Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Az megbánthat egy lányt, ha megkérdezem tőle ismerkedéskor vagy első szex után, hogy ő autista/asperger-szindrómás-e?
Én asperger-szindrómás, vagy ha úgy tetszik enyhén autista vagyok. De ne a filmekben látott szélsőségekre gondoljatok, a legtöbben inkább csak azt mondják rám kicsit csendes és furcsa vagyok, de viszonylag jól funkcionálok. Mivel jól nézek ki, ezért mindig befogadtak minden társaságba és a nőkkel való ismerkedés is viszonylag jól megy. A problémám az csak bőven a felnőtt koromban derült ki késő huszonévesen, viszont azóta hogy kiderült teljesen más szemmel látom magam és jobban megnyugodtam, elfogadtam magam. Sokszor megtaláljuk egymást ismerkedéskor a csinos, helyes, de visszafogott és szégyenlős lányokkal. Nem azt mondom mindenki autista, aki introvertált, de azért utólag visszagondolva szerintem voltam már életemben 2-3 olyan nővel, akik szintén valamilyen szintű diagnosztizálatlan autizmusuk volt. Pl. előtte szinte semmi fizikai érintés, semmi tetszés kifejezése, alig vagy semennyire nem mert a szemembe nézni, de volt három randink és végül mégis szexeltünk alkalmilag. (Az autisták is ugyanúgy vágyhatnak alkalmi szexre, mint a nem autista emberek.) Ez egy vékony, szép lány volt, akit szerintem szintén maximum csendesnek gondolnak, mert a szép, rendezett emberekről valahogy nem gondolnák, hogy autisták, erről olvastam is.
A kérdésem, hogy ha ismerkedem egy lánnyal és ezt sejtem róla, megkérdezzem vajon, ha máskor nem a szex után, hogy autista-e? Ezzel lehet sokan nincsenek tisztában magukról, mondom nekem is 27-28 évesen derült ki, hogy az vagyok.
Semmi közöd hozzá! Ha ő az és el akarja mondani neked, megbizik benned elmondja.
De azért az eléggé tré, hogy magadból indulsz ki, tudod léteznek csendesebb emberek, introvertráltak, nem biztos egyáltalán, hogy autista és hasonlók. 🤦♀️
1. Magamról csak úgy félek ezt elmondani, de akiről ugyanezt feltételezem neki lehet elmondanám olyan kontextusban, hogy róla is ezt gyanítom és nálam is későn diagnosztizálták. Csak érted elijeszteni sem akarom. Nekem is ijesztő lett volna, ha valaki azt mondja rám autista vagyok, mielőtt diagnosztizáltak vele.
2. Úgy értettem, hogy lehet valaki nem is tudja magáról, ahogy én sem tudtam. Nem megbélyegezni akarok valakit, hanem pont hogy azt érzem tartós párkapcsolatban jobban tudnék együtt élni egy másik autista emberrel és ez számomra inkább még pozitívum is lehetne. De persze értem, hogy amúgy csak meg kell nézni hogy érezzük magunkat együtt.
3. Anyám... te elolvastad a kérdés leírását? Még direkt bele is írtam, hogy én is tudom, hogy nem mindenki autista, aki introvertált, de persze inkább legyél vaksi. Egy lány pl. kifejezetten annak tűnt, akivel voltam. Nem random kérdezgetném az embereket az utcán, hogy autista-e, hanem akikkel ismerkedem, érdeklődünk egymás iránt és elvileg akarunk valami többet egymástól. És azon belül is csak akiken látnám annak bizonyos jeleit. Most elgondolkodtam, hogy kettőnk közül ki is az autista.
4. Köszönöm a választ! Az utolsó félmondatoddal nem értek egyet, mert lehet valaki diagnosztizálatlan autista, de fél a dologtól, nem meri (még) beismerni magának sem, megijed a gondolattól. Én is korábban csak kicsit csendesnek és néha szociális szorongónak gondoltam magam. Nem viccelek 10 év eltelt úgy a felnőtt koromból is, hogy eszembe sem jutott ilyenem van.
Akkor minek akarod megérdeklődni? Ha tudatni akarja, akkor közli veled. Mi nem érthető ezen? Szex után, előtt, mi van? Mindegy, a lényeg, hogy akkor puhatolózz, amikor már bízik benned. Nem lerohanni.
"A kérdésem, hogy ha ismerkedem egy lánnyal és ezt sejtem róla, megkérdezzem vajon, ha máskor nem a szex után, hogy autista-e?"
Ez micsoda lenne, bevezető? Nem, egyből a lecsóba ugrannál.
Különben válaszoltam a kérdésre, tényleg az ég adta világon nincs közöd ahhoz, hogy milyen betegsége van, de azért azt tegyük hozzá, hogy a sejtés és az igazság között baromi nagy szakadék tátong.
És ha nem az, vagy mégis és te interjút tartasz ne csodálkozz, hogy nem lesz több szex.
Én nem bántottalak téged, miért autistázol le? Eléggé szomorú, hogy még azt is annak nézed, aki nem az, a saját betegségeddel dobálódzol, sértegetsz.
Most akkor én is gondolhatom akkor azt, hogy képtelen vagy gondolkodni, mert autista vagy csak, hogy fair legyen. 😉
"asperger-szindrómás, vagy ha úgy tetszik enyhén autista vagyok."
Ez hogy derült ki?
Én úgy gondolom, hogy az ilyen cimkézések csak akkor segítségek, ha valaki nem jól funkcionál.
Amikor valakiről 30 évesen derül ki, akkor az messze nem ez a kategória.
Én nem is tartom ezt értelmes foglalatosságnak ezzel vesződni.:) Szerintem ez inkább hülyeség.:)
Ezt találtam:
"Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak.."
Most ha valaki nem SZORUL semmilyen életet támogató ellátásra, nem is tekinthető fogyatékosnak, akkor mégis miről van itt szó?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!