Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerelmes verset írni csak olyan nőnek jó, aki fogékony az irodalomra, és vannak gyengéd érzései az illető iránt?
József Attila: Óda (részlet)
"Szeretlek, mint anyját a gyermek,
mint mélyüket a hallgatag vermek,
szeretlek, mint a fényt a termek,
mint lángot a lélek, test a nyugalmat!
Szeretlek, mint élni szeretnek
halandók, amíg meg nem halnak.
Minden mosolyod, mozdulatod, szavad,
őrzöm, mint hulló tárgyakat a föld.
Elmémbe, mint a fémbe a savak,
ösztöneimmel belemartalak,
te kedves, szép alak,
lényed ott minden lényeget kitölt.
A pillanatok zörögve elvonulnak,
de te némán ülsz fülemben.
Csillagok gyúlnak és lehullnak,
de te megálltál szememben.
Ízed, miként a barlangban a csend,
számban kihűlve leng
s a vizes poháron kezed,
rajta a finom erezet,
föl-földereng."
Forrás: [link]
A fenti verset József Attila megírta, de ha jól emlékszem, a címezett nem viszonozta az érzéseit.
Hasonlóan járt Balassi is, ha jól tudom.
Irodalom és költészet szerető nőként, aki gyakran kap verset a párjától és gyakran ír is neki kettő dolognak kell megfelelni:
- a másik félnek is vonzó az ilyenfajta romantikus megnyilvánulás, ezt pedig meg kell beszélni
- már ismeritek egymást kellőképpen és kellően intim viszonyban vagytok
(- jó verseket tudsz írni, mert egy gagyi vers nagyon kínos)
A barátom is csak akkor írt verset, amikor már együtt voltunk és pontosan tudtuk, hogyan érez a másik. Ha már az első pár randin egy szerelmes verssel jelent volna meg, akkor nagyon kínosan éreztem volna magamat.
Ha jól tudom, akkor egy futó találkozás után írta az Ódát, ami a kivágott részletnél kb 5-6szor hosszabb.
A nő, akinek írta pedig házas volt. Persze, hogy viszonzatlan maradt a dolog.
József Attila a mai irodalom órákon elismert és ismert költő, de ha 90 évvel később él, akkor a mostani incel társadalom legalját erősítette volna a gyk-n.
Szerinted József Attila incel volt!?
Nem, hiszen nem egy nőgyűlölő, frusztrált alak volt, egyszerűen sikertelen volt a magánéletében.
A verseit elhiszem, hogy szereted. A "Tudod, hogy nincs bocsánat" nekem is az egyik kedvencem.
A verseit nem is akarom megkérdőjelezni, mert nem is értek hozzá.
De az alapján, amiket olvastam róla/tőle nem csodálom, hogy a magánélete sikertelen volt.
Nem volt épelméjű. Ha nő lennék nem állnék össze vele, sőt iszonyatosan riasztana.
"Szerelmes verset írni csak olyan nőnek jó, aki fogékony az irodalomra"
Inkább pont olyannak nem. Ha csak nem vagy József Attila.
Egy költészet kedvelő rosszul lesz a gyatrán megírt "költeménytől".
Erre az egész kérdésre csak annyit lehet válaszolni, hogy embere válogatja.
Azt, hogy a nő egyáltalán fogékony-e az ilyesmire, azt is, hogy a férfi mennyire jó, tűrhető, vagy egyenesen gyerekes verseket ír, sőt, még azt is, hogy a férfi azért ír-e, mert szereti a nőt, vagy azért, mert szereti a verseket.
Túl sok variáns van, nem lehet egyértelmű választ adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!