Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Egyetemistaként vagy pályakezdőként hogy jut időd és pénzed párkapcsolatra?
Most év elején fejeztem be sikeresen az alapképzésem egyetemen, nagyon örülök, hogy a sok munka végre elérte a célját.
Amit viszont kicsit sajnálok, hogy ez idő alatt teljesen háttérbe szorult a párkapcsolati életem. Szingliként kezdtem el és szingliként fejeztem be a képzést. Ez idő alatt, a napjaim döntő részét elvitte az órákra járás és az otthoni tanulás.
Az egyetem elején nem dolgoztam tanulás mellett, csak a sulira koncentráltam. Ilyenkor az volt a gond, hogy bár több szabadidőm volt, pénzem nem volt kimozdulni, mert amit a szüleimtől kaptam, az elment bevásárlásokra. Amikor a későbbi szemeszterekben elkezdtem sulizás mellett dolgozni (home office munka), akkor viszont több pénzem volt ilyesmire, viszont szabadidőm nem volt annyi, hogy kipihenten eljárjak otthonról.
A szakomon nem volt olyan lány, akivel egy hullámhosszon lettünk volna. A közhangulat sem volt az igazi, sokakban még benne volt ez a covid utáni szorongás, amit az az időszak okozott. Az egyetem is eléggé ellustult, mert még a vírus-időszak után sem volt semmi program, amire el lehetett volna járni új embereket megismerni.
Most, pályakezdőként is fennáll még az eddigi probléma. Pénzt kell félretennem lakhatásra vagy kocsira, hogy a munkahelyemre be tudjak majd jutni, ha valahova felvesznek. Az időm döntő részét elviszi a munkakeresés, interjúra járás, otthoni rutinmunkák.
Nem tudom, hogy az én korosztályomban hogyan tudnak az emberek megfelelően zsonglőrködni a pénzükkel és az idejükkel, hogy jusson belőlük a párkapcsolatukra. A baráti köreimben is azt látom, hogy a legtöbben szingliként güriznek a megélhetésért, a jövőjük kiépítéséért.
23F
Rengeteg ember van, aki család, gyermek és munka mellett tanul egyetemen. Fárasztó igen, de ez egy átmeneti időszak és mindenképp hasznos, kibirhato.
Biztosan tudnál hétvégente beugró munkákra is menni, hogy több pénzt szerezz, a hétvégi diakmunkakat egészen jól megfizették anno.
Pénz lenne. Idő nincs. Havi 400 felett keresek nettóban pályakezdőként. Egyedül lakok, 50 ezer a rezsim. Örökölt a lakás, teljesen az enyém. 50 ezret adok szüleimnek. 30 ezret tesómnak. 10 ezer a BKV bérlet. Erre arra folyik el pénz persze. De ha nem teszek félre nagyobb összeget havi 150 akkor is mindig lenne szórakozni vagy csak elszórni amire éppen kedvem tartja. De most karriert próbálok szilárdítani mert egy jobb élethelyzetbe kerültem mint amiben felnőttem és nem akarom elveszteni. Ha random találok párkapcsolatot egy olyan lánnyal aki ezt az életszituációt elfogadja, akkor lesz párkapcsolat. Ha nem úgy hozza a sors, akkor nem lesz.
Napi 3-4 órát utazok, abból mondjuk le lehetne csípni, mert a várakozás sok a buszokra (van hogy 20-20 perc, és ez az után hogy metrót is kivártam). Viszont hogy ezt csökkentsem, ahhoz egy megbízható újabb autóra össze kéne spórolni, ami így kb egy-másfél akár még két év. Most hogy leírattátok velem, lehet azt teszem majd.
Én 22 éves vagyok. 2020-ban kezdtem az egyetemet, befejeztem, most levelezős msc-t csinálok plusz dolgozom.
2021-ben kezdtem el dolgozni kb heti 15-20 órában, homeofficeban. Párom 2022 elején lett. Semmi időm nem volt akkoriban szinte (sok kredit, munka, TDK, gyakorlatvezetés, sport, szakkoli stb stb). Páromat az egyetemi koliban ismertem meg mikor amúgy karanténban voltam :D.
Mindketten honeofficeozunk, egy egyetemre jártunk egy ideig (már nem), együtt lakunk (eleinte koliban különböző szobában). Közös ebédelések, vacsorák mindig belefértek, sőt többnyire a reggelik is. Meg persze igyekeztünk hetente 1-2 délutánra randikat szervezni, illetve együtt vagy külön barátainkkal/hobbijainkkal vagy családunkkal is foglalkozni.
Szerencse volt az elején (hogy találkoztunk úgy is, hogy mindketten nagyon elfoglaltak voltunk), viszont utána már mindketten aktívan tettünk azért, hogy tudjunk együtt időt tölteni.
Én egyébként BSc alatt havi 50-90k-ból éltem meg mindenestül (2020-ban 50, 2023-ban 90). Ez a szűkös minimum volt nekem, amiből kijött a koli, kaja, edzés, utazás, alkalmankénti szórakozás minimalista módon.
Most már anyagiakkal nincs gond (bár frissdiplomás vagyok, nem pályakezdő - van 2 év gyakornoki tapasztalatom, illetve eléggé keresett területen vagyok), idővel igen, de megoldható. Lépéselőnyben vagyok a jelenlegi szakon egyelőre, így időben se annyira rossz, plusz direkt emiatt nem teljes állásban dolgozom (heti 4 nap)
Párom végzős, alig maradt tárgya, kész a szakdogája is. Eddig mondjuk elég durván nyomta, sok tárgy, munka, komoly hobbiprojektek szakkolikban stb.
Vegyük ketté ezeket a dolgokat.
1. Egyetem alatt... ott sok a csóró. És ha az illető nem a kikent-kifent golddiger emberekre hajt csak, akkor pont olyannal jön össze, aki megérti, hogy nincs pénz csilivili randikra. De egyetemistaként amúgy nem is kell, mert rengeteg az ingyenes program egyetemistáknak (én anno egyetemistaként úgy is, hogy nem voltam egy nagy bulis, rengeteg olyan koncerten, standup-előadáson voltam pl., amit az egyetem szervezett ingyen), koleszos bulik, ahol sokszor nem is kell fizetned az italért semmit... azok mellé meg azért belefér havi 1 pizza vagy mozi (diákkedvezménnyel ráadásul), ennél több nem is kell.
Pályakezdés - a lehető legjobb tanács megintcsak az, hogy nem golddigger top 10es modellel akarjon az ember összejönni, hanem vmi hasonló helyzetben levővel, aki megérti a szitut. Azért ha vki akar, napi 2 órát, hétvégén meg pláne többet ki tud csikarni ismerkedésre pályakezdőként is. Ingyenes vagy nagyon költségkímélő programot ilyenkor nehezebb összehozni, de lehet. Helyi kirándulás, piknik, közösségi házakban ingyenes programok... ingyenes spécibb programokat is ki lehet fogni, csak utána kell nézni neten. Ilyenkor az könnyebbség, ha az ember budapesti, rengeteg nyílt nap van, ingyenes kiállításmegnyitó, ingyenes koncertek.
Azért így kijelenteni hogy egyetem és munka mellett mindent meg lehet csinálni, elég nagy általánosítás. Sokan nem szeretnék elismerni, de van egyetemből és munkából is könnyű és nehéz is. Nem mindegy hogy bejársz egy büfészakra heti 2 napot, majd heti 2-t portán töltesz 12 órában míg házit írsz. És marad heti 3 napod tanulni, feltöltődni és párkapcsolatra. Vagy mondjuk bejársz heti 5 napot 8-tól 16/18-ig jogra / mérnökire / orvosira. Majd mész minden nap 22-ig dolgozni, szombaton egész nap. És vasárnapod marad pihenésre/tanulásra/stb.
Nem leminősíteni akarok egy munkát és egy diplomát sem. Nyilván mindenre szükség van. És nyilván attól hogy valami könnyebb mint a másik, még nem feltétlen lesz könnyű. De azért ez a nehézségi fokozat egy hatalmas sprektrum. Amit akár egyik félévről a másikra akár egy oktatóváltás is meg tud billenteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!