Olcsó zöldségek?
Vegyél idényzöldségeket - a karfiol a nyár végén terem, addig külföldröl behozott vagy üvegházi van csak, aki érthetö módon jóval drágább, aminek meg szeznja van, az töredékébe kerül.
A másik opció a fagyasztott, az nem drága és legalább annyira friss, vagy inkább jóval frissebb, mint a boltiak.
Fagyasztottal vegyél. Sparban a zöldbab, karfiol, brokkoli fagyasztva 500 ft/kg. Ez 4 étkezés...
Frissek közül és sárgarépát meg káposztát veszek, lereszelem, összekeverem, kis só, citromlé, olivaolaj, és 500 ft-ból 3-4 napig van salátám.
Múltkor vettem zellert meg céklát, 300 ft/kg volt mindkettő, felvágtam gerezdekre, sóztam, fűszereztem, 2 kanál olivaolajban megforgattam, és sütőben, sütőpapíron megsütöttem. Mikor kész volt, sovány túrót szórtam rá, és nagyon finom lett.
Annyiban frissebb a mirelit, mert az leszedik, és 1-2 napon belül lefagyasztják. A "friss" meg ki tudja, meddig utazik más országokból, vagy áll a nagykereskedőnél, a raktárakban, vagy a boltban, vagy az összes helyen...
Ma pl. a sparban a "friss" brokkoli a fóliában teljesen meg volt sárgulva... nem is tudom, minek rakták ki, főleg 500 ft/fél kiló áron, ki (v)eszi azt így meg?
A fagyasztástól nem csökken a vitamin- vagy ásványi anyag tartalma a zöldségnek.
Hát mondjuk anno az iskolában azt tanultuk, hogy extrém hő hatására (főzés vagy fagyasztás) csökken a vitamin tartalom, de mindegy is.
Én egy kígyó ubit mindig veszek és bármi mellé odakarikázok egy keveset.
A zacskós saliknál szokott lenni leárazás,csak olyankor érdemes azonnal felhasználni. Pl teljes kiőrlésű tortillába, pitába stb. A múltkor vettem 290 ft ért egy zacskó reszelt káposztát és répát, lejárta előtt. Ilyenkor már nem finom magában, de egy kis olaj a wokba vagy serpenyőbe, és lila vagy zöld hagymával megpirítod, én még spenót levelet is tettem bele, mert abból is volt még itthon. Hal mellé ettem, de bármilyen hús mellé isteni finom. A hagyma remek ízt ad neki, sózhatod picit vagy én csípős curry szószból szoktam rácsöpögtetni a mellette lévő halra és akkor isteni.
A retek most 99 ft per csomó. Reggelire pirítóssal, pulykasonkával remek, vagy az is mehet a wokba.
"Hát mondjuk anno az iskolában azt tanultuk, hogy extrém hő hatására (főzés vagy fagyasztás) csökken a vitamin tartalom, de mindegy is."
Mondjuk, nem figyeltél oda rendesen!
At extém hö alatt a meleg/forrósítás az, amiröl szó van, hö (azaz meleg) hatására bomlanak egyes vitaminok. Hideg/fagy hatására minden bomlási folyamat csökken vagy leáll - ezért is hütik/fagyasztják a romlékony élelmiszereket!
"A mirelit tényleg frissebb lenne, mint a kirakott áru?"
Nem frissebb, hanem a mirelitre szántaknál megvárják, míg beérik a földeken, aztán rögtön fel is dolgozzák. A "simáknál" korábban leszedik, s a szállítás közben érik be, ill. acetilénnel érlelik be; különben megromlana, míg a fogyasztóig elér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!