Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Az ismerkedés mely szakaszában illik elmondani a kiszemeltemnek, hogy Asperger-szindrómám és szociális fóbiám van?
A két utolsó válasz nagyon jó - nekem is.
Aspergeresként sokat foglalkoztatott a feltett kérdés - és még most sem vagyok biztos abban, hogy mi lenne a helyes.
Ezek a válaszok jók, már csak azért is, mert sokaknak ismerős lesz a szó, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy értik. Esetleg még rosszabb lesz az éppen csak alakulófélben lévő véleménye rólad.
A "normális", neurotipikus emberek meg már a 'szindróma' szó hallatán megijednek. Azt hiszik, hogy a 'furcsa betegség' szinonimája - vagy valami hasonló. Az 'autista' viszont pontatlan megnevezés, és megint újabb félreértést eredményezhet. Az 'enyhe autista' sem jobb. És a 'magasan funkcionáló' sem segít.
Én azért szerettem egy időben minél hamarabb közölni bárkivel hogy aspergeres vagyok, hogy elejét vegyem annak hogy elkönyveljenek "furcsának" és nem jó értelemben. De most már úgy gondolom, hogy aki nem-szimpatikusan-furcsának lát, annál úgysem segít, bármit mondok.
Nemrég akadtam rá erre a listára, amit egy aspergeres írt neurotipikusoknak. Hasznos, intelligens és humoros is.
Ha gondot okoz hogy angolul van, akkor érdemes valakit megkérni hogy segítsen a fordításban, annyira jó - szerintem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!