Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Lakhatással kapcsolatos tanács?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Lakhatással kapcsolatos tanács?

Figyelt kérdés

Van két gyermekem. Egy fiú és egy lány. Van egy csalási ház a férjemmel(még nem váltunk el)fele fele arányban tulajdon joggal.Fél éve elköltöztem, 7 hónapja elköltöztem mert egy szociopatának tartom. Hozzáteszem sok sok év házasság után miután a gyerek érzelmi világa is majdnem kisiklott döntöttem így. Nem bántam meg.

A fiam aki 15 éves az apjával maradt a házban. Ő döntött így mert ott vannak a barátai. Időközben kiderült hogy nem gondoskodik róla nem főz a gyerek sokszor lógott suliból, én iskoláztattam be stb.Szóval a lényeg: Adott gyerektartást viszont ő lakott a házban eddig. Én elmentem albérletbe 10 km-el arrébb. Most megkértem hogy menjen el ő ,mert szeretnék oda költözni hogy a gyerekeinket együtt nevelhessem fel, és gondoskodhassak rendesen a nagyobbikról is. (A nagyobbik is ezt szeretné) A kisebbik gyerek azóta lelkileg helyrejött valamennyire.

Beleegyezett nem igazán jön ki a gyerekkel sem , nem tart igényt rá hogy vele lakjon. Beleegyezett. Félek ha visszamegyek akkor bármikor beállíthat és visszaköltözik.

Nem akarom ezt. Van valamilyen törvény vagy bármi ami ilyenkor biztosíthatná hogy hagyjon minket?

Csak nyugodtan szeretnék élni. Nem akarja eladni a házat még. Kérlek segítsetek nekem mit lehet tenni ilyenkor?

#ház #válás #különélés #lakás tulajdon
2016. szept. 13. 08:25
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Kifizeted a részét a házból, és átírjátok az egészet a te nevedre. Zárat cserélsz.

Onnantól nem lesz joga betenni a lábát, ha te nem akarod.

Addig, amíg ő ugyanúgy tulajdonosa a háznak, mint te, pont úgy ott is lakhat, és nem tilthatod meg neki.

A másik lehetőség, hogy eladjátok, a vételárat megfelezitek, és mindenki önerőből vesz magának ingatlant, ott ahol számára megfelel.

2016. szept. 13. 08:28
 2/11 A kérdező kommentje:
Nem tudom kifizetni a részét még, talán később ha tudok felvenni valahonnan annyi hitelt. A házat pedig nem akarja eladni
2016. szept. 13. 08:32
 3/11 anonim ***** válasza:
0%

Talán, ha megpróbálsz kultúrember módjára viszonyulni a férjeddel, akkor neked is és a gyerekeknek is jobb lesz. Máskülönben marhatjátok egymást vég nélkül aztán lehet rinyálni a barátnőknek és itt a gyakorin, hogy milyen a férjed...

Légy normális és a körülmények is normálisabbak lesznek. Figyeld meg!

2016. szept. 13. 08:51
 4/11 anonim ***** válasza:

Akkor patthelyzet, pont úgy használhatja a saját tulajdonrészét, mint te a tiédet.

Arra sincs mód, hogy leválasszátok a két különálló lakrészt, külön bejárattal?

Így csak az ő jóindulatára számíthatsz, és ahogy nézem, azzal nem vagy kisegítve.

2016. szept. 13. 08:51
 5/11 A kérdező kommentje:
3-as mi alapján vádaskodsz? Tudod mit..nem érdekel belefáradtam az ilyen rosszindulatú emberek játékába. Kérlek ne írj többet.
2016. szept. 13. 09:14
 6/11 A kérdező kommentje:

4-es

Sajnos nem tudunk együtt élni. Nem szeretnék vele egy házban sem lenni. Ahogy írtam, nem tartom normálisnak. Aki élt ilyen taggal, tudja hogy szinte esélytelen bebizonyítani. Mivel nem csak engem tett tönkre hanem a közös gyerekünket is, mégegyszer nem teszem ki ennek a gyereket. A ház elég nagy lenne hozzá, de az egyénisége miatt nem szeretném. Egyébként ő sem (jelenleg)

2016. szept. 13. 09:19
 7/11 anonim ***** válasza:

Akkor fizessen ki ő téged, és veszel te egy ingatlant.

Valami rémlik, hogy bíróságon ki lehet kényszeríteni a vagyonközösség megszüntetését, magyarán kötelezhetik arra, hogy vagy fizessen ki, vagy adjátok el a házat. Mivel neked is pont olyan jogaid vannak, és ha te el akarod adni, azt is figyelembe kell venni. Az együttélés érthető okokból teljesen kizárt, az pedig nem járja, hogy vagy kisemmiz téged a házból, vagy pedig ha te laksz ott, akkor kedve szerint bejárkálhat.

Nem tudom, hogy állsz anyagilag, de talán megoldás lenne, ha ő lemond a házrészéről, cserében nem kérsz gyerektartást. De ebben az esetben teljesen magadra leszel utalva anyagilag, és nem tudom, hogy meg tudod-e oldani. Tudom, milyen nehéz egyedülálló anyának lenni.

2016. szept. 13. 09:31
 8/11 A kérdező kommentje:

Utána járok ennek amit írtál, hátha megszüntethetnénk valahogy ezt a közös vagyont.Pénze van, viszont mindig azt mondja hogy nincs.Ő külföldön dolgozik. A gyerektartást is mindig várja hogy kérjem , nem adja oda magától. Megtudtam hogy a családi pótlék különbözetet is megkapta amiből autót vett magának.Holott annak a fele nekem járt volna Emberileg sem tudnám ezt megcsinálni vele sem ha albérletben lakna egy közös gyerekünkel, de már mindegy ez is. Még akkor lett beadva(amiröl szintén nem tudtam) amikor együtt laktunk.Egyszerűen azt mondja rosszul emlékszel..és ne problémázz rajta. Nem csak a pénz hanem ez a megalázás nem kívánom senkinek tényleg.

Nem hiszem hogy átíratna bármit, szinte esélytelen, azért megpróbálom .

Az hogy magamra számíthatok anyagilag is ,nem zavar. Ad erőt nekem a két gyerekem. Hála Istennek egészséges vagyok, van munkahelyem és nehezen de most is úgy igyekszem megélni hogy ha nem adna pénzt akkor se essek össze. Nehéz.

Lemondanék a gyerektartásról .Megpróbálom hátha. Köszönöm.

2016. szept. 13. 09:59
 9/11 anonim ***** válasza:

Elvált nőként és anyaként a legjobb, amint tanácsolhatok, hogy add be azonnal a válókeresetet.

Tessék legalitálni, jogilag is kitisztázni azt a valós helyzeteteket, hogy már nem éltek együtt.

Válás, vagyonmegosztás, gyermekelhelyezés azok a főbb pontok, amiben MUSZÁJ megállapodnotok, bíróság előtt lepapírozni a későbbi viták elkerülése végett.

A konkrét helyzetre:

Amennyiben nem tudod kifizetni a részét, meg tudtok állapodni úgy is, hogy a ház felének értékét beszámítod az általa fizetendő tartásdíjba.

Példa: a ház felének jeléenlegi piaci értéke 15 MFt, van az egész házon még 5 MFt hitel, így a férjed része 12,5 MFt értékű.

A háztól függetlenül mondjuk a jövedelme/vagyona alapján a két gyermekre havonta 50 eFt tartásdíj lenne reális (normális, átlagos a kb. 20-30 eFt/gyermek érték, két gyermek esetében legfeljebb a jövedelme 50%-a), így megegyezhettek abban, hogy:

- a hitelt kizárólagosan fizeted tovább

- a gyermektartást rendezettnek tekintitek a gyerekek felnőtt koráig (illetve megállapodásotok alapján X évig/hónapig)

- a férj lemond a tulajdonjogának gyakorlásáról, de nem terhelik a tulajdon fentartásával kapcsolatos kötelezettségek sem (pl. felújítás, kárelhárítás stb.)

Ezt szépen át is lehet vezetni a bírósági határozat alapján akár a bankban, akár a földhivatalban.

(nyilván a bank is kérhet plusz garanciát, esetleg fedezetet stb., ha te önállóan nem vagy hitelképes, de ez már egy másik kérdés és sztornó is, ha nincs közös hiteletek)

Vagy: válás, vagyonmegosztás, a házban te a gyerekekkel benne laksz és megkezditek az értékesítést- majd a kapott vételárral egymásnak elszámoltok és mindenki megy a maga útján. Ekkor is dönthet úgy a férj, hogy előre rendezi a gyerektartást a vételár ráeső részéből stb.

le kellene ülni higgadtan, normálisan megbeszélni.

Ne sajnáld a pénzt egy ügyvédi konzultációra (férjeddel együtt menjetek, hogy ő is hallja, megértse a lehetőségeket).

Ha nem akarja eladni a közös ingatlant és te nem tudod megvenni/megváltani a részét, akkor:

- gyerektartásba beszámítani

- "kényszerértékesítés"- abban az értelemben, hogy bíróságtól kéred a közös tulajdon megszüntetését (hidd el, jobb optikája van a dolognak, ha az ügyvéd szembesíti azzal, hogy a közös tulajdon megszüntetése bírósági úton milliós veszteség mindkettőtöknek!)- ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy árverésen is értékesíthetik az ingatlanoktokat, JÓVAL a piaci ár alatt (az már nagy szó, ha a jelenlegi piaci érték 70%-ért elmegy és egy csomó járulékos, százezres nagyságrendű költséget fognak leszedni rólatok!)

Tényleg megér ilyen milliós veszteséget az, hogy alkalmatlanok vagytok arra, hogy konszenzusra jussatok?

Szerintem egyikőtök sem ilyen jómódú és azt is meg merem kockáztatni, hogy az anyagiaktól függeletlen játszmák, pszichés tényezők is gátolnak egyikteket esetleg mindkettőtöket a továbblépésben.

Nonszensz, hogy ennyi ideje külön élsz és jogilag még mindig vagyonközösségben élsz ezzel a férfival.

Tessék az élethelyzetednek megfelelően intézni az adminisztrációs/jogi kérdéseket is.

Ideje mindkettőtöknek továbblépni.

2016. szept. 13. 10:59
 10/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Ezen átrágom magam mindenképpen és igazad van már rég lépnem kellett volna!

Ezt a részt nem értettem teljesen miért van így(Mert tényleg amúgy ennyit ér a ház és ennyi a hitel is)

Példa: a ház felének jelenlegi piaci értéke 15 MFt, van az egész házon még 5 MFt hitel, így a férjed része 12,5 MFt értékű"

Ha a ház 15 MFt és 5 MFt hitel van rajta, akkor fele fele arányban csak 5-5 M ft jár nem?

2016. szept. 13. 11:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!