A BMI rendszer valóban butaság?
Átlagos zsír/izom összetétel él korrekt.
Testépítőknél jelez gyakran túlsúlyt, mivel alacsonyabb testzsír százalék mellett több az izom, ami nagyobb testsúlyt eredményez.
Szvsz két dolog befolyásolja erősen a helyességét, használhatóságát.
Az egyik az izomtömeg. A két szélsőség a testépítők és a hoaszútávfutók, az előbbieknél túlysúlyba kerül a BMI, utóbbinál pedig túl sovány kategóriába, holott mindkettő lehet normális attól, hogy a BMI ennyi. Sportolóknál emiatt eleve mérvadóbb a testzsír arány.
A másik a végtagok aránya. A hosszú lábúaknak jellemzően alacsonyabb BMI lesz hasonló testzsír és izom aránynál. Csak egy példa, én 195 cm vagyok, apám 183, ülve mégis ő a magasabb, mert nagyon rövidek arányaiban a lábai, nyilván kettőnknek némileg máshol kell lennie a normál BMI tartománynak.
Megjegyzem, én a 195 centimmel 74 kg vagyok, ami már BMI szerint alultáplált kategória, viszont nálam a hosszútávfutás és a relatív hosszú lábak is játszanak, ezért persze, sovány vagyok, de messze vagyok a profi maratoni alkattól.
Nem férne rád +10 kg, sőt. Sokan a BMI helyett a testmagasság-100 képletet szokták használni, mondván hogy egyszerűbb, de az sokkal pontatlanabb, főleg a nagyon alacsony és nagyon magas embereknél (mert náluk lefelé, illetve felfelé csal).
Azt már jól leírták előttem, hogy átlagos testösszetételű embereknél jó a BMI. De érdmes még pár dolgot nézni mellé, a derékkörfogat például sokkal jobb prediktora a szív- és érrendszeri betegségeknek és a cukorbetegségnek.
A BMI egy általános rendszer, ami egy képlet alapján működik, íghy persze nem lesz mindig pontos, de egy jó útmutatás lehet.Ha nem sportolsz, akkor szerintem rád pont igaz lehet a keret és az érték, de fontos, hogy azt ne felejtsük el, hogy mindenkin máshogy oszlik el a súly.
Sokan szeretik hangoztatni hogy mekkora 1 szar a rendszer, de ha jól megnézzük, ezt általában a súlyproblémákkal küzdők vetik fel, és arra hivatkoznak, hogy a the Rock BMI-je is a túlsúlyos kategóriába esik, pedig hihihi ő nem is kövér, hanem izmos....szóval igen, vannak kivételek, de az átlag, nem, vagy csak keveset edző emberekre igaz az adat.Emellett meg szerintem aki az izomtömege miatt esik a veszélyesen túlsúlyos kategóriába az is épp úgy túlsúlyos, a teste többet cipel, a szívének nagyobb helyen kell keringetnie a vért, egyszóval az is egészségtelen.
Képet nem látunk rólad, de így adatok alapján nekem a súlyod jónak hangzik, de ha zavar a vékony alkatod, eddz kicsit és tónusosabb leszel.
8:
"Emellett meg szerintem aki az izomtömege miatt esik a veszélyesen túlsúlyos kategóriába az is épp úgy túlsúlyos, a teste többet cipel, a szívének nagyobb helyen kell keringetnie a vért, egyszóval az is egészségtelen."
Ez sokmindentől függ, de kezdjük azzal, hogy kis testzsír százalékkal egy hobbi testépítő nem is biztos, hogy beleesik BMI alapján a túlsúlyos kategóriába. Inkább a normál tetején vannak. Hangsúlyozom kis zsír százalékkal, mert a legtöbb hobbi gyúrósnak valójában ez nem kicsi, igazából elhízottak és izmosak egyben.
Másrészt nagyon nem mindegy, hogy milyen erőnlét kapcsolódik a nagy izomtömeghez. Mert ha mellette rendesen csinálnak aerob edzést is a szív- és érrendszer erősítéséhez, akkor úgy nem egészségtelen. Megint hangsúlyozom, a legtöbben nem teszik, mert félnek, hogy izomtömeget veszítenek miatta, nem az egészséges egyensúlyra törekednek, hanem a minél nagyobb izomzatra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!