Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit tehetnék, ha az exem nem vállalja fel az "új életét"?
Válófélben vagyok, lassan már két éve tisztáztuk a "férjemmel", hogy nincs közünk egymáshoz, külön utakon járunk. Egyelőre nem költözött még el teljesen, készül a lakása, illetve van egy új kapcsolata is, heti több alkalommal ott alszik a barátnőjénél (a fennmaradó napokon pedig itt, így tartja a kapcsolatot a gyermekünkkel, másnap ő viszi iskolába).
Ebben az a kellemetlen, hogy az új életét úgy kezeli előttem, mintha nem is lenne. Én "hivatalosan" nem is tudok arról, hogy neki van kapcsolata, meg hogy éppen lakásfelújítást végez.
Nincs ezzel semmi problémám, hiszen azt szeretném én is, ha mielőbb elköltözne, és annak csak örülök, ha jól alakul a magánélete. De ez, hogy így "titkolózik", sok kellemetlenséget okoz számomra.
Például a gyermekünk kérdezgeti, hogy "apa hol van, amikor nincs itthon?". Tudja, ha válni fogunk, de azért ezt mégis közösen kellene megbeszélnünk szerintem a gyerekkel, néha elvihetné magával, hogy a gyerek "belelásson" az új életébe. Nekem például az is fura, hogy az új barátnőtől is teljesen távol tartja a gyereket, pedig már legalább egy éve együtt vannak (és már jóval előtte, évek óta ismerik egymást...)
Az új barátnő téma számomra azért kellemetlen, mert például elmegyünk külön egy rendezvényre, ahol közös barátaink vannak, akkor én nem tudok odamenni a baráti körömhöz, mert az exem ott van az új barátnővel, és mi egymásnak "nem vagyunk bemutatva". Úgy rejtegeti előlem, mintha valami titkos szerető lenne... (volt már, hogy csapódtam egy rövid időre a KÖZÖS társasághoz, de annyira kellemetlenül éreztem magam ebben a szituációban, hogy inkább hazajöttem). Nyilván nem barátkozni akarok velük, de egy békés egymás mellett élés szerintem működhetne, ha az exem elég tökös lenne, és felvállalná az új életét előttem, és a gyereke előtt.
Volt már valaki hasonló helyzetben? Mit lehetne tenni? Megbeszélni reménytelen, úgyis csak ígérgetne - többek között ezért válunk, mert semmilyen problémát nem lehetett vele érdemben kezelni, hiába beszéltünk meg valamit, utána csak halogatta évekig... most fogjam meg a gyereket és vigyem el az új lakásába, hogy tessék, itt fog lakni apa mostantól? Vagy menjek oda az új barátnőhöz bemutatkozni, és mutassam be a gyereket is? Akkor én lennék az aljas szemét, aki beavatkozik a privát szférájába... De ez a helyzet számomra kellemetlen, mert a gyerekemnek nem tudok mit mondani, számára ez teljes bizonytalanságot teremt, a másik meg, hogy úgy érzem, ki vagyok szorítva a saját baráti körömből, mert az exem kisajátítja őket magának azzal, hogy nem tud tiszta helyzetet teremteni...
A lakáshasználatért kérj lakbért, a gyereknek meg el lehet mondani, hogy apa valószínűleg a barátnőjénél van, mert semmi kötelességed falazni a volt férjednek. Nem várható el tőled, hogy a saját gyerekednek hazudj azért, mert a volt férjed nem tud őszinte lenni.
Ha odamégy a barátaidhoz beszélgetni és van ott olyan akit nem ismersz, akkor illik bemutatkozni egymásnak. Nem feltétlenül fontos megemlíteni, hogy te vagy a volt feleség...
# 10: Nagyon köszönöm az együttérzést és a használható ötletet! Valóban erről van szó, hogy eddig bármit megbeszéltünk, soha nem lett érdemi eredmény, csak a halogatás.
Gyermekünk kisiskolás, neki már elmondtam a dolgot. Sajnos most rám haragszik, mivel én mondtam el, nekem kellett elmagyaráznom, hogy anya és apa már nem szeretik úgy egymást. Mivel az apja ebből teljesen kivonta magát, hát úgy tűnhet a gyermekemnek, hogy én borítottam fel a családi rendszert. (Mert hát ugye könyörgött, hogy maradjon minden a régiben, és kénytelen voltam azt mondani, hogy azt nem lehet... ebből mi jön le egy kisgyereknek? Hogy én nem akarom...) Nem durván haragszik, de azért álmaiban (el szokta mondani), apróbb megnyilvánulásokban előjön. Hordom pszichológushoz is egyébként, más miatt, de most bizonyára ez is előkerül...
Szóval itt az az alapvető gond, hogy az apa az égvilágon semmiért nem vállal felelősséget, minden rám szakad, neki csak a "kellemes" része jut. Hosszú távon erre nyilván megoldást kell találni...
A másik, a "bemutatkozás" ügye... igen, úgy érzem, jól látod a helyzeted, és külön köszönöm, hogy átérezted, hogy nem "balhézni" akarok, hanem csak egy tiszta helyzetet: jelezni, hogy én is az adott körhöz tartozom. Megfogadom a tanácsod, nagyon jól megfogalmaztad - nekem nem sikerült volna így -, hogy mit kellene mondanom. Nyilván én benne vagyok a szituációban, és vannak bennem szorongások, amik gátolják, hogy "frappánsan" kezeljem a helyzetet. Ezért kértem kívülálló segítségét, mert kívülről gyakran sokkal könnyebb megítélni. E tekintetben nagyon hasznos tanácsot kaptam, amit tényleg köszönök! Hamarosan lesz egy újabb rendezvény, amire szeretnék elmenni, és ezúttal igyekszem azt tenni, amit tanácsoltál, ahelyett, hogy hazajönnék, és itthon siránkoznék magamban, hogy "kiszorultam" a baráti körből... mert eddig ezt tettem, de nem szeretném folytatni. Köszönöm a segítséget (és az együttérzést), ment a zöld kéz!
# 11: Ha lakbért kérnék, annak az lenne a vége, hogy egyáltalán nem tartaná a gyerekével a kapcsolatot. Ismerem ennyire... az pedig nem a gyerekem érdeke.
A bemutatkozós tanácsot megfogadom, én is erre jutottam, de a nő tudja, hogy ki vagyok, ez egy sokéves ismeretség közöttük, tehát mielőtt összejöttek, akkor is "összefutottunk" már. (Akkor sem lettünk egymásnak bemutatva, de akkor nem is volt különösebb jelentősége.)
(Megjegyzem, amikor még csak "jártunk" a férjemmel, engem sem mutatott be soha senkinek egy olyan társaságban, ahol ő mindenkit ismert... nekem kellett feltalálnom magam. Ilyenekre ő nem igazán gondol...)
A gyereked érdeke azt szolgálja, hogy egy olyan ember legyen hatással a személyiségére, aki csak érdekből van vele? Ha kész lesz a háza és már nem lesz szüksége rátok, akkor mi lesz? Biztosan hasznos lesz a gyereked számára az, ha abban nő fel, hogy az embereket ilyen szinten lehet használni, mint téged?
A te boldogtalanságod és feszültséged a gyerekre is hatással van ám, hiába gondolod, hogy ő ebből nem érez semmit... Ilyen formában inkább csak összezavarod a gyereket, ami majd hatással lesz az ő kapcsolataira is. Ne tartsd ilyen bizonytalanságban a gyereket, mert ez a jó szándék káros lesz hosszabb távon is...
Két éve húzódik már ez a dolog, szerintem ne fogadj el több kifogást. Két éve elváltatok, itt az ideje hogy szedje a sátorfáját. Ha nincs kész a lakása, akkor menjen a barátnőjéhez vagy albérletbe, az már nem a te dolgod. A közös gyerekfelügyelet rá eső részét szintén neki kell megoldania. Nem nézhetsz el mindent az exnek csak azért, hogy "jaj de ha ezt nem teszem meg akkor nem látogatja többé a gyereket". Állj a sarkadra éljetek végre teljesen külön. Menni fog az a gyerekért és el is fogja vinni, majd meglátod. Mert nem lesz más választása.
A barátaidról meg ne mondj le, csak azért mert nem ismeri az illemszabályokat az ex. Ha úgy adódik legközelebb, nyugodtan mutatkozz be, válts vele pár mondatot aztán állhatsz is odébb, így onnantól nem lesz ciki többé.
A gyereket is világosítsd fel az új helyzetről őszintén a saját nyelvén. Ne higyje azt hogy minden úgy van mint rég, neki is joga van tudni hogyan alakul a családi kép.
# 14: Azért nem ilyen szörnyű már a helyzet, egyáltalán nem érzem magam sem boldogtalannak, sem feszültnek, és a gyermekem is ezt látja. Ő is képes már odaállni az apja elé és jelezni, ha valami nem tetszik neki (normális hangnemben, nem hisztizve, nem követelőzve). Tehát alakulunk, formálódunk folyamatosan.
Ugyanakkor úgy gondolom, hogy nem az a gyerek érdeke, hogy megszakadjon a kapcsolata az apjával - bármilyen is -, hanem az, hogy ő képes legyen kezelni a viselkedését. Éppen erre keresem a megoldást, hogy ne dacreakcióval kezeljem a kialakult szituációt, hanem olyan helyzetet teremtsek, teremtsünk közösen, ami mindannyiunk számára megfelelő.
Ismerek több olyan felnőtt embert, akiknek ilyen-olyan okból megszakadt a kapcsolata az édesapjával, vagy csak jelentősen korlátozódott. Mindannyiukban ott van a "nem kellettem a saját apámnak" érzés, meghatározóan, felülírhatatlanul, többen emiatt nem tudnak párkapcsolatot kialakítani, pszichológushoz járnak, súlyos személyiségzavaruk alakult ki. Én nem ilyen sorsot szánok a gyermekemnek! Sajnos a közvetlen környezetemben is van olyan család, ahol az anyuka (és főleg a nagyszülők) nagyon finoman azt hintik el a gyerekekben, hogy "látod, apád nem kíváncsi rád", és a gyerekekben már zsigeri ellenállás van az apjuk iránt, amire az apa nem tud jól reagálni, ha a gyerekek ellenségesek, akkor ő nem kezdeményez velük kapcsolatot. Fél éve nem is találkozott a gyerekeivel. És látom, hogy bár mindenki azt szorgalmazza, hogy találkozzanak, az anyuka is csak panaszkodik, hogy az apa nem kíváncsi a gyerekeire, mégis tudattalanul gátolja a normális kapcsolat kialakulását.
Bennem nincsenek tüskék, azokat feldolgoztam. Eleve nem is én vagyok az elhagyott fél, én kezdeményeztem a válást, pont az ilyen megoldhatatlan helyzetek miatt, mert nem tudtuk érdemben kezelni azokat. Nem akarom egyoldalúan eldönteni, hogy legyen ez, vagy az, de olyan helyzetet szeretnék teremteni, ami számomra is megfelelő, és a gyermekem sem sérül benne. Azt szeretném, ha még véletlenül sem érezné azt, hogy ő nem kell az apjának, úgyhogy maximálisan támogatni szeretném a kettejük kapcsolatát (is). Olyan megoldást keresek, ami mindenkinek megfelel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!