Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak! Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válásnál a férfi simán lenyúlhatja a nő vagyonát?
Figyelt kérdés
A helyzet az, hogy a házasságkötés után vettük a lakást, amibe én belefektettem a korábbi lakásom teljes árát, a férjemnek nem volt vagyona, a hitel az ő nevén van, ő fizeti (rámegy a teljes fizetése), én gyakorlatilag eltartom. A házasságkötés után vettük az én nevemre a garázst és az autót, szintén 100%-ban az én korábbi megtakarításomból. Még az esküvőt is az én szüleim állták, mert ők nem álltak úgy anyagilag. Én jobban is keresek, mint a férjem. A gyerekünk csak 1 éves, így ő nálam maradna.
Ilyenkor a férj kisétálhat egy esetleges válás esetén a vagyon felével? Házassági szerződés nincs.
Még nem válunk, de érdekelne. Nagyon megingott benne a bizalmam, mint férjben...
A házasság előtt szerzett vagyon, házassági szerződés nélkül is külön vagyon marad, amennyiben értékálló befektetésre fordították. Ilyen pl a lakás is, bár most azért nem annyira egyértelmű a helyzet. Nem tudom, hogy a lakásotok mostani értéke hogy viszonyul a vásárlás pillanatában érvényes vételárhoz. Szerencsés esetben emelkedett, de manapság vannak olyan példák, hogy csökkent a lakás értéke. Ha deviza hitelt vettetek fel, ott is előfordulhat, hogy a tőketartozásotok nőtt annak ellenére, hogy eddig törlesztettétek a hitelt. Ilyen esetben megnézik, hogy a a vásárlás pillanatában a te külön vagyonod hányad részét tette ki a a vételárnak, majd azt is figyelembe veszik, hogy mennyi a házon a jelenlegi jelzálog teher és ebből számolják ki, hogy jelen pillanatban kinek mennyi a vagyona, illetve a terhe. A házasság után felvett hitel 50-50%-os tehernek minősül, mert a családjog kimondja, a bevételek és a terhek egyenlő arányban oszlanak el a felek között. Ebből a szempontból teljesen mindegy, kinek a nevén van a hitel és ki keres többet. Ebből következően értelmezhetetlen az a kijelentésed, hogy az ő fizetése elment a hitelre, ezért te eltartod őt. Ami a házasságkötés után történt, pl bármiféle beruházás, vásárlás, de a hitelfelvétel terhe is közös, fele-fele arányban kell elosztani és a végén egyenleget számolni belőle a különvagyonod figyelembevételével.
2009. ápr. 27. 19:57
12/14 anonim válasza:
Kedves Kérdező!
Sajnos, igazad van: házassági szerződés nélkül minden szerzett - és nem különvagyonba tartozó - vagyon 50-50 %-ban illeti a feleket válás esetén.
De ezek mind orvosolhatók egy házassági szerződéssel, amelyet a házasság alatt (!!!) is lehet kötni - természetesen, a jövőre vonatkozóan, nem a már meglévő közös szerzeményi vagyonra -, ehhez azonban közjegyző közreműködése szükséges, úgy érvényes.
2009. ápr. 27. 22:38
13/14 anonim válasza:
Minden házasság alatt szerzett vagyon feleződik. Amit ti már a házasságkötés után vettetek, az közösnek fog számítani és ha a férjedben nincs jóindulat, akkor el fogja venni, mert törvényesen megilleti. Nemrég vált egyik rokonom. Neki a felesége, aki megcsalta a 30 éves házasságuk alatt sosem dolgozott, egy fillért nem adott be semmibe és mégis vitte a ház felét. 15 millióval fizette ki a férje meg a bútorok felét is megkapta, a többi közös ingatlant eladatta és fele pénzt abból is kérte - törvényesen mind megkapta. Ez sajnos így működik. Nagy a vagyonkülönbözet esetén ezért kötnek házassági szerződést. Most már semmit sem tudsz tenni, max. ha a férjeddel beszélsz, de ha belegondolsz hülye lenne arról lemondani, ami törvény szerint megilleti.
2009. ápr. 28. 00:31
14/14 anonim válasza:
Gondolj bele: Ha a te eseted fordítva történik. A férj jól keres, a feleség háztartást vezet, gyereket nevel, stb. akkor is megilleti minden közös szerzeménynek az értéke. Akkor ez a ti esetetekben miért lenne másként? Lehet, hogy a férjed nem keresett olyan jól, de a ház körül sok mindent elvégzett.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!