Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A feleségem beadta a válópert. Jelenleg munkahelyem nincs, nem dolgozom. Így hogyan állapítják meg a gyerektartást, mennyi lehet az összeg? Valamint kit terhel a perköltség?
A perköltség válásnál közös.
A gyermektartásdíjat a jövedelem alapján számolják ki. Semmilyen jövedelmed nincs? Akkor a mindenkori minimálbér 20%-a lesz gyermekenként, amíg nincs jövedelmed.
Amig nem dolgozol, addig megelölegezik a feleségednek a gyerektartást, az utolsó fizetésed 20 %-át veszik alapnak gyerekenként.
Amint elkezdesz dolgozni, kell fizetned a gyerektartást, (a fizetésed 20%-a gyerekenként), plussz a megelölegezettet is le kell törlesztened.
A válóperre addig nincs perköltség, amig közös megegyezés van, csak aki beadja, annak kell kifizetni az illetéket.
"A gyermektartásdíjat csak jogerős ítélet meghozatala és 6 havi elmaradás után fog megelőlegezni az állam, ha van már legalább egy nemleges foglalási jegyzőkönyv is."
Ez azért nem igy van, mert ha a feleség kéri a gyerektartást a válóper beadásakor, akkor akkortól számit az igénye. Ha a biróság megitéli a gyeretartást, akkor a beadott idöponttól számit az igény, és visszamenöleg ezt az összeget kell a férjnek kifizetnie (egy összegben akár), és a megelölegezéshez szükséges idötartam is ettöl kezdve számit.
Ugyhogy mire kimondják a válást, addigra lejár a legtöbb esetben a 6 hónap, és nemcsak 6 hónapnyit kell fizetni, ha tovább tart a per.
14.58-as
Nagyon szépen köszönjük a kioktatást,de feltételezem mindenki arra gondolt,hogy a jogerős birósági végzés "után",valamint hathavi behajthatatlanság "után" fog az állam előlegezni az ex feleségnek.
És valóban a per benyújtásától számitják a kérelmet,mert én is keresztül mentem ezen a cirkuszon.Mégegyszer köszönjük a széleskörű tájékoztatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!