Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Apasági nyilatkozat megtételére vonatkozó információra lenne szükségem, egy olyan élethelyzetben amikor az anya teherbeesése idején még nem minősült elváltnak. Mi a procedúra ezen esetben?
Szia
Nekem épp szerencsém volt 1 hónapon belül volt a válás,új házasság és a szülés.
A legegyszerűbb ha a volt férj az apaság vélelme megdöntése iránti pert indít a bíróságon.Amennyiben a vélelem megdöntése sikerrel jár, és a bíróság megállapítja, hogy a gyermeknek nem a férj az apja, a további vélelmek alkalmazásával (teljes hatályú elismerés, utólagos házasságkötés, apaság bírói megállapítása) kell a gyermek családi jogállását tisztázni.
Te a jogszabály értelmében perindításra nem vagy jogosult ezért a gyámhivatalba kell kezdeményezni az erre irányuló eljárást, ennek menete :
- a kérelem benyújtása
- a vélelmezett apa (az anyakönyvbe apaként bejegyzett személy), és a gyermeket magáénak
elismerő személy meghallgatása
- a gyámhatóság részéről annak eldöntése, mérlegelése, hogy a perindítás a kiskorú érdekében
áll-e, amennyiben igen,
- eseti gondnok (ügyvéd) rendelése perindításra, ill. a kiskorú törvényes képviseletének
ellátása a per során
- a bíróság az apaság vélelmének megdöntéséről szóló jogerős ítéletet megküldi az
anyakönyvvezetőnek, aki – miután megüresedett az apai státusz – értesíti a gyámhatóságot a
kiskorú családi jogállásának rendezés céljából,
- Végül az eseti gondnok felmentése, munkadíjának megállapítása.
Sajnálom,hogy ezt nem sikerült elkerülnötök :(
Elnézést, de ez nekem magas. Mi az hogy
"eldöntése, mérlegelése, hogy a perindítás a kiskorú érdekében áll-e,"
Talán ha a volt férj kőgazdag, a biológiai apa pedig munkanélküli, akkor nem folytatják az eljárást, mert nem áll a kiskorú érdekében, hogy ne kapjon egy csomó gyerektartás?
Be kell együtt menni a gyámügyre:Volt férj,anyuka,apuka.
Az apuka hivatalosan elismeri az apaságot, az ex pedig nyilatkozik,hogy nem Ő a baba apja.
Automatikusan csak akkor kerül az ex nevére ha nem telt el a kiszabott idő,ha nem léptek semmit.
Ha megteszitek a megfelelő nyilatkozatokat akkor a vérszerinti apa nevére anyakönyvezik a babát.
Ezt már a születése előtt el lehet rendezni.
A 2. válaszoló vagyok
Akik szerint nem úgy működik ahogy én leírtam,hanem csak kitöltögetnek 1-2 papírt és kész ,azok a leszavazgatás előtt inkább keressenek rá az apaság vélelmének megdöntésére a neten!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!