Keto diéta jó, vagy felejtős?
Két ismerősöm próbalta. Az egyik szépen lefogyott, rájött, hogy kb betarthatatlan (rengeteg odafigyelés, kajacsomagolás, spontán nem tud beülni emberekkel sok helyre). Abbahagyta, 3-6 hónap múlva ugyan olyan kövér lett, mint előtte volt.
Egy másik még csinálja. Állítja, hogy évek óta és hogy sokat fogyott, de így is van rajta +20kg.
Én összeszedtem pár hónapja miért váltottam 0 szénhidrát diétára.
miert valtok:
szinusz, legzesi problemak, allergia, vörös szem
eldugult orr
belső gyulladások
vegtagok hidegek
bőröm egeszsegtelen, pattanásos
faradtsag
mentalis terheltseg, nehez koncentracio
bizonytalan libido, alacsony teszto
gyomor probelmak, aranyer, rossz lehelet
hajhullas megelozese
mélyebb, pihentetőbb alvás elérése
egyéb betegségek megelőzése
hosszú, egészséges, energiával teli élet
Mondanom se kell, minden fenti problémámat megoldotta, heteken belül.
25F ex-testépítő
Őszintén nálam felejtős. Nem hiszem, hogy egy ilyen restriktív étkezési formát a mai környezetben, kulturális normákkal lehetne fenntarthatóan folytatni.
Gomdolj csak bele, van valami ünnep ott az ember mindig sütikkel/tortákkal ünnepel, és van amikor nem lesz csoda mandulalisztes keto/paleo torta. Egész életedben így akarsz élni? Mert ha ezt csak odeig óráig csinálnád az nem életmódváltás, csak sebtapasz...
Nekem például emiatt a diéta miatt sikerült egy kellemes étkezési zavart összhozni, amiből azóta már gyógyulok ki. Iszonyatos "carb-fear" alakult ki nálam, féltem (szó szerint) tk. tésztát vagy bármilyen gabona alapú dolgot enni, mivel elolvastam jópár keto-expert és paleos könyvét, ahol a gabonafélék, glutén a nr.1 ellenség ecc.
Ennek következtében nagyon ráfeszültem a táplálkozásra, ekörül forogtak a gondolataim, rosszul voltam, ha elmentem valahova és nem tudtam kontrollálni azt, hogy mit eszek. Elhatárolódtam emberektől emiatt és hasonlók.
A legjobb mégis az volt, hogy mivel ilyen megszorító volt a diéta ezért képtelen voltam 2-3 hétnél konzisztensebben tovább csinálni. Ilyenkor mindig tartottam ilyen "csaló napokat", amikor gyümölcsöt, krumplit, kenyeret ettem.
Attól is nagyon szedvedtem, hogy egszerűen a hús+zöldség kombótól nem tudtam jól lakni, mindig vágytam utána valamire. Ez a valami pedig igazából egy kis combos ch-forrás volt, pl. rizs ecc. Néha még most is beiktatok egy-egy keto napot, de azóta sokkal kiegyensúlyozottabb a táplálkozásom és emiatt az emésztésem is jobb. Borzalmas (!) székrekedéseim voltak a sajttól.
Jelenleg TÉNÉ étrenden vagyok, persze itt is becsúszik néha egy-egy csalónap, de alapvetően sokkal fenntarthatóbbnak tűnik egyenlőre és teljesen kielégíti az étvágyam a sok rost és víztartalmú dolog miatt. A súlyom pedig jobban megy is lefele azóta.
Őszintén, ezek után azt hiszem, hogy a fogyás/egészséges módja az, ha teljesértékű feldolgozásatlan dolgokat eszünk, mivel ezek természetesen alacsonyabbak kalóriában és tápanyagban gazdagabbak. Minden diétának ez alapvetően az alapja és a feldolgozott ételek elhagyása.
Ha ezt a keto étrenddel garantálni tudod, akkor oké (clean keto), ha viszont nem akkor más módszer kell.
Nekem a keto túl sok lemondással járt, nem csak étkezés szempontból, de szociálisan is. Nem telített el, illetve anyagilag is megterhelőbb volt, mint a mostani étrendem.
Ezzel ugyanúgy fogyok, amíg szogorúan csak a zöldség+gyümölcsre támaszkodom. Fehérje forrásként néha bevetem a tofut vagy tojást (nem vegán étkezést követek alapvetően, de pl. tejet&co nem fogysztok), a hüvelyeseket viszont nem viszem túlzásba. A gabona félék fogyasztását is limitálom, inkább édesburgonyát, krumplit szoktam fogyasztani CH-ként.
És hogy mi nálam a junk?
- mogyoróval kiskanállal 😋
- chips
- popcorn kókuszzsírral
- vegán cookies-ek
- vegán fagyi vagy otthoni banános nice-cream (bár ez nem junk)
- tésztás dolgok
- pizza
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!