Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Szerelem » Van értelme az elvárásoknak,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Van értelme az elvárásoknak, ha a szerelem vak?

Figyelt kérdés
Úgygondolom a szerelem nem úgy alakul ki, hogy megfelel e a papírra írt elvárásainknak hanem ennél sokkalta összetettebb. Hiába felel meg valaki az ideánknak mikor nem tudunk beleszeretni.
2017. júl. 31. 23:12
 1/7 anonim ***** válasza:

Ez pontosan igy van, ahogy leirtad. Az elvarasok csak addig elvarasok, mig hirtelen bele nem szeretsz valakibe, aki nem felel meg nekik, es rajosz, megis tudod szeretni.

Viszont egy hosszutavu kapcsolatban, mikor mar elmult a kezdeti nagy fellangolas, es kicsit racionalisabban latod a dolgokat, visszajon az, hogy ha nem felel meg az elvarasoknak, akkor az sok problemat szul.

Nem mindenki, akibe beleszeretsz, lenne jo tars egy eleten at.

2017. júl. 31. 23:16
 2/7 anonim ***** válasza:

Nálam pont egyeztethetetlen volt mindig.

Soha nem birtam beleszeretni megfelelő srácba, de olyanokba meg mindig akik sehol nem felelnek meg az elvártnak

Vagy szerelem, vagy racionalitás. Nálam a kettő sajnos üti egymást.

Eleinte meg is volt azokrol a velemenyem akik észből választanak párt. Kicsit prostisnak tunik ez nekem. Vele van, vele fekszik le mert el van tartva..közben szerelem kanyarban. De házasság gyerek van ilyen kapcsolatokbol is..

2017. júl. 31. 23:46
 3/7 anonim ***** válasza:

Ja, a szerelem vak, ezert megy neki a lampaoszlopnak es tori ossze magat meg az eleted. Ebbol a hozzaallasbol keszulnek a rossz kapcsolatok, meg a panaszkodas.

Nem ordogtol valo hasznalni az eszed IS, persze csak ha van. Erdekes modon en meg sosem szerettem bele olyanba, aki tavol allt az elvarasaimtol, vqgy elvaraa helyett mondjunk inkabb vagyakat.

De ha valakinek a primitivseg kell, meg a rinya...

2017. aug. 1. 06:48
 4/7 anonim ***** válasza:

>Úgygondolom a szerelem nem úgy alakul ki, hogy megfelel e a papírra írt elvárásainknak hanem ennél sokkalta összetettebb. Hiába felel meg valaki az ideánknak mikor nem tudunk beleszeretni.

Ez így leírva igaz, de nem azért, amiért te gondolod. Ez azért van így, mert az emberek elsöprő többsége nem ismeri saját magát eléggé ahhoz, hogy képes legyen papírra vetni a >valódi< elvárásainak összességét. Igen, sokkal többről van szó, mint hogy "legyen intelligens, humoros, izgalmas" stb. De attól még nincsen benne semmi megmagyarázhatatlan vagy misztikus.

Szóval nem "a szerelem" mutat túl az ember elvárásainak összességénél, hanem az elvárások összessége mutat túl a legtöbb emberen. Ez az oka annak is, hogy létezik a szerelem fogalma. Mivel nem értették, hogy működik, elkezdték misztifikálni és adtak neki egy nevet.

2017. aug. 1. 09:08
 5/7 A kérdező kommentje:
Értem mire gondoltok. Nem helyezem a szívet az ész fölé ennek valahogy egyensúlyba kell lennie. Úgy érzem ismerem magam, hogy tudjam kivel jönnék ki jól. Olyan elvárásokra gondoltam itt, mint pl. tudjon vezetni, tudjon jól főzni, szeressen takarítani, legyen felsőfokú végzettsége, ne legyen szemüveges stb. Na most. ha felállítok egy ehhez hasonló elvárási listát és nagyon ragaszkodom hozzá akkor pont a természetességet nyírom ki, mivel így robot módjára keresném a másikat nem spontán. Nem tudom komolyan venni az ilyen elvárás listákat, nem is beszélve arról, hogy később megtanulhat jól főzni, megtanulhat vezetni, de ha mégse történik ez meg akkor se hinném, hogy katasztrófa lenne, mert én úgy gondolom, hogy akit szeretünk attól nem várunk el semmit, nem sajátítjuk ki, hanem együtt élünk normálisan.
2017. aug. 1. 13:46
 6/7 anonim ***** válasza:

#5: ebben nagyjából igazat adok (4-es vagyok), én sem hiszem, hogy a leírtakhoz hasonló, konkrét elvárások alapján célszerű ismerkedni. Megöli az izgalmat és elvesz minden varázst, gépiessé és lelketlenné alacsonyítja a párkeresést.

Ugyanakkor nem lehet teljesen elvárások nélkül sem ismerkedni (nem is erre utaltál, nem ezért írom). Van egy csomó minden, amit nem feltétlenül kell tudatosan végiggondolnunk, nyugotan rábízhatjuk az ösztöneinkre vagy az intuíciónkra (pl. vonzalom, nyilván). De szerintem érdemes bizonyos magasabb rendű elvárásokat támasztani, amiből konkrét, mindennapi dolgok helyett inkább a kapcsolat potenciáljára lehet következtetni.

Mondok néhány példát, amit én szoktam figyelni:

- önismeret: képes-e kritikusan szemlélni saját magát, érti-e a saját motivációit, reakcióit? Ez kell ahhoz, hogy a problémákat >felismerje<;

- kommunikációs képesség: ki tudja-e fejezni megfelelő módon a saját nézőpontját/érzelmeit/gondolatait? Ez kell ahhoz, hogy a problémákat >kifejezze<;

- kompromisszumkészség és problémakezelés: képes/hajlandó-e elvonatkoztatni a saját nézőpontjától és figyelembe venni, megérteni és értékelni másét? Képes-e áldozatot hozni, a közös érdeket előtérbe helyezni? Ez kell ahhoz, hogy a problémákat >megoldja<.

Ha ez a három dolog (probléma felismerése, kifejezése és megoldása) megvan, akkor az általános párkapcsolati problémák elkerülhetők és kezelhetők. Ez szerintem nagyságrendekkel fontosabb, mint hogy pl. tud-e vezetni.

2017. aug. 1. 14:15
 7/7 anonim ***** válasza:

"Olyan elvárásokra gondoltam itt, mint pl. tudjon vezetni, tudjon jól főzni, szeressen takarítani, legyen felsőfokú végzettsége, ne legyen szemüveges stb."

Ha neked ezek közül valami egyénileg speciálisan fontos a te személyes véleményed miatt, akkor tedd be a fontos elvárások közé. Ha nem, akkor meg ne. Pont erről szólt, amit a #4 írt, hogy tudd, mi az, amire neked szükséged van, ami fontos, hogy jól működjön a kapcsolat. Ha tudod magadról, hogy nem zavar, pl hogy nem tud vezetni, akkor miért tennéd be a fontos elvárások közé?? Ez annyira alapszintű logika, hogy nem is lehet tovább egyszerűsíteni. Remélem nem is kell.

2017. aug. 1. 21:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!