Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hogy lehet "elfelejteni" enni?

Hogy lehet "elfelejteni" enni?

Figyelt kérdés

Lehet hogy hülye kérdés, talán nem is egészséges, de kifejtem.

Nagyon sokszor hallom vékony (de nem beteg, pl anorexiás) lányoktól hogy elfelejtik az evést, "jaj a Zsombi szólt rám kettőkor hogy ettem-e", "ú basszus dél van és most reggelizek".

Jellemző rájuk hogy pici adagokkal jóllaknak. Egyik barátnőm mondta hogy ő rengeteget eszik, nem érti miért ilyen vékony, talán szerencsés. Erre megnéztem hogy iskolában a 8 óra alatt összesen 2 sonkás zsemlét evett, ha átmentem hozzá vacsorára olyat ettünk hogy otthon az első dolgom volt a hűtőbe nyúlni, mert mondjuk 1 tolrtilla alap megtöltve pár kiskocka hússal és zöldekkel nekem nem vacsi.

Viszont én világ életemben nagyevő voltam. Ha éhes vagyok fáj a hasam, ha éhezés után eszem akkor fájdalmas hasmenéssel távozik és egész nap rossz a gyomrom. Pl dietetikus is mondta hogy köztes étkezésnek 1 kis pohár joghurt plusz zöldalma. De basszus, nem hogy kicsit eloltaná a tüzet, hanem mégjobban ráerősít erre a fura, "szúró" éhségfájdalomra.

Nem is beszélve azokról akik ha stressz éri őket nem bírnak enni. Sportoltam, csapattársam megszólal: "én vizsgaidőszakban 5 kilót fogyok".

Viszont engem ha stresszelek megnyugtat az evés. Meg ha boldog vagyok, azt is felerősíti (pl imádok vízben lenni, strandolni, amire csak a korona a lángos és a fagyi). A mindennapok nehézségeit, monotóniáját is azzal viselem el (pl egyetemen a kv automatás forrócsoki rendesen felpezsdíti a napom). És még folytathatnám, szerintem értitek a problémát.

Egyszerűen csak azt akarom, hogy a kaja ne legyen nekem fontos, bírjam az éhséget, és hogy akár el is felejtsek néha enni. Meg akarom változtatni az evéshez való hozzáállásomat, mert nem tudok így lefogyni. Hiába van elhatározás, motiváció, a végén mindig ott lyukadok ki, hogy rendesen lelkileg rosszul érzem magam hogy nem kedvem szerint ehetek, hanem valamilyen kontroll alatt. Ugyanis a sok-sok kötelesség mellett (edzés, tanulás, munka, albi rendben tartása, sok utazás, reggeli kelés, stb...) van EGYETLEN dolog, amiért nem tartozom felelősséggel és nem kell kontrollálni, egyetlen dolog amiben önmagam lehetek és kikapcsol. És ha életmódot váltok, ezt veszítem el...

2022. szept. 27. 10:05
 1/9 anonim ***** válasza:
81%
Hát figyelj. Én 125 kg vagyok, és velem is elő szokott fordulni, hogy amikor nagyon elmerülök a munkában, akkor akár félóráig is megfeledkezek arról, hogy enni kéne.
2022. szept. 27. 10:17
 2/9 anonim ***** válasza:
91%

Nyilván alap személyiség függő is, de amit meg én látok az az, hogy az elhízott embereknek, beleértve a fogyókúrába kezdőket is, minden a kaja körül forog, és nem az, hogy nem tudnak, de nem is akarnak kitörni a spirálból. Ha diétázni kezdenek, akkor diétas recepteket keresnek, ezzel továbbra is minden az étkezés körül forog. Így persze, hogy nem lehet kitörni, ez csak a "csodadiétákat" eladni akaró cégeknek jó.

Nyilván változtatni kell a szokasokon, de az első dolog, hogy az éhség érzet erősen függ a szokásoktól. Ha sokat eszel, jobban kívánod a kaját, mert tagul a gyomrod. Ha sok cukrot eszel, azt is jobban kívánod, mert megszokod, hogy kell neked. Ha sok zsíros, nehéz kaját eszel, akkor könnyen csúszik, ezért sokat meg tudsz enni belőle, ha elszoksz tőle, rosszul esik, így nem fogsz belőle sokat enni. Egyébként utóbbiaknál tévhit, hogy sokáig nem leszel éhes tőlük, érdemes megnézni a zsíros kaják kedvelőinek a testméretét, annyi hogy később jön az éhség, de durvábban.

A sportban pedig nem csak az jó, hogy fogyaszt, hanem ha rakattansz egy mozgasformára, az egy másik függőség, ami átveheti a kaja függőség szerepét. Meg időd is kevesebb lesz enni. Ráadásul ha mondjuk futni vagy úszni mész, rosszul leszel, ha nem sokkal előtte sokat ettél, ezért eleve úgy készülsz, hogy előtte 1.5-2 órával nem eszel.

2022. szept. 27. 10:22
 3/9 anonim ***** válasza:
19%
jó hogy az étkezés körül forog bakker, enni jó, sportolni meg szar
2022. szept. 27. 10:50
 4/9 anonim ***** válasza:
89%

3:

Ha nem számodra megfelelő sportágot választasz vagy nem jól csinálod, akkor persze, hogy s.zar. Van akinek meg kezdőként s.zar, amíg belejön, ehhez pedig türelem kell.

De aki benne van már, az élvezi, jobban, mint a kajálast.

2022. szept. 27. 10:58
 5/9 anonim ***** válasza:
53%
Nem igaz! Egy finom almáspitét nem tudsz súlyemeléssel pótólni, illetve tudsz, de az nem normális :-D
2022. szept. 27. 11:26
 6/9 anonim ***** válasza:
84%

5:

Súlyemeléssel nem is pótolnám, de nem adnám oda pl. a legutóbbi hétvégi gyalogtúrámat semennyi almáspitéért sem. Meg azt sem, mikor hajnalban futok a parton, miközben kel fel a nap, a vizi madarak ébredeznek, a levelek lassan kezdenek sargulni, és volt már, hogy rókával is összefutottam.

2022. szept. 27. 12:00
 7/9 anonim ***** válasza:
13%
Micsoda történetek 😃 Szerencse, hogy egy bohóccal nem akadtál össze, aki almáspite illatú és megerőszakol a susnyásban 😃
2022. szept. 27. 12:11
 8/9 NTBS ***** válasza:
0%
Nem tudom.
2022. szept. 27. 15:13
 9/9 anonim ***** válasza:
33%
Én sem hittem ebben sokáig. Majd született egy gyerekem
2022. szept. 27. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!