14-10-es böjtölésről vélemény, tapasztalat?
Olvastam pár helyen erről a időszakos böjtölésről. Most a Fasting App-ot letöltöttem, kiprobálni, a kezdőknek való 14-10-est, ahol egy fő étkezés kimarad, vacsorát választottam, mert azt amúgy is ritkán szoktam.
Így reggel 8:30-18:30-ig ehetek, utána nem.
Ez mennyure használ fogyás szempontjából?
(Kb 10kg van rajtam, de mellette heti 5x 1órát edzek)
Hasonlót csináltam én is, de én nem időzónákat alakítottam ki, hanem egyszerűen 2x ettem egy nap és kész. Egyik étkezésem dél körül volt a másik pedig este.
A fogyásnál a lényeg a kalóriadeficit. Ez az alap, enélkül nincs fogyás. Viszont, hogy ezt a kalóriadeficitet milyen stratégiával éred el az egy másik kérdés
Lehet alacsony kalóriasűrűségű ételeket enni, illetve lehet kevesebbszer étkezni. Esetleg lehet kombinálni a kettőt vagy felváltva csinálni.
Ugyanis sokáig nem enni, sokaknak nem kerül nagyobb erőfeszítésbe, mint pl 2-3 órát éhesnek lenni. Az éhség ugyanis nem úgy működik, hogy egyre elviselhetetlenebb, hanem egy idő után csökken vagy akár el is múlik. És ha eljön az étkezés ideje akkor pedig lehet enni egy olyan adagot amivel jóllaksz. Bár a kalóriatudatosság itt is fontos, ha túleszed magad hiába a böjt, nem történik fogyás.
Ahogy az első írta, a kalória deficit a lényeg. Nem, ez nem egyenlő a kalóriaszámolással. A 8:30-18:30-as ablak azért elég tág, a legtöbb ember majdnem így étkezik. Ha alapvetően jó az étrended, akkor igen, ez segítheti a fogyást. Ha nem jó ételeket eszel, akkor semmit nem fog érni. Tehát ha elhíztál és semmit nem változtatsz azon, hogy mit eszel, akkor semmit nem érsz azzal, hogy 18:30 után nem eszel.
Az a tapasztalatom, hogy a "mikor" kérdést nagyon túlgondolják az emberek. Pedig a "mit" kérdés sokkal fontosabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!