Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ebben az esetben csak bírósági úton lehet intézni a gyerektartást?
Nem voltunk házasok. Nem haraggal váltunk, mindent meg tudunk beszélni és a barátság továbbra is megmaradt közöttünk, csak a közös élet nem működött. Még mielőtt valaki felvetné, hogy ki akarom zsigetelni az apukát, nem erről van szó! Közös megegyezés van mindenben, csak én elég betoji vagyok hivatalos ügyek tekintetében!
3 közös gyermekünk van. A gyerekek nálam vannak, hivatalos gyermekelhelyezés nem volt, láthatást sem beszéltünk meg, minden nap találkozik velük. Az exem sajnos bedőlt a lakáshitelével. A fizetése nagyjából a hitelét fedezi, jelenleg a testvérével él, annak albérletében. A nettoja 120000Ft körüli. Ő eddig havi 20-20000Ft-ot fizetett gyermekenként (ez az 50%) de én attól félek, hogy ezt a bank nem fogja jó szemmel nézni, hiszen nincs bírósági papír a gyt-ról.
Mit lehet ilyenkor csinálni? Mennyibe kerül a gyerektartási per? Mennyi időbe telik? Lehet ilyenkor is közös megegyezés vagy így már nem?
A bíróság is a közös megegyezésre törekszik, egy perrel le is tudhatjátok az egészet. Ha rászorulsz kérhetsz költségmentességet, a netről le tudod tölteni hozzá a papírokat.
De előbb nézzetek utána milyen feltételekkel veszi meg a nemzeti eszközkezelő az ingatlant, lehet hogy tudsz neki segíteni.
Szerintem az lenne a tiszta, ha bírósági úton intéznétek a gyermektartás.
Alapvetően ez előbbrevaló a hiteltörlesztésnél is, így ha ti a volr élettársaddal normális viszonyban vagytok, akkor mindketten azt fogjátok ebben a nehéz helyzetben látni, hogy legalább a gyermekeknek tud adni és nem a bank viszi a fizetésének azt a részét is.
Ez lenne a gyermekek érdeke mindenképpen és egy normális apa is erre törekedne szerintem.
Az eljárási illeték kb. 30 eFt, amelyre jól írták itt előttem az egy főre jutó jövedelmed alapján tudsz részleges vagy teljes költségmentességet kérni (az adja be a keresetet, akinek kevesebb az egy főre jutója)- egyébként ez a 30 eFt is általában kétfelé oszlik.
Ügyvédre sem feltétlenül kell költeni, minden bíróságon, általában hetente egyszer van ún. panasznapi ügyintézés, ahol az ottani jogvégzett szakemberek segítenek ingyen elkészíteni a keresetlevelet stb.
Írjátok le a köztetek lévő megállapodást (gyermekenként 20 eFt és mikor láthatja), ezt csatoljátok a keresethez- a bíróság természetesen ezt figyelembe veszi, ha megvan a közös megegyezés és ez a gyerekek érdeke is.
Ne félj ettől, nem nagy dolog- ne legyenek fóbiáid a hivatalos ügyektől.
Inkább arra gondolj, hogy milyen fontos ezt lepapírozni, bármi történhet, legyen mindkettőtök kezében egy végzés, mert a szó elszáll, az egymás között írogatott papírfecnik meg nem érnek semmit.
Időben: hát ez a lakóhelyed szerint illetékes bíróság leterheltségétől függ.
Ha megegyezés van mindenben, akkor nem lesz hosszú procedúra, viszont pár hónap, amíg tárgyalást tűznek.
Ha mostanában adnád be a keresetet, akkor még a nyári ítélkezési szünet előtt esélyes, hogy lesz tárgyalás, úgyhogy igyekezzetek.
Fontos: kelleni fognak a gyermekek születési anyakönyvi kivonatai eredetiben, ha nincs otthon felesleges példány pluszban, akkor kérjétek ki őket újra a születésük helye szerinti önkormányzat anyakönyvi hivatalától, 2.200 Ft/db az illetéke.
Minden jót és legyen tárgyalás, legyen hivatalos megegyezés, ki tudja mit hoz az élet, ez így korrekt.
Bíróságra kell menni. Eloszor is amig a gyerek hivatalosan nincs elhelyezve az egyik szülőnel, addig mindkettő azonos joggal bír, egyedül semmit nem lehet intézni. Másodszor mindenkinek jobb, ha van egy lefixalva, hivatalos döntés a tartasdijrol.
30 valamennyi az illeték, ha megegyeztek előre, akkor csak egy tárgyalás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!