Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Együttélés esetén, ha gyermek...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Együttélés esetén, ha gyermek is született a kapcsolatból, mi a "válás" menete? (Bővebben lent. )

Figyelt kérdés

3 éve vagyunk együtt, körülbelül ennyi ideje is élünk együtt albérletben. Van egy 7 hónapos kisfiunk,akivel jelenleg én vagyok gyeden itthon. A kapcsolatunk tönkre ment, nagyon sokat veszekszünk egymással, hiába próbálunk változtatni rajta, nem megy. Én szeretnék kilépni ebből a kapcsolatból,nem szeretném,hogy a gyerekemnek úgy kelljen felnőnie,hogy állandóan csak veszekedni lássa a szüleit. A gyermekem a párom nevén van, közös lakcímre csak a gyermekünk születésekor lettünk bejelentve (az ő lakására),nem tudom így mennyire számítunk élettársaknak. Kérdéseim a következőek lennének:

1. Hogyan tudom elindítani a gyermekelhelyezést?

2. Kinél helyezik el a gyermeket? Én vagy anyukámmal tudnék menni közös albérletbe, vagy apukámhoz önkormányzati lakásba. Párom vagy marad az albérletben, vagy haza költözik a szüleihez (ez a lakás az Ő nevén van). A gyermekem 1 éves kora után vissza is tudnék menni dolgozni,úgyhogy a fiam bölcsibe menne.

3. A gyerektartásra megkapnám e bejelentett bére 20%-át,vagy ez hogy működik?

4. A családi adókedvezményt a párom igényelte a jövő évre, ezt a munkáltatója fogja kifizetni neki a havi bére mellé, illetve a tavalyi adókedvezményt pedig egy összegben kérné vissza az adóbevalláskor. Ha nekem ítélik a gyermekemet,akkor ez hogy működik, mit kell tennem,hogy én kaphassam, egyáltalán gyedből vissza lehet igényleni?

5. A 3 együtt töltött év alatt több dolgot is vettünk közösen (közös kasszán voltunk,nem tudom,hogy ez számít-e valamit a bíróság előtt,úgy hogy nem voltunk házasok), pl. hűtőt, mosógépet, sarokülő garnitúrát, étkező asztalt. A tv-t apukámtól kaptuk ajándékba. Ezekről kell valami számlát is felmutatni (ha jól emlékszem mindennek le van rakva a papírja),és ez alapján azt mondja a bíró,hogy pl. a hűtő az enyém, a mosógép az övé? Vagy ez hogy működik? A gyerek holmijait gondolom automatikusan vihetem magammal, babakocsira, ágyra, pelenkázóra gondoltam. Bár ezek közül csak a babakocsiért adtunk ki pénzt (több tízezret),a fiunk többi berendezési tárgyát ajándékba kaptuk,azaz a fiunk.

6. Ennek az egész procedúrának milyen költségei vannak,és azt kinek kell állnia? Szükség van-e ilyen helyzetben ügyvédre, ha igen akkor honnan tudok segítséget kérni,mert ügyvédre nincs pénzem? A válaszokat előre is köszönöm!

2014. jan. 4. 23:18
 1/10 anonim ***** válasza:
A legegyszerűbb ha megbeszélitek. Válás nincs ha nem voltatok házasok, gyerekelhelyezés a bíróságon lehet kezdeményezni.
2014. jan. 4. 23:22
 2/10 anonim ***** válasza:

Beszéld meg egyáltalán akarja, hogy nála helyezzék el a gyereket,mert ha nem akkor nincs is vita arról sem. Gyerektartásnak 20% szoktak megítélni, ha nem kirívóan magas az apa fizetése, ha az akkor összeget határoznak.

Igen lehet gyed-ből is hiszen abból is vonnak adót. Apa lemondja te meg megigényled.

2014. jan. 4. 23:24
 3/10 A kérdező kommentje:
Tudom,hogy a mi esetünkben nincsen válás, ezért tettem idézőjelbe. A gyermekelhelyezéshez van valamilyen formanyomtatvány, vagy csak írni kell egy kérvényt?
2014. jan. 4. 23:41
 4/10 anonim ***** válasza:

Visszafelé mondom.

6. Van költsége, hogy mennyi nem tudom. Általában a felperes fizeti ki a teljes költséget, de kérheti a bíróságtól, hogy kötelezze az alperest a fele összeg megfizetésére. Ezért mindig úgy oldják meg hogy a kérelmek beadásánál már eleve felesben fizetik. Ha nem tudtok peren kívül megegyezni, akkor szükséged van ügyvédre. Ha nincs rá pénzed, akkor a lakóhelyednél található önkormányzatnál mindig szokott lenni ingyenes jogi tanácsadás. Ő adhat némi infót.

5. Élettársi kapcsolatban megteremtett közös vagyon, szakítás után is közös vagyonnak felel meg. A legjobb megoldás ha megegyeztek kinek mi kell, és feleztek. Ha erre képtelenek vagytok, akkor a bíróság előtt mindkettőtöknek kell egy listát adni, hogy mire tart igényt, és majd ott közösen eldöntitek ami papíron rögzítve is lesz.

4. A családi adókedvezmény csak az egyik szülő igényelheti. Az adó visszatérítést, hogy te kapd meg,kérvényezned kell a bíróságon. Ha a bíró úgy látja téged illet, akkor a volt párodnak át kell utalnia. Később meg neked kell a munkahelyen kérned a családi adó kedvezményt, így a párod munkahelye törli majd a párod kérvényét.

3. Általában a bíró a következő határozatot mondja ki 1 gyerek esetében. Apuka fizetésének 20%-a vagy a jelenkori minimálbér 20%-a

2. Magyarország még mindig anyapárti, és amíg az anyuka nem ön-közveszélyes, nem qrva, nem veszélyezteti a gyermek testi- szellemi fejlődését, ha az anyuka nem drogfüggő, nincs komoly pszichés gondja, akkor a bíróság az anyának ítéli a gyermeket. Azt, hogy te apukáddal vagy anyukáddal élnél a gyerekkel együtt az nem hátrány.

1. Be adsz egy gyermekelhelyezési kérelmet a bírósághoz.

Megjegyzés: 2 kulturált, normális ember ezeket a kérdéseket maguk között nyugodtan meg tudná oldani. Törekedjetek erre ti is.

2014. jan. 4. 23:44
 5/10 anonim ***** válasza:

"Élettársi kapcsolatban megteremtett közös vagyon, szakítás után is közös vagyonnak felel meg"

Pont a lényeget felejteted ki,hogy jövedelem arányában lesz közös.Pl csak az egyszerűség kedvéért az egyik 100 ezret a másik 30 ezret keres akkor nem 50-50% hisz nem házasság ahol vagyonközösség van itt akkor a 100 ezresé lesz 70%a 30 eresé 30%.

2014. jan. 5. 00:17
 6/10 A kérdező kommentje:
4-es köszönöm a válaszodat! Természetesen törekszem a normális különválásra, nem szeretnék haragban lenni a gyermekem apjával, próbálom majd ezeket elsősorban vele lerendezni, csak tudni szerettem volna,hogy mégis merre hány méter. A papír szerinti jövedelmünkben 10-20 ezernyi különbség van,az is csak azért mert most gyeden vagyok,előtte nekem volt több,de az is csak pár ezer forintnyi különbség volt, úgyhogy gondolom ezzel sem lenne gond,ha oda kerülnénk,hogy a bíróságnak kelleen döntenie az ingóságainkról.
2014. jan. 5. 00:43
 7/10 anonim ***** válasza:
A kicsit az anyánál szokták elhelyezni,csak ha közveszélyes vagy, esetleg ártasz a kicsinek,akkor az apánál. Bevetett szokás, ha szoptatsz,akkor láthatás van, nem viheti el,általában megszokták ítélni a bírók, hogy a gyermek 3 éves koráig ne lehessen elvinni csak látogatni. Remélem ennyire nem vagytok haragban. Ha kevés a jövedelmed, akkor kérhetsz költségmentességet és a családsegítőből ügyvédet aki képvisel.
2014. jan. 5. 03:10
 8/10 anonim ***** válasza:
És azt tudod bizonyítani, hogy azelőtt is együtt éltetek, mielőtt a gyerekkel oda bejelentkeztetek volna?
2014. jan. 5. 15:52
 9/10 A kérdező kommentje:
Tudom bizonyítani. Alá tudja támasztani az én családom,az övé, a kollégáink (egy helyen dolgoztunk,és több kolléga volt már nálunk vendégségben, ), az én barátaim,vagy az övéi,esetleg az előző albérleteink tulajdonosai is,vagy a mostani szomszédaink. De nem feltételezem róla,hogy mondjuk egy ágyon marakodna velem,csak szerettem volna tisztában lenni a dolgokkal.
2014. jan. 6. 01:33
 10/10 A kérdező kommentje:
Kedves 7-es, Neked is köszönöm a választ! Megmondom őszintén,hogy nem igazán akarom,hogy csak nálam láthassa majd a fiát, nyugodtan elviheti majd 3 éves kora előtt is, felőlem ott is alhat majd nála, és igy legalább az apai nagyszüleivel sem kell majd nagyon találkoznom,meg nem hiszem hogy rám lennének kíváncsiak.Úgy gondolom, attól hogy a mi kapcsolatunk tönkre ment,még szüksége van az apjára.
2014. jan. 6. 01:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!