Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Érdemes belevágni egy kapcsolatba, ha magammal nem vagyok kibékülve ?
nem
A másikat fogod tönkretenni ezzel. Ha szerelmes vagy, akkor meg nem akarsz ártani a másiknak. Előbb szedd rendbe a problémáid, mert csak toxikus kapcsolatban fogsz kikötni.
Én is sokáig úgy gondolkodtam, hogy amíg nem vagyok magammal rendben, addig ezt nem akarom ráterhelni a másikra. Ma már - sok önismereti melóval a hátam mögött - másképp gondolom.
Egyrészt nagyon-nagyon kevesen vannak önmagukkal "rendben". Akik egészben tudhatják magukat, azok vagy nagyon jó családba születtek, ahol érzelmileg mindent megkaptak a szüleiktől kisgyerekkorukban és így kiegyensúlyozott, helyes önértékelésű felnőttekké cseperedtek. Vagy nem voltak ilyen szerencsések, viszont a hátuk mögött van jó pár önismerettel töltött év és sok tapasztalat. Persze sokan nem ismerik (f)el, hogy valami náluk sem kerek, mert nincsenek ilyen fokán (sem) az önreflexiónak.
Másrészt amíg te próbálod kihúzni önmagadat a kátyúból, éveket vesztegetsz el az életedből, mert amit gyerekkorodban elszúrtak, azt csak profi segítséggel, egy tárgyilagos és támogató külső nézőponttal bíró szakember segítségével lehet feldolgozni. Tudom, egyszerűbb külső körülményekhez (pl. testtömeg) kötni a belső ingatagságod, és nehéz belátni, hogy az önértékelésed sokkal korábban kapot gellert.
Ráadásul az egy pszichológiai megfigyelés, hogy általában azok tartják egymást szimpatikusnak és alakítanak ki párkapcsolatokat, akik hasonló gyermekkori traumákat éltek át. Lehet hogy felnőttkorban ez egymástól eltérő életvezetési problémákat okoz, de a gyökér nagyon hasonló. Így abban nem nagyon lehet reménykedni, hogy az, aki jelen állapotodban vonzódik irántad, egy teljesen hibátlan, magabiztos egyén, tökéletes gyermekkorral, egészséges önképpel. Sokkal inkább lehetnek neki is problémái, terhei.
Most gondolhatod, hogy na, ha két ilyen "szerencsétlen" összekerül... De egyrészt a párkapcsolatok nagy része szükségképpen ilyen, másrészt ez mindkettőtök számára szintugrási (fejlődési) lehetőség. Egy párkapcsolat minden esetben munka. Össze kell csiszolódni, meg kell oldani konfliktusokat, együtt kell élni bosszantó dolgokkal, fenn kell tartani a tiszteletet, gondozni kell a szeretetet. És egy kapcsolat még jobban motivál arra, hogy megugord azokat a dolgokat, amik egyedül nem mentek, bár most is csak rajtad múlik, de valahogy mégis könnyebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!