Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Az élettársam igényt tarthat-e...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Az élettársam igényt tarthat-e az én tulajdonomban lévő lakásom felére?

Figyelt kérdés

Az élettársammal két gyermeket nevelünk egy 7 éves fiam és egy 9 éves lányom van . Megromlott a kapcsolatunk , de mivel nem vagyunk házasok elvileg már csak a gyerekek tartanak össze . Velünk él még az anyósom is .

A lakás amelyben élünk a szüleim nevén volt 25 évig , majd 13-14 éve az én nevemre került a fele ajándékozással , a másik fele hitel formájában . A hitelek törlesztőrészlete bizonyíthatóan az én fizetésemből kerül törlesztésre minden hónapban . Mégis ki akar tenni a lakásból , mivel a folyamatos veszekedések /ebben mindketten egyetértünk/ nem tesz jót a gyerekeknek .

Bejelentve a lakásomba az élettársam kb. 10 éve van , bár fél éve kijelentette magát a gyerekekkel , hogy a fiamat ugyanabba az iskolába vegyék fel mint a lányomat . Jelenleg nem az én lakásomba vannak bejelentve .

Hangsúlyozom a gyerekeimet nem szeretném az utcára kitenni , majd megyek én .

De aggódom , hogy a lakásom felére igényt szeretne tartani mivel saját vagyona nincs , állandó munkája folyamatosan nincs ,az anyósomat az önkormányzati lakásából kilakoltatták , mert nem fizetett évekig , amióta együtt vagyunk a leghosszabb ledolgozott idő 1.5 év volt .

Jelenleg is munkanélküli.

Az anyósom a nyugdíját hazaadja , amivel az élettársam gazdálkodik .

A rezsit , lakáshitelt , egyéb személyi kölcsönöket én fizetem és többnyire a hétvégi nagy bevásárlásokat is én fizetem , de semmi pénz nem elég neki sosem .

Az ismertetett tények tekintetében igényt tarthat-e a lakásom felének tulajdonjogára ?

2014. dec. 15. 12:50
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
37%

Mióta vagytok együtt az élettársaddal?

Te nem akarod a felügyeleti jogot?Akkor maradhatnál a gyerekekkel,élettársad meg oldja meg az életét, ahogy akarja.

2014. dec. 15. 12:53
 2/16 anonim ***** válasza:
66%
Nem. Tulajdonjogot házassággal sem tud szerezni senki.
2014. dec. 15. 12:53
 3/16 anonim ***** válasza:
57%

Amit ajándékozással kaptál, az különvagyonnak számít.

Amre hitelt vettél fel, abból, ha az élettársi kapcsolatot bizonyítani tudja, jár belőle valamennyi. Élettársi kapcsolatban ez a fizetések arányában oszlik meg, nem fele fele arányban.

Tehát a lakás felének annyiad része jár, amennyi a fizetése arányában megilleti.

Fogadj ügyvédet.

2014. dec. 15. 12:54
 4/16 anonim ***** válasza:
67%

Ez az a pont amikor nagyon fontos ügyvéd tanácsadása. Ne itt a gyakorin keresd a választ, mert lehet hogy zsákutcába fog vinni a sok jó akarattal adott válasz.

Amúgy a leírtak alapján elvileg nem, de a ház negyedére lehet hogy igényt tud tartani. A fél házra hiába a te fizetésedből ment a hitel, az lehetséges hogy jogilag felesnek számít vele.

Fontos az is hogy ne költözz ki, és ne egedd hogy a lakcímkártyáját vissza írassa. Ha végeztetek felújítást és tanú van rá annak a felét is igényelheti.

Szóval menj ügyvédhez sürgősen.

2014. dec. 15. 13:01
 5/16 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem is inkább ügyvédtől kérj segítséget!

Ennyi adat alapján itt csak találgatni lehet. Ha nincs pénzed akkor keresd fel az ingyenes jogtanácsadást. Az pont az ilyen helyzetek tisztázására van. Megelőzhetőek vele a későbbi nagyobb problémák.

2014. dec. 15. 13:19
 6/16 anonim ***** válasza:
16%

Ha a kérdező keresett annyit az elmúlt időszakban, hogy a hiteltörlesztés és létfenntartás sem gond, akkor a párjának semmi köze a lakáshoz.

Ki akar tenni téged a lakásból? Nálam ezzel úgy betenné a kaput, hogy én dobnám ki a lakásból és zárcsere. Még bejelentve sincs a lakásba!

2014. dec. 15. 13:26
 7/16 anonim ***** válasza:
0%
Ha a kapcsolat nem bejegyzett élettársi kapcsolat, akkor tiszta a helyzet, nem. Bökkenő lehet, ha bejegyzett élettársi kapcsolatról van szó, de a tulajdonjog zöme mégis a te kezedben van. Nem írtad le, hogy hová vannak ők bejelentve, ha nem hozzád ? Mert akkor mehet az élettársad a bejelentett lakhelyére. Viszont ő is, anyósod is feltehetően jóhiszemű, de jogcím nélküli lakáshasználónak lesz minősítve, kilakoltatni nem fogják őket.
2014. dec. 15. 13:27
 8/16 anonim ***** válasza:
66%

Ugyan már!

Nem közösen vették fel a hitelt, nem kötzös dologra.

Ha neked van egy gépjármű hiteled, és összeköltözöl valakivel mondjuk 3 éve, akkor a hölgy követeli tőled a kocsid egy részét? Ne röhögtessetek már!

Kérdező, a lakás a tied nyilvánvalóan.

"Hangsúlyozom a gyerekeimet nem szeretném az utcára kitenni , majd megyek én ."

Miért kéne neked bárhova is menni? Ne legyél már ennyire hülye, kedves kérdező.

2014. dec. 15. 13:29
 9/16 anonim ***** válasza:

Nehogy kimenjél a saját lakásodból.Az a tiéd, és majd a gyerekek öröklik utánad.

Szerintem is fogadj ügyvédet.De gondolom, miért akarsz te elmenni...a gyerekek miatt.

Az élettársadnak eddig jó volt hogy eltartsák, most meg még a lakásodat is neki akarod adni,

Ha nincs jövedelme, hogy fogja eltartani a gyerekeket?

Maradjanak nálad a gyerekek,és menjen el a volt párod.

2014. dec. 15. 16:03
 10/16 A kérdező kommentje:
Anyósom mint írtam a nyugdíját és a 40000 ft keresetét hazaadja . Az élettársamnak alkalmi nem bejelentett keresetei vannak csak fél éve mint a kutya vacsorája .
2014. dec. 15. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!