Ha a rizst több vízzel öntöm fel, akkor kevesebb kalóriát viszek be, nem?
Mindig is utáltam a pergős rizst, míg másoknak az a tökéletes.
Mióta én főzök, nem kétszeres, hanem háromszoros mennyiségű vizet használok, hogy jó puha és ragadós legyen.
Tegyük fel, köretként két merőkanálnyi rizst eszek pl húshoz, de mivel 50%-kal több vízzel készült, mint “kéne” annyival kevesebb kalóriát is tartalmaz, viszont többet nem eszem belőle emiatt.
Nem fogyókúrázom vagy ilyesmi, csak eszembe jutott, na meg az is ha valakinek nincs otthon elég rizs, akkor ezzel a módszerrel több lesz készen.
Igen.
Rizs + kis víz esetén ha veszel egy merőkanálnyit
Rizs + sok víz esetén veszel egy evőkanálnyit
Második merokanalnyiban kevesebb lesz a kaloria
Ha 100 g nyers rizsröl van szó, amit megfözöl X mennyiségü vízben, és mindet megeszed, az 350 kcal, amennyi a nyers rizs kcal-tartalma.
HA a 100g rizst egyszer 150 g vízzel készíted, egyszer meg 300-zal, és a megfött rizsböl (az elsö esetben összesen 250 g, a második esetben 400 g) eszel 100 g-ot (fötten mérve), akkor igenis lesz különbség, Az elsö esetben a 250 g-ban van 350 kcal, a második esetben a 400 g-ban ugyanennyi, ezért a 100 g fött rizs kcal-értékei eltéröek lesznek.
"de mivel 50%-kal több vízzel készült, mint “kéne” annyival kevesebb kalóriát is tartalmaz,"
Ez tévedés, a rizs nem tud korlátlanul vizet felvenni, csak némileg lesz kevesebb így a kalóriatartalma, nem építenék rá, gyakorlatilag elhanyagolható a különbség. Szóval nem lesz több rizse annak, aki ezt a tanácsot követi.
Ha meg ragadós rizst szeretnél, akkor válassz olyan fajtát, a pálcikával evő országok direkt nemesítik.
Rizst sosem készítek, szóval azzal nincs tapasztalatom. Tésztával jártam úgy egyszer, hogy elfelejtettem leszűrni. Egy csomót ázott a vízben, és extra módon megduzzadt, tehát a szokásosnál sokkal több vizet vett fel. Jóval laktatóbb is lett így (ha ugyanannyi száraztésztát veszünk alapul), mondjuk ami a gasztronómiai értékét illette, az hagyott kívánnivalót maga után.
Engem meglepne, ha a rizs nem lenne képes a szokásosnál több vizet felvenni, ha többet öntesz rá. De nem nehéz eldönteni kísérletileg: leméred a nyers rizst és a kész rizst, a különbség a felvett víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!