Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Gyerektartást a gyerek hány éves koráig kell fizetni ha a gyerek már nagykorú és egyetemen továbbtanul?
Nem feltétlenül kevesebb.
A szabály az, hogy ha betöltötte a 18-at, de még a tanulmányai miatt rászorul, akkor a tartásra kötelezett szülő nem fejezheti be a tartás folyósítását, de a gyerek olyan mértékben részesülhet csak tartásdíjban, amennyiben a kötelezett szülő saját szükséges tartásán felül azt megfizetni képes.
Vagyis míg 18 év alatt saját tartása terhére is köteles fizetni a megállapított összeget, felette csak annyit kell, amennyit a saját tartásán felül képes.
Vagyis egy 200-ezres fizetés után megállapított 20%-os tartást akkor is köteles tovább fizetni, ha 18 éves elmúlt, és egyetemre jár.
Utolsó, ezt a butaságot honnan szedted? Semmi értelme nem lenne (pl. egy bölcsészszakon sokkal jobb eredményeket hoz a barátnőm, mint én az orvosin. Akkor most én ne kapjak, mert "csak" 3-as lett az átlagom?)
A gyerektartást ugyanúgy kell tovább fizetni (azonos összegben) a hallgató 1. nappali tagozatos diplomájáig.
Ez nem butaság amit írtam.Olvass utána.Rokontartás!!
Tapasztalat h létezik!
ma 20:17
Létezik, de nem erre a helyzetre. Ilyenkor a gyerektartás van érvényben, lévén a gyermek nem dolgozik az egyetem alatt, hiába múlt el 18 éves. Azért is tudom, mert az én édesapámnak is kell fizetnie, amíg én nappalin vagyok, és nem fizet kevesebbet.
De van határ. A jogszabály szerint 25 éves kor felett csak nyomós indok alapján kötelezhető valaki tartásra.
És a rokontartás szabályait a gyerektartásra vonatkozó szabályokkal EGYÜTTESEN kell alkalmazni, mert a gyerektartás nem egyenlő a rokontartással...
Lényeg, hogy a nappali tagozaton tanulmányokat folytató eltartott után a gyerektartás kötelező tovább (van mentesülési lehetőség, de a hármas átlag nem az). Az összege is kötelező, KIVÉVE, ha az összeg olyan magas, hogy veszélyezteti az eltartó saját tartását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!