Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi jelentősége van jogilag egy apasági nyilatkozatnak, 29 hetes terhes vagyok és megromlott az apával a viszonyunk, még nincs apasági nyilatkozatunk, hogy járok jobban ha csináltatunk, vagy ha nem?
Én is hasonló cipőben jártam!
Visszagondolva 2 évvel ez előttr az én helyzetemre,,azt tanácsolom,inkább menjek a gyermek a te nevedre.Majd idővel ha látod hogy megváltozott,de csak a kicsi megszületése után,akkor talán oké,de még lehet az sem lenne jó,mert utána bármihez joga van.Én is most emiatt szenvedek,és járok ügyvédről ügyvédre.Remélem segítettem.
Lehet, hogy nem lesz nagy sikere a válaszomnak. Attól függetlenül, hogy a Ti viszonyotok megromlott, nem kellene megtagadnod az apukától, hogy élhessen az apai jogaival. A Te pocidban fejlődik, Te fogod nap, mint nap ellátni, de mégis csak ő az apja, és egy gyerkőcnek apára is szüksége van, függetlenül attól, hogy a szülők szeretik-e egymást. Így nem csak az apát fogod büntetni, a kicsit is.
A konkrét kérdésre a válasz: ha nem csináltok apaságit (mindkét szülőnek ott kell lennie) akkor a nevedre anyakönyvezik, szülői jogokat az apa így akkor tud majd gyakorolni, ha bíróságra tereli a kérdést, csinálnak majd dns-vizsgálatot, ami majd megállapítja az apaságot, és ezután a bíróság a láthatást. Azt, hogy ekkor a vezetéknév fog-e a változni, nem tudom.
Apasági nyilatkozat=teljes körű apai jogok (apai vezetéknév,láthatás,stb.)+kötelességek (tartásdíj, stb.).
Nincs apasági nyilatkozat=anya vezetékneve, nincs apai láthatás, nincs tartásdíj.
Nem tudom, hogy mi a helyzet, de:
Egyet tudnod kell, az apa maga is kezdeményezheti az apaság elismertetését bíróság előtt, amiben te együtt kell, hogy működj.
Szia!
Bár szerencsére nem vagyok érintett ilyen téren (mind a 4 gyermekem házasságon belül született), de van pár ismerősöm, aki veled hasonló cipőben jár.
Az egyik lány azt mesélte, hogy ha nincs apa az anyakönyvi kivonaton, akkor a gyámügy alapból indít valami apasági mizériát. Tehát felkeresnek Téged, nyilatkozni kell, hogy ki a gyereked apja, majd megkeresik őt is és nyilatkoznia kell, meg minden ilyesmi.
Van többféle "kibúvó" is, ha pl az anyuka nem akarja, hogy a baba az apja nevén legyen, hozzá bármi köze legyen, vannak akik "diszkó balesetre" hivatkoznak-így nem tudják az apa kilétét, van valami "képzelt" apa név bejegyzés is, de ezt érdemes jól átgondolni, ugye ha később mégis be akarod vonni az apát.
Akkor ugye a már fent említett apasági dolog is van, ahol te elmondod ki az apa, és innen az ő dolga, hogy per nélkül elvállalja, vagy pereskedik, mert nem akarja...
És még biztosan van számtalan variáció...
Jól gondold végig, hogy mit is szeretnél a későbbiekben, na meg az sem elhanyagolható, hogy az exed szeretné-e a gyerekkel a kapcsolatot tartani (akkor ő is beperelhet téged, ha jól tudom)
Szóval gondold végig a kapcsolatotokat, meg azt, hogy mit szeretnél, nehogy később kelljen sokat mászkálni ilyen olyan ügyekkel a hivatalokba (pl.: gyerektartás, láthatás, név vita) Ja és ha már név: Amennyire tudom, az apasági nyilatkozatkor közösen nyilatkozhattok a gyerek vezeték nevét illetően is, ha ő belemegy maradhat a Te neveden vagy viselheti mind a kettőtök nevét... Ám ezt is érdemes jól átgondolni, mert ha megjavul a kapcsolat és érkezik újabb baba, akkor ő is csak azon a néven anyakönyvezhető majd, ha jól tudom.
Mindenképpen vedd figyelembe, hogy a válaszom nem jogi eredetű, csak ismeretségi körömben levő hölgyek beszámolóit osztottam meg veled!
Mindentől függetlenül: Sok boldogságot a babához
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!