Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hogyan növelhetném az akarater...

Hogyan növelhetném az akaraterőmet, hogy sikerüljön végre tényleg lefogynom?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy már sokadszorra futok neki a fogyásnak, szeretnék leadni 30 kg-ot kb. Egy éve ez 20 kg volt, mert egy 10-est sikerült leadnom, de azóta újra felszedtem azt.

Mindig abba a problémába ütközök, hogy változtatok az étrendemen (kevesebb szénhidrát és zsír, több fehérje) bírom tartani kb. 2-4 hétig, mennek is lefele a kilók, de aztán nagyon éhes leszek és úgy érzem, hogy mindent megtudnék enni.

Az étrend változtatás mellett mozogni is elkezdek mindig, de aztán amikor rám jön ez az éhség, akkor általában ilyen általános fáradtsággal társul és szépen lassan mindig visszaállok a korábbi életmódomra.

Ha eddig nem próbáltam meg legalább 10x az elmúlt évben, akkor egyszer sem. Nagyon szeretnék változtatni, de nem tudom hosszútávon tartani magamat a változáshoz. Érdemes lenne szerintetek megpróbálkozni gyomorgyűrűvel vagy elég lenne fejben változtatni vagy csak szimplán más módszerrel belevágni?

Jelenleg 185 centi / 115 kg vagyok, 85 kg lenne a cél olyan 1 - 1,5 éven belül. 23/F

2019. okt. 17. 12:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

A hozzáállásodat kell megváltoztatni.

Teljesen felesleges egy művi beavatkozás olyan dologra, amit te magad is tudsz némi akaraterővel orvosolni.

Ha egy-két hét után is állandóan éhes vagy, akkor gyakorlatilag koplalsz, nem jó diétát követsz. Nem a gyors fogyás a cél, ami után minél hamarabb visszaállhatsz a régi életviteledre, hanem a teljes életmódváltás, ami által szép fokozatosan lefogysz, majd azt követően tartani is fogod tudni a súlyodat.

Ez nem jelenti azt, hogy soha többé nem engedhetsz meg magadnak egy jó rántott húst, vagy egy szelet csokitortát. Ez azt jelenti, hogy tudatosan élsz, nem tömöd magadba a szemetet és amint azt látod, hogy 2-3 kiló felszaladt az elcsábulásaidra, azonnal teszel ellene. A célsúlyodig kell eljutni, utána már lehet KÖNNYÍTENI (de nem visszaállni!!) folyamatos súlytartás mellett.

Én is ebben élek, bár én 10 kiló többletnél döntöttem a váltás mellett.

A sportot sem úgy kell bevezetni az életedbe, hogy vérszemet kapsz és na akkor most aztán mindennap... Fontos, hogy fokozatos legyen és szeresd csinálni!

2019. okt. 17. 12:28
 2/11 A kérdező kommentje:

Úgy vettem észre, hogy tökmindegy, hogy napi mínusz 100 kalóriát viszek be vagy napi mínusz 200-at, 300-at, a végeredmény eddig mindig ugyan az volt, csak valamikor 1 hét után, valamikor meg 2 hónap után.

Amiket leírtál azokkal tisztában vagyok, mivel mindenhol ezeket írják és ezek alapján is próbálkoztam, több - kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel.

2019. okt. 17. 12:52
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Ez viszont agyban dől el. :) Ha nincs akarat és tudat, akkor igen, idővel elcsábulsz és felzabálod a hűtőpultot a bevásárlóközpontban. Ha akarod és elhatározod, akkor pedig tudatosan választasz belőle olyat, ami nem vágja derékba a diétádat. :)

Ennél többet nem lehet segíteni. Egy életmódváltás gátja mindig az ÉN! Addig, amíg nem akarod igazán, nem fogsz lefogyni és pláne nem fogod tartani a súlyodat.

Én inkább egy jó dietetikus és egy személyi edző irányába mozognék, ha ténylegesen életmódot akarok változtatni! A dietetikus képes olyan étrendet összeállítani, ami táplál és változatos annyira, hogy nem dilizik be tőle az ember néhány hét után. A jó személyi edző, pedig a jelenlegi erőnlétednek megfelelő edzéstervet állít össze neked az időbeosztásodhoz mérten. Azt viszont tudatosítani kell, hogy egy jó szakember sem fogja láncra verni a kezed, amikor le akarod venni a harmadik tábla csokit is az édességes polcról, ahogy edzésre kényszeríteni sem fognak.

Megjegyzem szerintem a leghatásosabb motiváció az, ami fáj a pénztárcádnak. Nekem legalábbis az. Pl. két szakember megfizetése nekem már fájna. Ez a fajta fájdalom pedig arra sarkall, hogyha már kifizettem, nem hagyom cserben magam. :)

2019. okt. 17. 13:11
 4/11 anonim válasza:
100%

Nekem sikerült pár hónap alatt lefogynom egy olyan diétával ahol magasabb a zsirbevitel és nagyon minimális a cukor.Soha nem voltam éhes hiszem a zsirtól volt energiám,szénhidrátmegvonástól pedig fogytam.Semmit nem mozogtam melette.Tartani is tudtam a sulyom.

Sajnos történt egy tragédia a családban és minden felborult annak is tudtam örülni ha valami lemegy a torkomon igy egy jó része sajnos visszajött de ha összeszedem magam és elhatározom ujra diétázni fogok.

Engem a tükör eléggé motivál és az hogy sokkal könyebben mozgok.

2019. okt. 17. 13:12
 5/11 A kérdező kommentje:
#3-as, ketot én is próbáltam, akkor ment le 10 kg, viszont előtte nálunk is volt egy családi tragédia, akkor éppen egy hullámvölgyben voltam, szóval lement a 10 kg amikor már úgy éreztem, hogy jobban vagyok, aztán rájöttem, hogy még nem sikerült feldolgoznom a történteket és vissza is jött az a 10 kg.
2019. okt. 17. 13:16
 6/11 anonim válasza:
68%
Ha nálad is müködik a keto akkor az irányba kell menni.Nekem egyedül ez az egy diáta volt aminél tuti nem voltam éhes,1évig sikerült is tartani,még ugy is fogytam hogy közben csaltam néha.
2019. okt. 17. 13:50
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Keress fogyipajtit akivel együtt tudtok dolgozni a történeten. Tudjátok egymást ösztönözni.
2019. okt. 17. 14:38
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem tartod magad az étrendhez így, szabad akaratodból, akkor nem fogod gyomorműtét utàn se, akkor is pàr hét utàn visszatérsz majd a régi szokàsaidhoz és rosszul leszel a műtét miatt. Az ilyen műtét leszűkíti a gyomrot, ezért az eleje könnyebb, mert nem érzel annyira éhséget, de ha nem vàltasz életmódot, nem figyelsz oda, nem diétàzol mellette, semmit se ér és még dràga is.

Az eleve hiba, ha úgy csökkented a szénhidràtbevitelt, hogy a zsírt nem emeled meg. Emiatt biztos hogy kevés az energiabeviteled és koplalsz. Ezért nem bírod tartani a diétàt. Koràbban én is itt rontottam el. A kalóriamània miatt féltem, ezért a zsír is kevés volt. Ez hiba.

Azóta màr utàna jàrtam ezeknek, hogy hogyan kell szénhidràtszegényen tàplàlkozni, emelt zsír és fehérje bevitellel, és éhezés nélkül fogyok szép lassan, mindenféle gyomorműtét nélkül. Pedig 170 kilóról indultam, 26 ment le eddig. 7 hónapja csinàlom:) és nem, eszemben sincs abbahagyni. Ki lehet alakítani úgy ezt a diétàt, hogy 100%ban semmiről se kelljen lemondani.:)

2019. okt. 17. 14:44
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Első körben érdemes lenne elmenned a háziorvoshoz, és kideríteni, hogy nincs-e inzulinrezisztenciád vagy ilyesmi. (Nem bonyolult, egy sima vérvételből már lényegében kiderül.) Ha igen, akkor ennek megfelelően érdemes tovább próbálkoznod.

Másrészt érdemes átgondolnod a hosszú távú stratégiádat. Az emberi szervezet egy bonyolult rendszer, sok-sok hormon összmunkáján múlik az, hogy éhes leszel-e. Ezeket a hormonokat két dologgal befolyásolhatod: az étrended összetételével és mozgással. Számít még a baktériumflóra a beleidben, meg az is, hogy a zsírsejtjeid mennyire vannak tele.

A folyamat, amin már többször is végigmentél, valószínűleg a következő lehet. Elkezdesz fogyni. Elkezdenek kiürülni a zsírsejtjeid. A zsírsejtek ezt észlelik, és lecsökkentik a leptin nevű hormon termelését. Ez tájékoztatja az agyat, hogy fogy a zsírtartalék, és ezért egyre erősebben fogsz kaja után vágyakozni, és egyre fáradtabb leszel - hiszen a szervezet evolúciósan arra van optimalizálva, hogy fenntartsa a tartalékait, amíg tudja, és így kibírja majd a következő éhínséget.

De azért nem szükséges mindig így járnod! Nem arról van szó, hogy ha lefogysz, onnantól örökké éhes leszel. A szervezetedben levő sok zsír miatt az agyad hozzászokott a magas leptinszinthez, és ha elkezd a szint csökkenni, azt hiszi, katasztrófahelyzet van. Viszont ha már lejjebb lesz a leptinszinted állandó jelleggel, egy idő után ahhoz is hozzá fog szokni az agyad és azt fogja normálisnak tekinteni.

Azt javaslom, hogy nézz utána a fogyást befolyásoló tényezőknek, mielőtt hozzákezdenél. Röviden a témák, amire szerintem érdemes rákeresned: az élelmi rostok szerepe a felszívódás lassításában és a bélbaktériumflóra feljavításában, a hozzáadott cukor és az inzulinszint szerepe, a sport hatása az inzulinszintre, a stressz hatása az éhségre, kísérletezhetsz a szénhidrát-zsír aránnyal is. Így jobban át fogod látni, hogy mit miért érdemes csinálnod, és mit próbálj változtatni, ha az egyik módszer nem működik. Elég érdekes összefüggések is vannak, például a magas inzulinszint eltakarja a leptint az agy elől. A gyorsan felszívódó szénhidrát, cukor növeli az inzulinszintet, tehát az agyad azt fogja hinni, hogy nincs zsírtartalékod, és még többet akarsz majd enni. A zsírcsökkentett élelmiszerek is ezt okozhatják: gyorsabban felszívódik a benne levő szénhidrát, és magasabb inzulinszint a vége. A sport viszont csökkenti az inzulinszintet, így az agyad jobban fogja érzékelni a leptint és nem akarsz majd annyit enni. Már 15 perc sietős sétának is komoly pozitív hatása van.

Amit még érdemes kihasználnod, az a szokás hatalma. Ne mindent egyszerre próbálj meg megváltoztatni, hanem kisebb lépésekben, és adj időt, hogy rögzüljenek a szokások. Kezdd a rendszeres mozgással és azzal, hogy olyan ételeket próbálsz ki, amiket majd jól be tudsz illeszteni a diétába. Aztán emellé bevezetheted azt, hogy figyelsz az élelmi rost tartalomra (de még kalóriacsökkentés nélkül). Utána a cukor mérséklésére is. A kalóriacsökkentés csak a sor végén jöjjön. Így a jó szokások már rögzülnek, mire a holtpont jön, és ha ezalatt többet is eszel és megáll a fogyás, remélhetőleg visszahízás nélkül át tudod vészelni és utána folytatni. Ha legalább a jó étrend-összetételt és a mozgást sikerül fenntartanod a holtpont alatt is, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy visszahízol.

2019. okt. 17. 16:29
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Még egy apróság: a gyenge akaraterőt általában a környezet megfelelő alakításával lehet megsegíteni. Tehát lehetőleg ne tarts otthon édességet, ha mégis, akkor jól elzárva, elpakolva. Ne menj éhesen a boltba, és vigyél bevásárlólistát. Tervezz előre, így hét közben kevesebb döntést kell hoznod. Tarts a hűtőben megtisztított, nyers zöldségeket, így nagyobb az esélye, hogy inkább azt nassolod el. (Igen, néha rád fog romlani, és pazarlás meg környezetpusztító kidobni. De ha lefogysz, akkor kevesebbet kell majd enned, ami meg környezetbarát, szóval hosszú távon megéri.) Vedd ki magadnak az adagot előre és utána tedd el a többit (különösen édesség esetén), így kevésbé jut majd eszedbe repetázni.

Egy apróság, ami még kritikus: ha szoktál cukros üdítőket inni, akkor lehetőleg azoktól szabadulj meg első körben. Keress édesítetlen alternatívát, amit szívesen iszol. Legegyszerűbb a csapvíz, de sok gyümölcstea is finom mindenféle ízesítés nélkül, akár hidegen is. A gyümölcslé nem jó, sok benne a cukor, hiába természetes eredetű. (A gyümölcsök többségével viszont nincs nagy baj, bár van bennük cukor, de cserébe rost is bőven, ami ellensúlyozza. Persze tarts mértéket.)

2019. okt. 17. 16:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!