezető a munkája. Vagy ha bélgiliszta fertőzése van, ilyesmi is hozzásegíthet.
#2, hát ha elhallgatod a fontos részleteket :-)
Szerintem így reális a 3000 kcal. Ennyi futás irtó sok.
A gyakorlatban bárkinek, aki ilyen extrém eset, azt javasolnám, hogy írja 2 hétig a kalóriabevitelét, és abból induljon ki. A különféle képletek az átlag környékén jók, extrém esetekben sokat csalhatnak. Ilyenkor jobb az empirikus megközelítés. (Mérnök vagyok, nem dietetikus.)
4-es :) Igen, bocs, csak gyorsan kiírtam a kérdést, hogy egyáltalán elképzel-e ilyet valaki :) Tényleg extrém, ezt meg is jegyeztem a vizsga-válaszomban, hogy 1 nap pihenő talán túl kevés, és nagy a túledzés esélye, amire figyelni kell.
Azért egy kicsit máris megnyugtattál, különösen, ha mérnök vagy, akkor tudományos alapon közelíted meg a kérdést :) köszi!
Nyilván a szakmai előírás mindig kicsit más mint a gyakorlat és vizsgákon az előbbihez kell igazodni, különben megbukik az ember.
Nekem mindig az jut eszembe ilyen kalóriavitáknál, hogy egy testépítő európa-bajnoknő és egy országos hírű tömegeket lefogyasztó orvos is 1200 kalóriát javasol(t) középtermetű nőknek a "diéta" idején.
“Az elkövetkező 12 hónapban növelni szeretné a teljesítményét, és kb. 2 kilót fogyni is, hogy a kevesebb tömeg segítsen a futásban.“
Hát egy kitalált nő akár 6000kaloriát is igyénelhet,
De tudodmit? én most kitaláltam egyet, aki 24000kaloriával fogy.
Jó, hát mielőtt a Titanic útnak indult volna, papíron az jött ki hogy nem tud elsüllyedni, gyakorlatilag pedig blugy.. blugy... megvizsgálta az óceán fenekét közelről.
Kiváncsiságból bepötyögtem egy tdee kalkulátorba:
You are a 24 year old female who is 165 cm tall and weighs 61 kg while working out like an Athlete.
Your Maintenance Calories:
2,581 calories per day
Szerintem meg ez a sport mennyiség annyira extrém, hogy simán lehet, hogy az ebben az esetben kitalált alany 3000 kaloriával is fogyna. Ilyen aktivitásnál már nehéz jól számolni/tippelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!