Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Egy eltartott barátnő/feleség is mondhatja a párja tulajdonára, hogy az övé?
Hiszen elméletileg egy forintja nincs benne. Mégis egy régi hasonló kérdèsnél azt állították, nem számít, ki dolgozik meg érte, akkor is ugyanúgy a nőjé is a férj háza, kocsija, pénze...
Amikor viszont a nő is dolgozik, de kevesebbet keres, mint a férje, akkor itt rögtön nekitàmadnak, ne mondja azt, hogy közös vagy az övè is, ha kevesebbet tett bele.
Most ebben hol az igazság?
A kérdésre nincs abszolút válasz, emberfüggő. Az én mentalitásom szerint a pénz csak egy eszköz a javak/értékek megszerzésére, holott a mindennapi nyelvhasználatunkban ugye az terjedt el, hogy a pénzért dolgozunk.
"Miért dolgozol?"
"Hát mert kell a pénz."
Nem, nem a pénzért dolgozunk, a pénz önmagában egy papírfecni, valójában a pénzzel megvásárolható értékekért gürizünk. Régebben ez sokkal nyilvánvalóbb volt, ha ültettél búzát, megmunkáltad a földed, arattál, akkor egyszerű direkt módon befektetett munka->érték. Azaz volt kenyér az asztalon. Aztán jött a cserekereskedelem, majd a pénz, ami nagyon praktikus volt, mert minden értéknek lefixálta a nagyságát, univerzálisan bármire elcserélhetted, ha az adott mennyiség a zsebedben volt.
Tehát a kérdésesben felvázolt férfi:
munka->pénz->javak/értékek (tárgyi eszközök)
A nő:
munka-> javak/értékek (tiszta ház, kimosott ruhák, vacsora az asztalon, jólnevelt gyerek, ügyintézés)
Most nagyon tudományosan csűrtem-csavartam, csak arra akartam kilyukadni, hogy ha mindkét fél dolgozik, belefektet energiát és időt, akkor a nőt is megilletik a tárgyi eszközök, mint ahogy a férfi is hozzáfér a kajához, tisztasághoz, ügyes/okos/egészséges gyerekekhez. Erről szól a munkamegosztás.
Hát én kevesebbet keresek, mint a barátom és őszinte leszek még soha nem mondtam azt, hogy a lakásunk, hanem azt, hogy a lakása/od, pedig én is ott lakom.
Viszont a 69%nak igaza van.
Ha házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek akkor arra a dologra mondhatja hogy közös amit a házassági vagy élettársi viszony alatt szereztek, függetlenül attől kinek mennyi pénze van benne.
Soha nem lesz közös ami a pacsolat előtt már megvolt vagy a kapcsolat alatt örökségként vagy ajándékként kapott.
Ez teljesen független attól ki mennyit keres.
Mondani mondhatja. De jogilag csak a házasság/kapcsolat alatt szerzett javaknak illeti meg a fele, de itt is kivételt képez pl. az örökség.
Tehát ha úgy házasodtak, hogy a férjnek már megvolt a háza/lakása, vagy örökölte, és volt mellé x összeg megtakarítása, vagy pedig házasság alatt ugyan, de a házasság előtt összegyűlt különvagyonából vásárolták, az csak a férjé. Élettársi kapcsokat esetén annyiban árnyaltabb a dolog, hogy egy esetleges vagyonmegosztás esetén nem feltétlen 50-50 az arány, hanem figyelembe vehető, hogy ki mennyit tett bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!