14 kg-mal több vagyok, mint amennyinek kellene lennem, ez mekkora baj 16/f?
Ha úgy érzed, hogy baj akkor elég nagy baj.
Ez még nem számíthat szerintem óriási túlsúlynak, de attól is függ, hogy milyen magas vagy, hogyan oszlik el. Egy 200cm magas férfin szerintem meg sem látszik legalábbis komolyan nem valószínű, míg mondjuk egy 150 cm magas emberen azért nem mindig elrejthető.
A fő lényeg inkább az, hogy okoz egészségügyi problémát? Ha nem, akkor nem gond. Tetszik amit a tükörben látsz? Ha igen, nincs min változtatni.
Hát igen, BMI szerint ez már túlsúly, de magas embereken tényleg nem feltűnő. A testmagasság-100 képlet magas embereknél túlbecsüli az ideális testsúlyt, ezért jobb a BMI-t használni. Apukám is kb ennyi volt régen (persze ő már elmúlt 16 éves :-)), és nekem normálisnak tűnt az alkata. Aztán kb. 5 év alatt lefogyott kb. 75 kg-ra, és akkor eleinte nagyon soványnak tűnt, de most már ez tűnik normálisnak (és tényleg ez kb az ajánlott súly a magasságához).
Viszont te még csak 16 éves vagy. Ezért semmiképp nem javaslom, hogy bármilyen szigorú diétába fogj. Az persze csak jó, ha több zölséget eszel, meg kevesebb édességet, cukros üdítőt, és a gyümölcsleveket is kerülöd. Meg sportolhatsz is, itt a nyár... Az is lehet, hogy már ettől is fogyni fogsz egy kicsit. De ha nem hízol tovább, az is jó eredmény, főleg, hogy még nőhetsz is. Ha mindenképp fogyni szeretnél, ennél szigorúbb módszerekkel, akkor előtte konzultálj a háziorvosoddal.
Mindez alkattól is függ. Elég 10 kilót leadnod, ha sportolsz, az pedig gyerekjáték, ha jól csinálod egy nyár alatt lemegy. De először próbáld ki azt, hogy elhagyod a rágcsát, nasit, sütit és normális ételből eszel normális adagokat. Ne repetázz. Ha megéhezel két étkezés között, akkor inkább egy kis gyümölcs, de ne fél kiló barack. :-)
És persze mozgás, úszás, bicaj, futás ha nem akarsz kondizni. Otton nyomhatsz mellé fekvőtámaszokat, plankot, felüléseket, guggolásokat. 3 hónap alatt nagyon jó eredményeket érhetsz el éhezés nélkül, és egészségesebb is leszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!