Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válás esetén kié a ház?
Ha tudja apukád bizonyítani, hogy olyan pénzből van a ház, ami csak az övé (értsd: összeköltözés előtt már meg volt, vagy örökölte, vagy ajándékba kapta), akkor a ház csak az övé.
A felújítás csak akkor számít, hogy ha 'falmozgatással', vagyis lényeges szerkezeti változtatással járt, mert az tulajdonjog keletkeztető hatású és akkor anyukádnak is jár a házból. Ha 'csak' például kifestettek, ablakot vagy tetőt cseréltek, akkor annak nincs ilyen jogkövetkezménye.
Első vagyok.
Akkor az házastársi külön vagyonnak minősül és anyukád csak akkor szerezhetett tulajdonjogot, ha olyan jellegű felújítást végeztek a házon, ahogy azt írtam.
Első vagyok.
Szeretem mikor a tévedés tudást osztják rendületlenül!
Nem csak az számít, hogy együttélés alatt vagy előtt lett véve.
A családjog szerinti esetei a házastársi külön vagyonnak:
4:38. § [A házastárs különvagyona]
(1) A házastárs különvagyonához tartozik
a) a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy;
b) a házastársi vagyonközösség fennállása alatt általa örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás;
c) a házastársat mint a szellemi tulajdon létrehozóját megillető vagyoni jog, kivéve a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjat;
d) a személyét ért sérelemért kapott juttatás;
e) a személyes használatára szolgáló szokásos mértékű vagyontárgy; továbbá
f) a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.
(2) A különvagyonnak az a haszna, amely a házassági életközösség fennállása alatt a kezelési, fenntartási költségek és a terhek levonása után fennmarad, közös vagyon.
(3) Az a különvagyonhoz tartozó vagyontárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, ötévi házassági életközösség után közös vagyonná válik.
Lehet olvasgatni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!