Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Aki tartott már Candida...

Aki tartott már Candida diétát és meggyógyult a betegségből, segítene?

Figyelt kérdés

Már számtalan helyen elolvastam mit lehet enni és mit nem, de ahány oldal annyi féle összeállítás. Ha összevetek mindent akkor kb salátán kívül nem ehetek semmit, az meg nem túl életképes. Tehát pár élelmiszerrel kapcsolatban kérnék tapasztalatot:

-tej (néhol írják, néhol nem)

-növényi tejtermékek

-citrusfélék

-kenyerek (több helyen írják, hogy az élesztőgomba magas hőfokon elpusztul, így viszont nem értem mi a baj az élesztővel, ki eszik nyersen élesztőt?)

-sajtok

-vaj

-csirkehús

-olajok (egyikben sincs szénhidrát vagy cukor, na meg élesztő sem)

Ennyi jutott most eszembe.

A végére még annyit, hogy a szénhidrát mentességet hogy lehet betartani? Mert így kb semmit nem szabad enni, valamennyi szénhidrát mindenben van.

Ui.: Mikor kezdtetek javulást érezni és mikortól lehet kicsit lazítani a diétán? Köszönöm a válaszokat.

(Nem tudom, hogy számít-e, de a beleimben van a gomba nem a hüvelyemben)

2020. szept. 26. 09:17
 1/8 anonim ***** válasza:
58%

Szia. Én próbáltam, de szénhidrát mentesen nem lehet élni, az agyadnak szüksége van rá. Én kb ilyen ketogén jellegű diétát tartottam, hát tisztára hisztis voltam meg idegbeteg két hétig.

Azt is elmondanám, hogy érdemes felülvizsgálni az étkezési szokásaidat. Én gyakorlatilag szénhidráton élek (tészta és kenyér kólával öblítve), tehát ha ugyanehhez az életmódhoz térsz vissza, akkor az egész candida diétának nem sok értelme van, egy rövid idő után újra jelentkezek a tünetek. Tehát a két hét szigor után érdemes lassan visszaállni és a kulcs a sikerhez, hogy nem viszed túlzásba a szénhidrátot. Úgy általában. (Nem arról van szó hogy nem ehetsz meg soha egy szelet sütit, de ha tepsivel szoktad zabálni, gondold át).

Ha most van candidád írass fel magadnak diflucant annak függvényében, hol vannak a gombás panaszok. (Ha hüvelyi és gyakran visszatérő érdemes 2 doboz 4 darabosat felíratni).

A diétával egyszerre kezdd szedni. Érdemes használni a hüvelyflóra visszaállítására laktobacilus kúpot és a gyomrodnak sem árt ilyen normaflore jellengű dologból egy kúrát végig csinálni.

A szénhidrátot csökkentsd le, sok zöldséget ehetsz, babot, borsót, lencsét igen, de a finomítottat kerüld (kenyér, tészta más köretek). Leves, főzelék, husi, pörkölt mehet. (levesbe a tésztát gondold át, én kb egy hét múlva már tettem bele rizstésztát mert nem bírtam olyan uncsi volt a húsleves tészta nélkül) Krumpli/rizs helyett érdemesebb karfiol vagy brokkoli pürét csinálni, vagy párolt, sült zöldséget a husi/hal mellé. Reggelire omlettet vagy zöldséges tojáslepényt liszt nélkül.

Az olajtól, zsírtól ne félj, akár kanalazhatsz is néha egy kis kanál extra szűz olíva olajat. Ha már nagyon nem bírod, ehetsz olajos magvakat is. Igen, van szénhidrát tartalmuk, de valamennyi úgyis kell, viszont van benne zsír és fehérje is. Én minden nap ettem egy-két tenyérnyi kesudiót, más sótlan (!) magvakat. Kávé, csoki eszedbe se jusson. Helyette nagyon jó ilyenkor a gyógytea (candidára a lapacho vagy a candika) estére mindig csináltam egy kis teakannában és azt iszogattam hidegen is finom.

Grapefruit mag cseppet szedjél naponta utasításnak megfelelően.

A lényeg, hogy minél kevesebb szénhidrátot egyél, de ne feledd, hogy valamennyi mindenképpen kell. Ha nem viszed túlzásba nem tud szaporodni a gomba. Két hét után már ehetsz gyümölcsöket is.

Ami a tejterméket illeti, a savanyítottat ajánlják, tehát joghurt, kefír. Két hét után valamennyire visszatérhetsz, bár érdemes átgondolni a növényi tej használatát.

A kávé savat csinál és a savas környezet kedvező a gombának (ezért is szaporodik el a hüvelyben és a belekben)tehát a candida sokszor a túlzott gyomorsav miatt szaporodik túl. Ha hajlamos vagy savasodásra, érdemes ennek is utána járni, savlekötőt szedni a későbbiekben egy kúrányit vagy egyszerűen csak csökkenteni a savat okozó ételeket.

2020. szept. 26. 10:48
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Az előzővel kb. egyetértek pár apróság kivételével.

Amit ehetsz az elején, az a húsok (bármilyen, belsőségek is), tojás, zsiradékok (bármilyen, de próbálj egészségesebb fajtákat fogyasztani, pl. olivaolaj, kókuszzsír), zöldségek (ebben lehetnek gyökérzöldségek is pl. zeller, de krumplifélék nem), gyümölcsök közül csak a bogyósok, amikben kevés a cukor, esetleg ízesítésre egy kis citrom leve. Olajos magvakat is ehetsz (sósat is), ezek elég laktatóak. Édesítésre használhatsz xilitet vagy steviát. Tejtermékek közül csak a natúr joghurt, kefír.

Szedj valamilyen hatásos (magas csíraszámú) probiotikumot, igyál gyógyteákat. Én kakukkfű, kamilla, borsmenta, gyömbér, citromfű teákat váltogattam. Rendszeresen ettem savanyú káposztát (én készítettem), és házi húslevest (tészta nélkül, sok zöldséggel, hagymával, fokhagymával, fűszerekkel).

Pár héttel később, ha már javulást érzel a tünetekben, ehetsz egy kis kemény sajtot, vajat is.

Növényi tejek közül csak olyat fogyassz, amiben minimális a ch tartalom. A bolti növényi tejek gyakran cukrozottak, ezeket kerüld.

A gabonák, főleg a lisztek az elején tiltólistásak, később is csak főtt egész gabonát fogyassz jó ideig. A kenyérrel nem az élesztő a legfőbb baj, hanem az, hogy gabonalisztből készül.

Én egy évig elég szigorúan tartottam a diétát annyi kivétellel, hogy egy idő után gyümölcsöket is ettem (tejtermékeket érzékenység miatt nem). Gabonákat azóta is csak ritkán fogyasztok, lisztes dolgokat még ritkábban. Javulást már az első hét után tapasztaltam. Sokat fogytam az első hónapokban.

Én ittam kávét, és az elsővel ellentétben úgy tudom, a gombák nem bírják az erős gyomorsavat. Ha elszaporodnak az emésztőrendszerben, akadályozzák a savtermelést, és refluxot is okozhatnak, mert meggyengítik a gyomorszájat. Ezért a savcsökkentőket nem javasolnám.

A candida diéta alapjában véve alacsony szénhidráttartalmú, mert az ajánlott ételekből nehéz sok szénhidrátot bevinni. A hiányzó kalóriákat fehérjéből és zsírból kell bevinni, így nem leszel állandóan éhes. Nekem pár napig volt nehéz az elején, aztán megszoktam és több energiám lett, mint előtte, plusz a közérzetem is sokkal jobb lett.

2020. szept. 26. 11:37
 3/8 A kérdező kommentje:
Tehát a burgonya tabu, hát így eléggé meg vagyok lőve. Talán inkább megpróbálom kitapasztalni mert most is 2 eltérő véleményt kaptam.
2020. szept. 26. 12:34
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem kaptál két eltérő véleményt, a burgonya tabu, az nem zöldség hanem keményítő. Ha megnézed a két választ, ugyanazokat javasolják fogyasztásra. A sav és a candida kapcsolata orvosi vélemény, nálam például mindkettő egyszerre áll fenn. Ebben az esetben érdekes a kávé. De ha neked nem társul mellé magas gyomorsav, akkor igyál kávét nyugodtan. A lényeg, hogy mit fogyaszthatsz: húsokat, zöldséget, tojást, savanyított tejterméket, zsiradékokat, olajos magvakat, gyógyteákat, leveseket,főzelékeket (nem liszttel, tejföllel hanem önmagával sűrítve). Ez a lényeg.
2020. szept. 26. 12:48
 5/8 A kérdező kommentje:
Amúgy most van és a beleimben, máshol nem tapasztalom csak a tüneteit. Az orvosok telibe leszarnak, mindent a stresszre húznak rá így nem hiszem hogy felírnak bármit.
2020. szept. 26. 12:56
 6/8 A kérdező kommentje:
A kefirre amúgy kb mindenhol azt írják hogy tabu, így most azzal is össze vagyok zavarodva. Ám ha nektek volt candidátok és kigyógyultatok ezekkel az ételekkel, akkor jobban megbízom bennetek mint random weboldalakban.
2020. szept. 26. 13:19
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ezt nem lehet ilyen szigorúan venni. Lehet hogy nem kéne savanyított tejterméket fogyasztani, de ettünk kb napi 1 kefírt és így is jó eredményt értünk el. Lehet, hogy ha ettünk volna heti 3-4 x kenyeret, akkor is lett volna eredmény, de nem tettük mert komolyan akartuk csinálni. Ki tudja? Szerintem itt a szénhidrát drasztikus csökkentése a lényeg, merem állítani hogy egy ketogén diétával is elérnéd ezt az eredményt. És minden tiszteletem a második válaszadóé, mert úgy látom, ő komolyan tartotta sokáig. Én egy évig ezt nem bírnám, pár hét volt a maximum, ráadásul mint írtam, vissza is álltam a pizzára, tésztára stb. Tehát sajnos egy idő után megint lett ilyen problémám. De nekem hüvelyi probléma első körben. Tehát hosszú távon az életmódváltás a nyerő és akkor ehetsz mindent módjával.
2020. szept. 26. 13:53
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Nekem fiatal koromban volt h havonta kiújult, akármit ehettem. Igazából javarészt cukormentesen étkeztem, és mégis. Szülés után megváltozott minden. Kb 2 évente ha előjön, ha előjön, pedig most cukrosan étkezem. Ki érti ezt? Valami más is állhat a háttérben úgy gondolom, lelki okokon gondolkoztál? Sztem a betegségek java része innen ered. Tuti h nekem is valami ilyesmi van, mert most hogyhogy nincs?? Bocsi ha nem a kérdésre válaszoltam.
2020. szept. 28. 21:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!