Most akkor éget kalóriát a futás, vagy nem?
Már annyira össze vagyok zavarodva. Egy csomó helyen lehet olvasni, hogy csak 30-40 perc után indul be a zsírégetés. Viszont olyat is olvastam, hogy minden mozgásforma éget kalóriát, és hogy 10 perc mozgásnak is több hatása van, mint a semennyire mozgásnak.
Most már tényleg nem tudom, ér az valamit fogyás szempontból, ha én alkalmanként 25-35 percet szoktam futni? Pl.megnövelhetem aznap 150-200 kalóriával a keretemet, abban bízva, hogy így "nullán vagyok"?
1 kalória nem egyenlő zsírégetés.
2 a mozgás energia. Az energiát kalóriában (is) mérjük.
3 az energia nem vész el, de nem is lesz a semmiből. Tehát valahonnan elvesszük azt az energiát amit mozgási energiává alakítunk.
A futással kalóriákat égetsz el, azaz jobb lesz a kalóriamérleged.
Amit meg a 30-40 percröl írnak, az csak részben helytálló, ha csak 2 percet futsz, azzal is használsz el kalóriát, viszont fél óra után beindul a szervezetben egy olyan folyamat, ami a raktározott energiát felszabadítja azonnal felhasználhatóvá, ßes ez a folyamat plusz energiafelhasználással jár, ami a mozgás befejezése után is folytatódik még.
Ezért jobb egyszerre kicsit hosszabb ideig sportolni, mert összességében jobb a végeredmény.
Nyilván minden mozgás során kalóriát égetsz. Futás elején először az izmokban és a vérben, majd a májban tárolt glükóz készleteket égeted el. Ha ezek elfogytak kénytelen egyre nagyobb részt zsírt bontani a szervezet az energia ellátáshoz. Ezért mondják sokan (tévesen), hogy csak ekkor égetsz zsírt, előtte nem.
A valóság az, hogy futás után azokat a glükóz raktárakat a szervezet valahonnan vissza tölti. Ha nem viszel be többlet kalóriát étkezéssel, akkor ugyan úgy zsírbontásból teszi ezt. Szóval ez esetben is fogsz zsírt égetni, legfeljebb nem a futás alatt, hanem utána.
Éget. Optimálisabb 30 perc után, megfelelo pulzussal stb de csak hajszalnyival.
Atlagos 180 cms ferfinek kb 200 kcalt eget fel ora ( 10 perc 60at) de ez durva becses, sokmindentol fugg
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!