Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » 25 év után válok. Utódom a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

25 év után válok. Utódom a trónon? A még férjem barátnője-élettársa-menyasszonya tulajdonostársam lett. Igazságos ez így szerintetek?

Figyelt kérdés

Az életközösség megszakadásakor már 4. éve fizettünk egy hitelt, ahol én vagyok az adós, a lányunk és a még férjem az adóstárs. Az ingatlan volt a fedezet a hitelre. Az ingatlanon ilyen megosztással voltunk tulajdonosok: lányunk:50%- a még férjem:25%- én:25 %-os arányban. Közben a még férjem az új élettársával végtörlesztett. Azt nem tudom most, hogy tulajdonhányadunk arányában oszlik az összeg vagy a lányunkat is érinti?

Közben az a faramuci helyzet is előállt, - számomra csak bonyolítván mindent, - hogy a még férjem eladta tulajdonrészét a menyasszonyának. Pedig a válóper vége még sehol. Így most 3 hölgy lett a tulajdonos. Gondolom, hogy ingatlanmegosztásnál egy elszámolási helyzet áll majd elő, de számomra az nem mindegy, hogy az életközösség megszakadásakor fennálló 3 millió felezzük vagy harmadoljuk? (a lányomtól nem válok) vagy az általa végtörlesztett 8 milliót felezzük vagy harmadoljuk?

Köszönöm, ha valaki felhomályosít.

2014. máj. 30. 08:33
 1/10 anonim ***** válasza:
91%

Jelen helyzet:

Mivel még férjed végtörlesztett, és feltételezem nincs házassági vagyonjogi szerződésetek. Ha nem indítottátok el még avválást, és a vagyonmegosztást, akkro kvázi a férjed cégtörlesztése közös végtörlesztésnek számít.

A saját tulajdonrészét eladhatta a barátnőjének, ez nem változtat semmit a vagyonmegosztás esetén, most neked van 25% od a házból, a lányodnak 50% a..

Vagy kifizetitek a barátnőtm vagy ő fizet ki titeket, vagy eladjátok az ingatlant( akár ingatlanrészedet a férjednek..

A hitel kifizetését követelheti, vagy legalábbis egy részét, de jo ügyvéddel, ha azelőtt történt ez, hogy a vagyonmegosztást elkezdtétek volna,vag ybejelentettétek,elintézhető, hogy ne kelljen kifizetned( persze ez nem fair...ez már más kérdés)

2014. máj. 30. 08:47
 2/10 anonim ***** válasza:
89%

A ferjed torlesztette a hitelt gondolom es mivel meg hazasok vagytok az kozos vagyonnak szamit. Az hogy a 25% at eladta es meg hazasok vagytok akkor ugye az kozos vagyon igy a fele jar neked is.

Az ocsem anno hasonloan probalta meg kijatszani a volt feleseget de ragazott nagyon a sunyisagara, momdjuk a birotol is fugg (noi biro volt mi dek esetben, mert fellebezett).

2014. máj. 30. 09:00
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

1) Férjednek nem lehet élettársa amíg van papíron a felesége vagy.

"Ptk. 6:514. § [Az élettársi kapcsolat létrejötte és megszűnése]

(1) Élettársi kapcsolat áll fenn két olyan, házasságkötés nélkül közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben (a továbbiakban: életközösség) együtt élő személy között, akik közül egyiknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy élettársi kapcsolata, és akik nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri kapcsolatban."

2) Férjed értesített arról, hogy az ingatlanrészét eladja? Elővásárlási jogot van.

"5:81. § [Elővásárlási, előbérleti és előhaszonbérleti jog]

(1) A tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti és előhaszonbérleti jog illeti meg."

3) Ha a férjed nem bizonyítja hogy házassági különvagyonából történt a tulajdonrészének a végtörlesztése, akkor akár le is húzhatod.

"4:34. § [A házastársak vagyoni viszonyainak rendezése]

(1) A házasulók és a házastársak egymás közötti vagyoni viszonyaikat a házassági életközösség időtartamára házassági vagyonjogi szerződéssel rendezhetik.

(2) Ha a házassági vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, a házastársak között a házassági életközösség időtartama alatt házastársi vagyonközösség (törvényes vagyonjogi rendszer) áll fenn."

2014. máj. 30. 09:02
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Nincs házassági vagyonjogi szerződésünk. Jól gondoltad. A válás – vagyonmegosztás folyamatban van. Sőt! Megvan az életközösség megszakadásának a napja is. Nem akarok nem fair módon tenni semmit. Jó ügyvéd? „…, vagy legalábbis egy részét….” Felét vagy 25%-t szerinted?
2014. máj. 30. 09:03
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Persze, hogy ő törlesztette, még a pénzhez sem ért a kezem. Fizetésem se volt, csak papíron, ő volt a munkadóm is. A bíró pártatlan, - eddig ezt láttam, - mindössze érteni szeretné az egészet, hogy dönteni tudjon. Na! Pont ezt nem szeretném, hogy kijátszon.
2014. máj. 30. 09:09
 6/10 anonim ***** válasza:

Nagyon helyes, hogy nem szeretnél "nem fair" lenni

:)

Viszont ugye ha már folyamatban van a vagyonmegosztás és úgy, akkor mindegy is lenne..

Te csak 25%-ával tartozol a hitel miatt, tehát a 8m -ból 2 m-val, a 4 m -val pedig a lányod..

Az más kérdés, hogy a lányodat ugye nem tudom mennyi idős, ő mennyiben vett részt a hitelfelvételben, a törlesztőfizetésben, vagy ezt tőletek kapta-e

Mert ugye megbeszélhetitek a férjeddeel, hogy a lányodnak ezt rendezi a férjed, kvázi tőle ez ajándék, akkor ugye ugyanűgy neked a 2 m -t kell kifizetned, mert ők lerendezték egymásközt, de rendezhetitek ti közösen, akkor a felét fizeted ki, de a lányod akkor nem tartozik senkinek..

De jogilag neked csak 25% sarad van, hisze ennyi a tulajdonrészed

2014. máj. 30. 09:14
 7/10 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm.

1) Nem én találtam ki, hogy élettársa van. Hivatalos papírról olvastam le. Ő menyasszonyának nevezte, és csak azért nem ájultam el, amikor mondta, mert kegyetlenül szégyelltem magam, hogy ilyen emberrel éltem 25 évet.

2) Úgy hallottam igen. Értesített. De látni nem láttam azt. Át nem vettem. Idén márciusban volt a tulajdon átruházás közöttük. Viszont már a múlt év nyarán tudta, - ő is rendelkezik ezzel a végzéssel, más ügyből kifolyólag, - hogy a levelezési címem nem az állandó lakhelyem. Hiszen onnan eltávolítottak. Mondom mindezt azért így, mert önszántamból soha nem tettem volna meg ezt.

3) Nincs ilyen különvagyona. Mást eszelt ki galád módon. Megvádolt lopással és mivel én „elloptam’ a részem már szerinte, a maradék’ az övé.

De! Hiába hozza tanúit, (köztük az utódom is!) NAV vizsgálatot gondolok kérni, a számviteli szabályoknak megfelelő hivatalos könyvvizsgálatot a vállalkozással kapcsolatosan.

2014. máj. 30. 09:32
 8/10 A kérdező kommentje:

Mivel érzelmileg lezártam, csak az új életemre, s annak, alapjainak a megteremtésére igyekszem törekedni. Hazudnék, ha azt mondanám könnyű ez. Jogilag képzelten vagyok. Elveszek az útvesztőkben a szavak között.

Ezt értem és úgy legyen, hogy csak tulajdonrészem hányadának megfelelő a tartozásom is felé.

A lányunk felnőtt, keresőképes, ő is csak nevét adta a hitelhez, mint adóstárs. A hitelt elköltését egyedül megoldotta férjem. Ezt bizonyítani igyekszem most a perben.

2014. máj. 30. 09:50
 9/10 anonim ***** válasza:
Mindenképpen fogadj ügyvédet!
2014. máj. 30. 10:25
 10/10 A kérdező kommentje:
Nekem az ügyvéd "csak" arra kellene, hogy segítsen eligazodni a rám vonatkozó §-ba, de helyettem ne döntsön az én jövőmről. Ne tételezzen fel semmit rólam, kérdezzen, ha valamit ő sem ért a történésekből. Az a tapasztalatom, hogy ellenjegyezni szeretnek. Az 10-15 perc, pecsét rá, aláírás, majd az ellenszolgáltatás átvétele. Szakmailag kihívás ez a jogtudóknak is, úgy megvariálta a férjem az egészet. Miért is nem az angolszász törvények érvényesek nálunk is? Legalább csak egyszer és a mi válásunknál. :)
2014. máj. 30. 10:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!