Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hitellel terhelt ingatlannál lehetséges részben tulajdonos váltás?
Férjemmel házasságkötésünk előtt külön rendelkeztünk 1-1 saját lakással.
Én eladtam az enyémet, neki sajnos nem sikerült, ezért a megvásárolt házban az én lakásom ára van benne, de 1/2-1/2 arányban került a nevünkre a ház és a felvett hitelnél férjem jövedelme miatt ő az adós, én az adóstárs.
Bíztunk benne, hogy az ő lakását is sikerül hamar eladni és akkor egyformán adtunk bele a házba.
Már elváltunk és szeretnénk rendezni az anyagi oldalát is dolgoknak.
Mivel ő neki van annyi fizetése, hogy a ház részleteit tudja fizetni, én költöznék az ő lakásába, de szeretném jogilag is rendezni, hogy az ő lakása fejében lemondok a ház feléről.
Lehetséges ez? Egyedül is megtarthatja a hitelt, ha a törlesztőrészlet kb a jövedelme 20%-a?
Erre csak a hitelt nyújtó bankotok tud választ adni.
Keressétek fel őket, készítenek egy új számítást, és megmondják. Sok mindentől függ (mennyi a ház értéke, mekkora hitel van rajta, mennyi ideig kell még törleszteni, ...)
Általában szükséges az adós mellette gy adóstárs is. Így valószínűleg csak akkor fognak kiengedni téged a hitelből, ha egy másik adóstársat is találtok Anyja/apja nem tudna adóstársként szerepelni helyetted (feltéve, hogy van jövedelmük)?
Apósom tavaly hunyt el, anyósom világ életében nem dolgozott, háztartásbeli volt.
Kezes ki lehet?
Ha mondjuk nem találnánk adóstársat vagy kezest, és én maradok adóstárs, de szerződésben kikütjük, hogy a hitelt a volt férjem fizeti, ez jó megoldás lehet?
Azért félek a bankba megkérdezni, mert a volt férjem szereti a házat és tudja egyedül fizetni a törlesztést, szívesen is maradna.
Nem szeretném, hogy ha bemegyünk és megkérdezzük a fenti kérdéseket, esetleg kijelentik, hogy a válásunk miatt felmondják a hitelt és a férjem elveszíti a szeretett otthont. Vagy ilyet nem csinálhatnak? Annyi rosszat lehet hallani a bankokról...
Igen, igaz amit leírtam, csak nem szeretném a volt férjemet kellemetlen helyzetbe hozni. Örülök, hogy neki van lehetősége és elvileg tudunk egy megoldást, ami mindkettőnknek jó.
Akkor nincs más, mint együtt bemenni a bankba...
Köszönöm szépen a tanácsokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!