Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mihez kell két szülő aláírása, ha külön élnek?
Sziasztok!
Lányom l4, fiam 10 éves volt, amikor elváltam a férjemtől.
Lányom gimnáziumi beíratásához még kellett a két aláírás, mert nem voltunk hivatalosan elválva.
Ekkor kaptam azt a tanácsot, ha nem akarok állandóan apukához futkosni aláírásért, vagy beleegyezésért, akkor minél előbb adjam be a válópert.
Már évek óta külön éltünk.
Válás után mindkét gyermekem iskolájában, később az egyetemen is elfogadták a bírósági végzés fénymásolatát és a gyermektartásról szóló határozat fénymásolatát.
Nem volt szükség másik aláírásra, sem keresetigazolásra a másik szülőtől.
Szociális támogatás, Bursa Hungarica igénylése, nevelési támogatás az önkormányzattól.
Üdv. Negyedik voltam.
Itt azért vannak félreértések. A legtöbb dologban elég a gondozó szülő aláírása, de a törvény szerint vannak olyan dolgok, amikről közösen kell dönteni. ilyen például a továbbtanulásnál az iskola kiválasztása, a lakcímváltoztatás és a névváltoztatás.
A csjt. értelmében:
72/B.§ (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette. (2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.
78.§ (1) Azt, hogy a gyermek milyen életpályára készüljön, a gyermek hajlama, testi és értelmi képessége, valamint az egyéb körülmények figyelembevételével a szülői felügyeletet gyakorló szülők és a gyermek közösen döntik el.
Ezen jogoktól tehát csak a legritkább esetben fosztják meg az apát, többnyire akkor, ha a gyermek életére tört, vagy hasonló. Viszont távollét esetén lehet kérni jognyilatkozat pótlást a bíróságon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!