Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan értessem meg a barátommal, hogy nagyon kellemetlen számomra, hogy folyamatosan pénzel vagy drága dolgokkal akar meglepni?
Nagyon aranyos, figyelmes barátom van de néha szerintem túlzásokba esik. Ha említek neki valamit akkor egyből ki akar segíteni és nem apróságokkal. Csak úgy rendelt nekem 200 ezer forintért telefont, tabletek linkjeit küldi nekem, hogy válasszak melyik tetszik. Jeleztem neki, hogy erre semmi szükség, ha valamit venne nekem tegye névnap vagy szülinapra de ne csak így. Persze a májusi névnapom teljesem elfelejtette... 😀 Egyik nap mondtam neki, hogy rosszul jöttek ki az időpontok az egyetem és a munka között így kevesebbet tudok dolgozni és kevesebb költőpénzt tudok vinni a nyaralásra. Így kiszámolta, hogy mennyitől esek el és oda akarja most azt adni nekem.
Persze ez szép és jó, de csak 2 hónapja vagyunk együtt, nem akarom, hogy az ismerőseim vagy a családom aranyasonak nézzenek és nem akarom kihasználni sem. Másfelől pedig olyan kellemetlen ez nekem, még nem volt ilyen barátom, nehezen kezelem a szitut.Viszont nem ért a szóból, teljesen önkényesen intézkedik. Jól megy a szekere, ezt említette és hogy sok dolgok kedvezményesen tud beszerezni. Tudom, hogy nagyon kedvel és lehet ezt így tudja kifejezni. De én nem tudom ezt ugyanígy viszonozni neki.
Nálunk is volt ilyen eltérő nézőpont, aztán egyszer jó alaposan átbeszéltük az öt szeretetnyelvet: [link] mindketten kitöltöttük a 30 kérdéses tesztet: [link] és megértettük, hogy a másiknak nem ugyanaz jelenti a szeretetet mint nekünk. Mert addig ugye az van, hogy ösztönösen az ember a másikat is úgy halmozza el, ahogy önmaga is értékelné, de ez nem működik, ha különbözünk. Tehát amíg számomra érintésen keresztül fejeződik ki leginkább a szeretet, de a másik pedig dicsérő szavaktól vagy ajándékoktól érzi szeretve magát, akkor ezt tudatosan össze kell hangolnunk. Ki kell mondanom, ha valamiért elismerem és vinni kell neki kisebb-nagyobb ajándékokat, mert neki az nem jelent sokat, ha megölelgetem. Neki meg korlátoznia kell a késztetését az ajándékokkal való elhalmozásra, helyette viszont ölelgetie, meg simogatnia érdemes.
Jó ha az ember idejében felismeri a saját szeretetnyelvét, sok kellemetlenséget megelőz - pl. a kapcsolat elején tisztázva. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!