Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit gondoltok erről a két szerelmes versről?
Évek óta szeretek valakit reménytelenül és jónéhány vers is született erről a küzdelmes ismeretségről. Két verset meg is osztok veletek,kíváncsi lennék arra,hogy mit gondoltok ezek alapján. Azt még hozzáteszem, hogy nem vagyok író, nagyon távol áll az a terület az irodalomtól, ami alapvetően érdekel,de kedvtelésből szoktam magamnak írogatni. Ő sem tud a versekről.
Kutatok az emlékeim között...
Kutatok az emlékeim között,
Várom a percet, várom a választ,
Lehet-e a jövőnk is közös?
Közös percek, egyforma szavak,
Hasonló életek, ismerős gondok,
Vad érzések, szédítő vágyak.
Kezed a kezemben volt,
Célod már az enyém is,
Szép emlék-e vagy több, ami volt?
Ha több is, tiltott,
Így közel vagy s mégis távol,
Meddig leszünk távol, mit hoz a sors?
És a másik:
Kimondatlan kérdéseim
Vajon tudja-e más, milyen különleges vagy,
Vajon látja-e más azt, ami a szívedben van,
Hallja-e valaki még a kimondott szavak mögött
Mit is gondolsz éppen s képes-e bárki más arra,
Hogy az elhallgatott szavaid is meghallja?
Kutatja-e bárki is még arcod titkát,
Gyermeki mosolyra mikor húzod a szád,
Képes-e más is a pillantásodba merülni,
Vagy a szemével pici orrodat és kusza tincseidet
Figyelni, bejárni s tartani őket mindennél kedvesebbnek?
Érzi e más az illatod részegítőnek
S vágyik-e rád más nő ilyen őrülten?
Lehunyva szemét más is hallja-e hangod
S látja-e arcod, vagy képzeli-e, amint szerelmesen
Tested s lelked az övével egyesülhet?
Csupa kérdés, nincs rá válasz,
Csupa kétely, nincsen vigasz,
Ha mosolyogsz is, nincsen remény,
Tiszta szívvel én mégis hiszem,
Szerethetsz majd engem egyszer.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Tudom, hogy a megszokott rímek nem nagyon találhatóak meg benne, de a rím nem feltétele egy versnek, több olyan verstípus is van amelyben nincs rím, mégis versnek nevezzük. Ebben azért vannak összecsengő sorvégek, az első verseben az 1. és a 3. sorok végei, a második versben az 1. és 2. ill. a 4. és az 5. Nekem így tetszett, mert így szimmetrikus minden versszak.
Tehát szabály az van bennük. Én reál gondolkodású vagyok, így általában mindig valami hasonló, magam alkotta szabály szerint írok.
Nem szeretem a klasszikus abab, aabb,aaaa stb rímeket, így kevés olyat írok,amiben ez megtalálható.
De ha lehet, inkább olyat írjatok, hogy milyen érzés, gondolat jut eszetekbe a versekről, a szakmai rész nem nagyon érdekel,mivel nem akarok költő lenni, viszont nagyon szeretem az illetőt,akihez szólnak, így inkább az érdekel, hogy a szerelemérzés mennyire érthető...
Még egyszer köszönöm azoknak, akik elolvasták, és még várok további véleményeket.
A gondolatok nem rosszak, de az elhibázott forma miatt egyáltalán nem jön át.. Aki nem szereti a verseket, az nem fogja értékelni, aki meg szereti, annak meg bántja a fülét. Ne haragudj, de a rím nem attól rím, hogy az utolsó magánhangzója egyezik a sorvégi szavaknak...
Egyébként más formátumban nem gondolkodtál?
Sajnálom, ha félreérthetően fogalmaztam,de nem írtam(legalábbis nem szándékoztam írni), hogy van benne rím, csak azt, hogy vannak összecsengő sorvégek. Mondom, hogy nem szeretem a klasszikus formákat,nekem így tetszenek a versek. A vers nem attól vers,hogy rímek vannak benne. A vers mondanivalója a szöveg maga(legalábbis szerintem), és nem az hogy van e benne abab vagy egyéb formai dolgok...
Lehet unalmas semmitmondó közhelyeket is írni, szép "szabályos",mások által elfogadott formákba csomagolva,de én inkább leírom azt, amit érzek, és kísérletezek azzal, hogy ezt hogyan tegyem.
Egyébként igen, szinte minden verset más formában írok, szeretek kísérletezni. Ha valakinek nem tetszenek, az is egy vélemény, és elfogadom, de attól még máshogyan(szerintetek helyesen) nem fogok írni.
Egyébként nincsenek elhibázott formák,(mivel nincsenek kőbe vésett szabályok sem), csak ötletek...
Más kérdés, hogy mikor melyik ötlet visz minket előrébb, de ezt meg úgysem tudhatjuk előre.
És még mindig a tartalomról érdekelne vélemény,erre írtatok már pozitív véleményt is és köszönöm,örülnék ha még akár kicsit részletesebb vélemények is érkeznének.
Jó, akkor fogalmazzunk érthetőbben... Ezeket versnek nevezni a versekre és a költőkre nézve durva sértés... Annyiban hasonlítanak versekre, hogy nem érnek ki a sor végére...
Kérlek, inkább mond el prózába az imádatod tárgyának hogy imádod, de inkább hagyj fel az írással... Csak lejáratnád magad...
Kedves utolsó válaszoló!
Nem tudom honnan gondolod, hogy én ezeket megmutatnám neki.
Nem mintha szégyellném,csak éppen ezt magamnak írtam, meg a laptopomnak,nem azért hogy mutogassam bárkinek is.
Valószínűleg te még mindig nem érted hogy mire lettem volna kíváncsi, de talán az segít, hogy a szerelem témakörbe írtam ki a verseket. Nem azt kértem,hogy minden indoklás nélkül szidd a munkám,ha nem tudsz mást akkor inkább ne szólj hozzá.
És igen,ezek versek.
Valakinek tetszik, valakinek nem,van olyan aki érti őket,és olyanok is,akik nem,de a másik munkáját leszólni akkor sem kell. Fentebb szépen elmagyaráztam, hogy mit miért írtam(forma meg ilyesmi). Egyetértesz-e vele vagy sem a magánügyed.
Nem tudom, hogy miért neveztek bármit is jónak vagy rossznak ezen a téren.
Tudod, én természettudományokkal foglalkozom, és azt mondják rólam, hogy jó is vagyok abban,amit csinálok. Vannak szép eredményeim is ebben,és tudod miért?
Azért,mert képes voltam megtanulni, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok, csak elméletek,ötletek, gondolatok és ezek közül nincs olyan hogy jó vagy rossz. Maximum annyi, hogy egyet értesz-e vele vagy sem. Éppen ezért nincs fix könyvekből megszerezhető tudás sem, a tudást az adja nagyrészt, ha elkezdesz problémákon gondolkodni. Hát ez is ilyen: tetszik-e egy vers vagy ötlet vagy nem.
És miért is kellene abbahagynom a kísérletezést a gondolkodást? Az egyetlen dolgot,ami biztosan előrébb viszi az embert? Mert egy névtelen hozzászóló azt mondja?
Mondd azt,hogy nem tetszik, ahhoz teljes mértékben jogod van, de megmondani, hogy mit csináljon a másik(ráadásul úgy, hogy kötve hiszem,hogy jobban értenél hozzá,mert akkor nem csak szidnád a munkám, hanem épkézláb indoklást is adnál) ahhoz nincs jogod.
A többi olvasónak üzenem, hogy bármilyen értelmes véleményt szívesen fogadok, de azt nem, hogy odavágja valaki hogy sz*r az egész,mindenféle bevezető nélkül, akkor mond azt hogy nem tetszik, és azt még el is fogadom.
Amit írtál,nem kritika volt, csupán leszóltad,amit írtam. Ebből adódóan nem derült ki, hogy a tartalomra, a formára vagy valami másra érted. Örülök, ha megértetted, hogy mire vonatkozik a kérdésem. Most már ezek szerint csak a világnézetem nem érted. Költőként te még olyan verssel, ami felrúg minden szabályt sosem találkoztál? Vagy csak az a jó, ha majmolunk egy szabályrendszert? Miért nem lehet csak azt írni, amit akarsz és amit érzel, vagy éppen megvalósítani egy új ötletet?
Miért csak az a jó amit híres emberek flancos könyvekben leírnak?
Nem mondtam, hogy majmolni kellene bármit is... De azért nem árt ha a mű esztétikus is, és van mögötte tudás... Mert ha nincs, akkor az olyan, mint a filozófia... Nem filozófál, okoskodik...
De, az élet minden területén vannak szabályok, amiknek azért meg kell felelni... a definíciók, amik meghatározzák hogy az a valami egyáltalán az e... Tehát hiába mondom valamire hogy az egy szék, ha közben meg szilvapálinkafa... pedig még le is lehet rá ülni... :D
Leírtad amit érzel, tettél bele egy adag megszemélyesítést és hasonlatot, eddig még jó is lenne, de (és most muszály belemennem a formába), mert a forma, a szotagszámok eltérései, a szótagok hossza nagyon megtöri a sorok összhangját... Tudom, amikor az ember leírja, akkor jól hangzik, de ha hangosan felolvasod, akkor neked is hallanod kell, hogy nem klappol... Többszörösen összetett mondatokkal operálsz, holott több mondatot írtál le... Ha már mindenképpen, bocs, általában nem szoktam... Csak hogy megmutassam mire gondolok:
Kimondatlan kérdéseim //legyen inkább "Hozzád" mivel feltetted a kérdést//
Vajon tudja-e más milyen különleges vagy? //ez már önmagában költői kérdés//
Vajon látja-e más mi szívedben van? //lágyabb legyen//
Hallják-e még a kimondott szavak mögött //túl hosszú sor volt//
Mit is gondolsz most? Képes-e bárki más arra,
Hogy az kimondatlan szavaid is meghallja?
Próbáld elfogadni hogy vers a forma és a tartalom összhangja... Nem lehet őket különválasztani... Ez pont olyan, mintha házat akarnál építeni alap és lábazat nélkül... És most ne a rímfelező 12-es formára gondolj, nem csak az létezik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!