Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Vagyonmegosztáskor az egyik fél az ingatlan tulajdonosa (100%-ban), a másik fél a haszonélvező (holtig tartó), mire lehet számítani?
Ha én lennék a haszonélvező, akkor erről a jogról le nem mondanék és az ingatlant el nem adnám, mert így vagy én lakhatnék benne, vagy a tulajdonossal lakbért fizettethetnék! Ha a tulajdonos lennék, megpróbálnám meggyőzni a másik felet az eladásról, mert így megszűnik a haszonélvezete!
Ja és a fő kérdés, hogy mennyi ideig voltak házasok vagy éltek eggyütt és mikor és miből lett az ingatlan!
10 év eggyüttélés után elvileg minden közös, tehát tök mindegy kinek a nevén van 50%-os tulajdonos mind a kettő(plusz a haszonélvetet a haszonélvezőnél).
Kivétel: ha a tulajdonos magánvagyonból (pl. örökség) szerezte az ingatlant, vagy ha már hozta a kapcsolatba és ezeket bizonyítani tudja! Persze, akkor jön az, hogy közös életük során mennyit fordítottak a közös vagyonból az ingatlanra!!! És ettől a ponttól nem árt egy-egy jó ügyvéd!
Szia!
Az első válasz tökéletes. Annyiban egészíteném ki, hogy ez az állapot (akármilyen jó viszonyban váltatok el) nagyon sok visszásságnak adhat alapot. Hasonló esetben én biztos, hogy megváltanám, kifizetném a haszonélvezeti jogát. Biztos ismered a mondást a közös lóról...
A haszonélvezetet nem lehet "megváltani", csak akkor, ha a haszonélvező is akarja azt, hogy őt kifizessék. A haszonélvezetet csak a jogosultság megszűnése (holtig tartó haszonélvezetnél a halál, özvegyi haszonélvezetnél az újraházasodás, egyéb haszonélvezetnél az esemény bekövetkezése) vagy a haszonélvező lemondó nyilatkozata szünteti meg. (Persze visszterhesen lemondhat, azaz kérhet a lemondásért pénzt, és ki is lehet számítani, hogy "mennyit ér" a haszonélvezete, azonban SENKI NEM TUDJA ARRA KÖTELEZNI, hogy a haszonélvezetéről lemondjon.)
A haszonélvezettel terhelt ingatlan forgalomképes. Tehát értékesíthető, ellenben egy korábbi válaszban mondottal. Persze a haszonélvezet az értékesítést követően IS megmarad (ez pedig igencsak "szűkre szabja" a vevők számát és az ingatlan árát...)
Ha az egyik fél a tulajdonos, a másik fél 100%-ban haszonélvező, akkor a haszonélvező a vagyonmegosztásnál nagyon jól fog járni. Mert a 100% haszonélvezete MELLÉ még tulajdonjogot is fog kapni (persze, ha az ingatlan közös, vagy közösnek minősíthető...), azonban a 100%-ban tulajdonos nagyon rosszul fog járni, mert a 100% tulajdonából VESZÍT, de haszonélvezetet NEM kap.
"A haszonélvezetet nem lehet "megváltani", csak akkor, ha a haszonélvező is akarja azt, hogy őt kifizessék."
Nyilván, nem is úgy értettem, hogy akarata ellenére kifizetem.
Szeretnék érdeklödni hogy az ingatlan az egész az énnyém és a nagybátyámnak csak a fél házra van haszonélvezeti joga ki szeretném fizetni a korához számitva 900 000ft járna neki de ö nem akarja elfogadni
mert 3500 000Millio forintot követel tölem .Én azt szeretném megkérdezni hogy ilyenkor mi a teendö és az ingatlan értékét is rongálja nem teljesiti a feltételeket meg nem fizeti a közüzemi számlákat a házra csinálja az adoságot és ö kijelentette ,hogy öt nemérdekli semi csak nekem akkar adoságot csinálni.És mit tudok ilyenkor csinálni.És még annyit hogy a fél lakást leválaszthatom e?
Válaszát elöre is megköszönöm
Tisztelettel:Réti Krisztina
Szerintem, ha van haszonélvezete az egészre, akkor nem választhatod le a fél házat, vagy albérletet kell fizetned neki, mert a jog az övé. Úgy tudom a sámlatartozás nem örökölhető és nem hajtható be rajtad, mint tulajdonoson, de ez elég bonyolult helyzet.
Javaslat: mielőbb fordulj ügyvédhez és kérdezd meg Őt a kialakult helyzetről. Talán te még szerencsés vagy, sajnos nekünk ki kell fizetnünk anyós tartozásait, mert ha elkezdik behajtani a nyugdíjából, akkor kiteszik a szoc. otthonból és Ő 24 órás felügyeletre szorul, nemigen tudom mit kezdenénk vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!