Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Ebben az esetben kinek kell...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Ebben az esetben kinek kell adóznia?

Figyelt kérdés
A volt feleségem használta a közös ingatlant,aminek 1/2-ed része az enyém volt.Csakhogy ő eladta,amiből én nem kaptam egy árva vasat sem.Amikor elköltöztem a befizetett összeg felét kaptam vissza,de amit a vevők neki adtak ,abból semmit.A bank lett kifizetve,de azt ő rendezte.Tudom,hogy nekem nem járt volna pénz,nem is ezen vagyok fenn akadva,csak pár napja telefonált,hogy adóztam-e a lakás eladási összegéből,vagyis a többletből,mert ugye a bank is ki lett fizetve.Miért gondolja,hogy nekem kellett volna adóznom?Talán azért,mert fele ingatlan a nevemen volt?Ő is adózhatott volna,nem?
2009. jún. 16. 10:35
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

te valahol nagyon el vagy tévedve...

ha a fele az ingatlannak a tied, akkor az eladási árnak is fele a tied. az pedig bevétel. van rá külön szabály, hogy hogyan, de adózni kell utána.

ha ez így van, ahogy leírtad, akkor téged nagyon átvertek és jobb lesz, ha kerítesz egy ügyvédet, mert az apeh nem fog azzal foglalkozni, hogy te mennire nem értesz valamihez. ők kérni fogják a pénzüket.

2009. jún. 16. 10:42
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Én azt nem értem,ha az ingatlan fele a Te neveden volt telekkönyvileg,akkor nélküled hogyan adhatta el a feleséged ? Mi van a telekkönyvben ? Nézz ennek is utána,és valóban keress fel egy ügyvédet.
2009. jún. 16. 10:45
 3/13 A kérdező kommentje:
Tehát utólag is követelhetem az exemtől az eladási ár felét?Szemétségből nem adózott ő a befolyt összegből,meg tehette volna?Még mindig a nevemet hordja xné.Hogyan tudom tisztázni magam az apeh-nél?
2009. jún. 16. 10:47
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha az ingatlan 1/2 része a te neveden volt, akkor azt nem adhatta el a volt feleséged a te beleegyezésed nélkül!

Az, hogy ti szóban hogyan egyeztetek meg (elköltözéskor és eladás után) az magánügy, ha erről nem készült papíron szerződés, akkor alaposan megszívhatod... :[[

Adóznod viszont a saját tulajdonrészed eladása után köteles vagy, a magán-megállapodásotokról az APEH nem tud, nem is foglalkozik vele, ők a jogszabályokat nézik!

A volt feleségednek hivatalosan csak az ingatlan 1/2 része után kell adóznia, nem adózhat helyetted!!!

(Csak akkor adózhatna az egész ingatlan után, ha az egész 1/1 részben az ő nevén lett volna.)

Esetleg azt megtehetitek (megbeszélés után), hogy utólagos önbevallással módosítod az SZJA-bevallásod és hozzáírod az ingatlaneladás rád eső összegét és amivel most többet kell adóznod, azt az exfeleséged kifizeti neked zsebbe...

Ha erre nem hajlandó, akkor neked kell ráfizetned a bulira...

Ha nem módosítod gyorsan a bevallásod, akkor még az utólagos büntetésre is számíthatsz (kamatos kamatokkal megstuccolva)!

2009. jún. 16. 10:48
 5/13 A kérdező kommentje:
Ott voltam,amikor aláírtuk az adásvételit,de erre nem gondoltam,hogy "átver".Megbíztam benne....ha ő használja a haszon pénzt,gondoltam adózik is belőle.Nagyon köszönöm a válaszokat.
2009. jún. 16. 10:49
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

1. Válás után az exfeleséged bármeddig viselheti a nevedet, ebbe neked nincs beleszólásod, kivéve ha büncselekményben vett részt, vagy az életedre tört... Jogilag ő döntheti el, hogy visszaveszi-e a lánykori nevét vagy viseli tovább a felvett nevet.

2. Az APEH felé tisztázhatod magad egy gyors önbevallással, ami módosítja az előzőleg beadott bevallásodat. Ilyenkor nem büntetnek meg!

(De ha ők fedezik fel a hiányt, akkor számíthatsz a vaskos büntetésre!)

3. Az ingatlant csak akkor adhatta el az exfeleséged, ha te írásban hozzájárultál az 1/2 részed eladásához!

Jogilag követelheted az eladásból származó összeg 1/2 részét, persze leszámolva belőle a banki kölcsönök visszafizetését (mint előzőleg írtad, ezt az exfeleséged visszafizette az eladási árból).

Le kell vonni ebből az összegből azt, amit "lelépéskor" kaptál az exfeleségedtől!

4. NEM szemétségból nem adózott a te részed után, hanem azért, mert ő hivatalosan csak 1/2 rész után adózhat...

A másik 1/2 rész hivatalosan a te neveden volt, erre a részre neked kell adóznod, senki más nem tüntetheti fel az adóbevallásában azt, amit neked kell bevallanod, ugye ezt megérted?...

2009. jún. 16. 10:59
 7/13 A kérdező kommentje:
Igen,értem.Köszönöm a segítségeteket.Sajna,nem jó kedvemből hagytam el az ingatlant,de ez már mindegy is.
2009. jún. 16. 11:16
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Na, ide figyelj! :D

Ne legyél már ennyire negatív!

Egyáltalán nem úgy tűnik, hogy átvert, végülis még időben szólt az adózásról (ha át akart volna verni, akkor szép csendben hallgat és kivárja, míg a nyakadba sózzák a jó nagy büntetést).

Szerintem most :

- vegyél egy jó nagy lélegzetet, nyugodj meg...

- üljetek le az exfeleségeddel és beszéljétek meg : önbevallással módosítod a jövedelemadó-bevallásod, beleírod az ingatlaneladás 1/2 részének összegét, és az emiatt keletkező többlet adót legyen szíves adja oda neked (ha már nem tartassz igényt a maradék haszon felére)... Békésen, nyugodtan is meg lehet ezt beszélni!

Nem kell mindjárt vádaskodni, mert ha elmérgesedik a helyzet, csak neked lesz rossz...

Amíg nem bizonyítható, hogy át akarna verni, addig ne feltételezz ilyet!

2009. jún. 16. 11:28
 9/13 A kérdező kommentje:
Felhívtam...nincs 15 perce,hogy próbáltam beszélni vele.Röhögött.Az ő részéről nincs miről beszélnünk.Nélküle is tudok egy új adózást csinálni,igaz?Próbáltam hívni az adó hivatalt,de nem vették fel,holnap személyesen bemegyek.
2009. jún. 16. 11:37
 10/13 A kérdező kommentje:
Csak itt megint ő jár jól,megint az én zsebem rövidül meg.
2009. jún. 16. 11:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!