Hogyan érhetném el?
Nos, ez hosszú, lesz, de ha veszed a fáradtságot, és el olvasod, nagyon szépen köszönöm.
Kiskorom óta nekem a testemmel nem voltak problémák, sokat ettem, de mozgékony voltam, így nem is nagyon látszott meg. 2016-ban át estem egy műtéten, 12 voltam akkor. Ennek következtében sokáig otthon feküdtem, nem erőltethettem meg magam. Szinte csak mosdóba és fürdeni keltem fel, meg hát nyilván, még oda ülök az asztalhoz, hogy egyek. De már akkor is sokat ettem, és kb 53-54 kilóról 65 kg lettem, meg repedt a bőröm az oldalamon és a combomon, eléggé látszottak rajtam a plusz kilók. Az iskolában is egy hónapig nem tesizhettem, már nem nagyon vagyok a végtelen mozgás híve sem. Azóta küzdök a kilókkal, 60 és 75 kg között ingázok. Amivel nem is lenne baj, de mivel ezek nem izomként vannak jelen, így nagyon zavar. 163 cm vagyok, eléggé aránytalan a testem. Körte alkatom van, a csípőm szélesebb, és nagy a combom meg a vádlim. Illetve a felkarom is. Szeretném, ha a combom és a felkarom kisebb lenne, meg a hasam is laposabb, nem merem a pólókat be tűrni a nadrágba, mert feltűnő, hogy van pocakom. Utálok trikókat felvenni, mert rettenetesen nagynak gondolom a felkarom, illetve a rövidnadrágokkal sem vagyok jóban, állandóan össze dörzsölődik a combom. Amivel nincs is baj, de mikor melegem van és izzadok, konkrétan össze tapad a két combom és nagyon zavar, meg mikor lépek, nem is szép látvány. A narancsbőrről nem is beszélek... Sajnos egy kis faluban élek, a környéken sincs semmilyen edzőterem, meg hát nem is állok úgy anyagilag, hogy én bérletet fizessek. Szeretnék változtatni, és megszabadulni a plusz kilóktól, de nem tudom, hogy kezdjem. Sokan mondják a kalória deficitet, de sajnos nem tudom hogyan csináljam. Most ha be kellene írni, hogy pl mennyi krumplipürét ettem a májhoz, én azt hogyan számoljam ki? Vagy most komolyan minden étkezés előtt mérjem meg? Sajnos nem értek ehhez. Illetve én nagyon édes szájú vagyok, számomra nehéz akár pár napig meglenni édesség nélkül, sajnos ez a függőségem. Rengeteg édességet eszek, nem tagadom ez is probléma. Csak nem tudom mikkel tudnám helyettesíteni, vagy csökkenteni, hogy édes után sóvárogjak.
Bármi praktikát, tanácsot, akár valami gyors anyagcserét előhozó italt vagy bármit szívesen fogadok, kinek mi vált be.
Hát először is számold ki, hogy nagyjából mennyi kalória mellett fogynál, majd számold ki, hogy az aznapi ételeid-italaidban mennyi a kalória, és addig csökentsd a súlyát, amíg el nem éred a kívánt számot.
Aztán főzés előtt, amikor csinálod a krumplipürét, leméred a krumpli és a többi összetevő súlyát. Idővel már menni fog szemre és nem kell számolgatnod aprólékosan.
Leginkább egyébként azokkal az ételekkel kell vigyázni, amelyekben zsiradékok vannak: étolaj, magvak, csoki, csipsz.
Én is édesszájú vagyok, nekem a cukormentes üdítők segítettek csökkenteni a sóvágást, meg az, hogy megengedtem magamnak heti egy csalónapot, mert úgy könnyebb ellenállni, ah tudod, hogy majd később szabad lesz. Egyébként a jégkrémet kalóriatartalma viszonylag alacsony. A csokis Carte d'Or pl. csak 200 kcal, kevesebb mint fele a hagyományos csokiknak.
Hát a kalóriaszámolás már csak ilyen, mielőtt valami a szádba kerül, feldobod a konyhai mérlegre, azt meg beírod egy appba… (kaloriabazis, yazio, meg van meg par biztosan)
Gyanítom, hogy a fenti írás alapján nő vagy.
Szerintem 1800 kcal körül kellene enned + kb. 1 óra testmozgás heti 3x, ezzel egy egészséges deficitet tudnál tartani.
A mozgás lehet bármi, akár egy tempósabb séta is, lényeg, hogy valami legyen.
Igen, eleinte ahhoz, hogy be tudd lőni a deficitet, számolni, mérni kell. Ahogy az első is írta, egy sütés, főzés alkalmával ki tudod számolni az egész étel mennyiség kalóriáját, és beosztod x napra, ezzel megkönnyíted magadnak a dolgot. Édességek helyett tudom javasolni a zabkásátsok gyümölccsel, fahéjjal, kakaóval (ha szükséges, akkor fehérjeporral, ezt meg tudod rendelni, de egyébként elhanyagolható). Ehhez nekem egy mérőkanál sokat segített, egyszer kimértem, h hány gramm natúr zabpehely fér bele egy merőkanálba, és azóta is azzal mérem, nem kell mérlegelni minden nap.
Ha jól olvasom már tudsz sportolni, neted láthatóan van, szóval otthon is tudsz edzeni, pl youtube videókra, és elmehetsz futni is. Ez utóbbihoz egy jó cipő ajánlott, de 10e körül már egy kezdésnek megfelelőt tudsz venni, 25 körül pedig olyat, ami hosszú évekre kiszolgál rendszeres futás mellett. Nyilván nem olcsó, de nem is összespórolhatatlan, és olcsóbb, mint a terem. Viszont a videóra edzés ingyenes. Van jópár fitness influencer, akik ingyenes edzés terveket tesznek fel online, napokra beosztva (pl Chloe Ting, Pamela Reiff). Nyilván nem egy profi testépítő edzésterv egyik sem, de ha rendszeresen, kitartóan csinálod, egy korrekt formát tudnak adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!