Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit tegyünk ha nem adja ide őket?
Karácsony és szilveszter között van láthatásom a gyermekeimmel. Én az anyát előzetes a láthatás előtt 2 héttel emailben és telefonon is tájékoztatom, hogy december 27-én megyek a gyerekekért (dec 32-ig). Mit csináljak akkor ha nem fogja ideadni őket az exnejem? Azért gondolok erre, mert most zárult le egy per közöttünk és ő volt a pervesztes. Megteheti hogy nem adja ide gyerekeket?
Én mit tehetek ha ott vagyok előttük az adott időpontba? Kihívjam a rendőrséget az emailre hivatkozva? Vagy gyámügynek kell ilyenkor szólni? Nem akarok nagy problémát, de szeretnék én is a gyermekeimmel lenni év végén.
1. Bár ilyenkor nem kellene, jó, ha értesíted az anyát az érkezésed várható időpontjáról. Azt nem árt tudni, hogy csak akkor köteles a gyereket átadni, ha max. néhány (10) perc eltérésed van a végzésben vagy határozatban írt átadás-átvételi időponthoz képest. Ezért, ha nem vagy biztos a jóindulatában, ezt tartanod kell.
2. A későbbi bizonyíthatóság - és egyéb gondok elkerülése - miatt ilyenkor nagyon erősen ajánlott tanúval érkezni és kérni a gyereket.
3. Ha nem akarja odaadni, de erre jó indok nincs (pl. lázasan fekszenek), kérheted a rendőrség segítségét. Ehhez viszont fontos, hogy vidd magaddal azt a végrehajtható végzést v. határozatot, amid a kapcsolattartás szabályozásáról született. Erre a rendőrnek szüksége lesz, hogy tudja, épp hol a gyerek helye.
Ettől függetlenül, sajnos sok rendőr nem tudja, mit kellene, lehet tennie, és semmit nem akar. Akkor sztem azt célszerű kérni tőle (persze kedvesen, higgadtan), hogy vegyen fel jegyzőkönyvet arról, hogy a kérésedet nem teljesíti, és milyen indokkal, hogy később egy eljárásban ezt tisztázni tudd majd a rendőrséggel.
Ha így sem tudod megkapni a gyerkőcöket, akkor 30 napon belül végrehajtási kérelem a gyh-hoz. Hogy tőlük mit kérhetsz (pótlást v. végrehajtást), az attól függ, a hivatalos papírotokon szabályozott-e a pótlás. Sajnos, baromi nehéz ez, ahány eljáró, annyi nézet, de az általános, hogy mindegyik megpróbálj az ilyen ügyeket lerázni. Nem szabad hagyni. Az viszont fontos, hogy a gyerekek előtt cirkusz ne legyen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!