Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért néznek le a korom miatt? Esetleg veletek is volt már ilyen?
Nem tudom megérteni, hogy olykor pár évvel idősebb (25 körüli) emberek is képesek azon fennakadni, hogy milyen kicsi vagyok, "nagy szavak ezek egy húszévestől" és társai. Abszolút nem szeretek okoskodni, vagy bármi olyanban nyilatkozni, amire nincs rálátásom (ostobaságokat beszélni meg pláne nem, mert mindig is tartottam attól, hogy sületlenséget állítok magabiztosan), de rendszeresen megkapom, hogy minek beszélek én erről vagy arról, kicsi vagyok hozzá. Milyen kicsi? Ennyi idősen az ember nem mehetett át dolgokon, nem beszélhetett úgy igazán másokkal, akiknek több tapasztalatuk van, vagy nem járhatott utána/tanulhatott dolgokat? A másik meg a kiélős duma, mikor szóbajön, hogy csak egy komoly kapcsolatom volt, azon kívül meg nincs tapasztalatom, hogy az nem jó, meg biztosan még ki akarom magam élni, mielőtt elköteleződnék, meg úgy egyébként, mit értek én a szerelemhez meg az érzésekhez "kislányként".
Eddig elvoltam ezzel az idétlenkedéssel, de most már komolyan kezd felbosszantani, hogy onnantól, hogy szóbajön a korom, hiteltelen vagyok, komolytalan vagyok, egyetemista buta punci (nyilván nem így egzakt módon kimondva, de ez a lényege) és társai. A kérdés csak az, hogy miért?:D Még ha 16 lennék, teljesen rendben, na de az ember 20 éves korára túllesz az identitáskrízisen és felnőtt embernek számít, aki bőven érdeklődhet komolyabb dolgok iránt, vagy fogalmazhat meg véleményt azokról. Akár magánélettel, jövővel kapcsolatban, akár egy tudományban, művészetben és bármiben.
Ne haragudj, ne vedd magadra, de én is használom ezt a frázist beszélgetés végére, ha olyan fiatalabbal beszélek, akiről ordít, hogy fene okosnak, tapasztaltnak hiszi magát, közbe ordít róla, hogy csak üres lőzungokat nyom. Az ilyenek rém fárasztóak tudnak ám lenni, meggyőzni úgysem tudom, mert ő vég nélkül képes nyomni a szövegeit, így lezárom ezzel a beszélgetést.
Hasonlónak tűnsz Te is egyébként. Általában az ilyenek verik magukat a korukra.
Szerintem sem helyes valakit a kora miatt lenézni, viszont az, hogy te lenézed a 16 éveseket, semmivel nem másabb, mint az a 25 éves, aki lenéz téged 20 évesen.
Mert tudod, 16 évesen is lehetnek az embernek jó meglátásai, lehet empatikus, adhat jó tanácsot (nem feltétele, hogy ő maga mindent a saját bőrén megtapasztaljon), és az is igaz, hogy sok minden van, amit még nem tapasztaltál meg. A kérdés csak az, hogy ettől függetlenül emberszámba vesszük-e a másikat, vagy lenézzük?
Ez a "kiéléses" dolog viszont tényleg az esetek döntő többségében nettó hülyeség. Én soha nem voltam egy bulihuligán, tiniként és egyetemistaként is megfontolt voltam, és az érzelmesebb, tartósabb kapcsolatokat preferáltam. Most a 30-as éveim közepén járok, és egyáltalán nem érzem úgy, hogy bármit kihagytam volna. Ha újrakezdhetném, akkor se dugnám végig a fél lánykoleszt, akkor is hasonlóan állnék a dolgokhoz, mint ahogy tettem anno.
Múlt hónapban volt osztálytalálkozónk. Az osztály két bulihuligánja, tudjátok, akiket ezen témában mintaként szoktak felhozni, hogy fiatalon kiélik magukat, aztán majd mintaszerű férjek/feleségek lesznek belőlük... nos, mindketten ugyanolyan életvitelt folytatnak, mint gimis korukban. A különbség annyi, hogy már van saját lakás, munka, meg kocsi, de ugyanúgy az a fontos, hogy hétvégenként a berúgás, meg egy random dugás meglegyen.
Ennyit erről a kiélés-mítoszról.
De összegezve a kor-kérdést: a lenézés nem szép dolog. Egy fiatalabbnak is lehetnek jó gondolatai, és egy idősebb is mondhat hülyeségeket. De ha te elvárod, hogy komolyan vegyenek, akkor azért neked se kéne másokat lenézni a kora miatt. Egyébként meg ez kicsit olyan, mint amikor a 14 évesek panaszkodnak, hogy milyenek ezek a mai 13 évesek... :D
Nem nézem le őket. Arra akartam célozni azzal, hogy azért 16 évesen az ember fejlődésben (általában) a kamaszkor végén tart. Lehetnek jó meglátásai és lehet, hogy sok dolog nem változik benne már, mert túlvan azon már. De ez is épp olyan, mint mikor a korkülönbséget nézi az ember 14 és 17 éves között sok a 3 év, mert sokkal nagyobb léptékű fejlődés megy végbe akkor. 18-20 körül az ember eléri a fiatal felnőtt kort, nem történnek akkora "csodák" benne, mint mondjuk a pubertásban. Nem beszélek kivételekről, mert biztosan van szuperérett 16 éves is. Nem csak a növésünk lassul a korral, hanem az egyes vonások is nehezebben formálhatóak fiatal felnőttkor után (egy kamaszhoz képest). Az ember kamaszkorban még keresheti a helyét a világban. Erre akartam célozni az identitáskrízissel, nem azzal, hogy neki nem lehetnek jó meglátásai.
Csak ami mondjuk nekem "majd másképp gondolod" esete, azt én legfeljebb arra mondanám, aki kiskamaszként fujjog a csóktól. Egy felnőttnek viszont ilyet mondani eléggé... Nevetséges.
Egyébként meg nincs mindenkinek különvagyona, azt tegyük hozzá. Sokan mennek egy házasságba minden nélkül, mert mondjuk a szülő nem tesz alájuk semmit. Onnantól pedig, hogy valaki xy felesége/férjeként hajt össze bármenyi pénzt, nem különvagyon, ha erről nem írtak korábban papírt.
Továbbra sem nézem le a 16 éveseket és továbbra sem minden a tapasztalat. Az ókorban sem élt az ember személyesen, mégis lehet róla fogalma. És egy orvosnak sem kell minden nyavalyát elkapnia, hogy tudja, mivel jár. A tapasztalat fontos, igen. De nem mindenható.
Viszont egy negyven éves akkor is 20 év előnnyel indul hozzád képest, nyilván nem a te véleményed fogja érdekelni. Nem azért mert lenéz, hanem mert nem vagy az a korosztály aki sok (akár személyes akár közvetett) tapasztalatra tudná alapozni a véleményét.
Igen, az ókorról is lehet mindenkinek véleménye, és ne éltünk akkor, viszont szívesebben hallgatom annak a véleményét aki előtte 5 évet vagy többet tanult az egyetemen, a múzeumokban tölti a legtöbb idejét, vagy esetleg keni-vágja az ókori irodalmat. És nem utolsósorban legalább latinul tud, még jobb ha ógörögül, héberül vagy szanszkritul. Persze, egy fodrásznak is lehet véleménye az ókorról aki látta már a Tróját vagy a Múmiát, de azért van különbség....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!