Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Jogosan kéri vagyonmegosztásnál a férjem a
lakásfelújításra költött összeg felét?
Ez egy nagyon érdekes helyzet. Szerintem a szüleidnek kéne a párod felé kifizetni a felújítással elért értéknövekedés felét, mert végül is ők nyertek az egészen. A párod pedig abban a hiszemben fektetett bele az ő házukba, hogy cserébe élete végéig ott lakhat, s miután ez nem jött össze, a pénz visszajárna neki. Szerintem.
2014. ápr. 7. 17:56
Persze, hogy jogos, és el is várható.
2014. ápr. 7. 18:39
Ez torveny szerint jar neki, akkor is jarna, ha a te lakasod lenne. Olyat nem kerhet, hogy pl kifizette a villanyszamlat es add vissza, de felujitas utan jar neki a fele.
2014. ápr. 7. 19:06
14/20 A kérdező kommentje:
A házból senki nem fog semmit örökölni, mert anyuék hitelt vettek fel rá és nem tudják fizetni, hamarosan ki kell költözniük. Mi már 8 éve nem élünk velük (1,5 évig laktunk ott).
Akkor hogyan fog ez kinézni? Anyuékkal kell pereskednie vagy velem? Hivatalosan jelképes összegű lakbért fizettünk, erről szerződésünk is volt, de végül havi lakbér helyett felújítottuk a lakás egy részét (nem a mi lakrészünket, hanem a közös használatú helyiségeket). Ennek viszont nincs nyoma és nem is tudjuk pontosan mennyit költöttünk rá, mert nincs semmiről számla, nem őriztük meg (az alapanyagokat megvettük, a munkákat a szüleimmel és a tesóimmal csináltuk). A férjem most olyan összegeket emleget, hogy az egész ház nem ér annyit, mint a szerinte felújításra költött összeg.
Az számít, hogy még nem voltunk hivatalosan összeházasodva amikor a felújítás volt? Tavasszal volt a felújítás (áprilisban fejeztük be) és júniusban házasodtunk össze.
ha értéknövelő beruházás volt, akkor igen, jogosan követeli, ha nem, csak festés, csempézés ilyesmi, akkor jogilag nem követeli jogosan
2014. ápr. 7. 19:38
Hát azért én elgondolkoznék, mivel első olvasásra én is azon az állásponton voltam, hogy igen jár neki, hiszen nem 5-10 ezer Ft.-ról van szó. Az utolsó hozzászólásod azonban más megvilágításba helyezte egy kicsit a helyzetet, nem a hitel miatt, hanem, hogy ott laktatok 1,5 évig és nem fizetettek lakbért, vagyis 1,5 évig ő ingyen lakott, tehát a követelésével szemben lehetne támasztani 1,5 évnyi fél lakbért!!
2014. ápr. 7. 20:14
Nem jár neki aki van olyan észlény hogy más tulajdonába lévő házra egy árva fillért rákölt magára vessen, rád is vonatkozik a szüleid neked se kötelesek fizetni.
2014. ápr. 7. 20:22
Minek olyan lakást felújítani ami még félig a banké, elég nagy baromság volt.
2014. ápr. 7. 22:34
Jogosan követeli, mert a házasság vagyonközösség.
Viszont, ha nincs számla semmiről, nincs alapja a követelésnek: felejtős.
A bíróság mindig papírból indul ki, ha a férjnek fontos, esetleg felfogadhat egy szakértőt, hogy becsülje meg, de azt nem biztos, hogy a bíró figyelembe veszi.
2014. ápr. 7. 23:34
A ház nem tartozhat a vagyonközöségbe hisz egyiköjük tulajdonába sem volt soha nem is lesz, a szülök mindketöjüktől visszamenöleg albéleti díjat kérhetnének, nem hogy még nekik bármi járna ezért nem szabad olyan ingatlanba pénzt teni ami nem a miénk.
2014. ápr. 8. 00:11
Kapcsolódó kérdések: