Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért kötelező a nőknek a fogamzásgátló?
A kötelezőt úgy értem, társadalmilag elvárt. Eddig csak a jelenlegi párom értette meg, hogy nem szedhetek egészségügyi okokból. Vérhigítót szedek, sűrű a vérem, fennáll a trombózis veszély. Az eddigi két kapcsolatomban ezt nem fogadtàk el.
Nincs ès nem is volt soha semmilyen hormonproblémám, ami indokolnà, hogy szedjem.
De a nők hozzáállása ugyanez. "Te nem szeded?! Alap kène legyen egy kapcsolatban!"
Vagy:"Beállítja a menzeszt, te ezt miért nem akarod?"
Az 50 éves anyukàm minden éven végighallgatja a nőgyógyàsztól, mennyire fontos lenne, hogy szedje, minden nőnek szedni kène.
Én a köv héten megyek, mert késik néhány napja (nyilván az allergia, stressz, allergiagyógyszer hármastól, de elnèzek, mert már amugy is esedèkes az éves is), màr előre tudom, nekem is előadjàk majd a litàniàt, milyen felelőtlen vagyok, amiért óvszert hasznàlunk.
Ha nem lenne vèrproblémám sem kezdeném el, mert 3 év múlva gyereket szeretnénk, most mire kikísérletezik rajtam, addigra hagyhatom is abba, nem beszèlve a mellékhatásokról.
Mikor lett ez tàrsadalmi alapkövetelmény, és mikor terjedt el a tévhit, nem káros, sőt egészséges, a többség már 14 éves kortól eszi, mint a cukorkàt?
Akinek problémàra (akné, menstruàciós vagy hormonális gondok) írják fel, az most ne vegye magàra.
Azokról a nőkről van szó, akik hagyják magukra erőltetni, esetleg kényelmi okokból választjàk (akinék más védekezési mód nem játszik, megintcsak ne vegye magára), meg azokról a fèrfiakról, akik ezt erőltetik
Majd lehet sírni 10-20 év múlva, mikor kijönnek az egészségkárosító hatásai... Kezdenek már megjelenni az erről szóló kutatások eredményei. Vagy mikor babát szeretnének ezért abbahagyják a gyógyszert, de ez úgy bekavar a ciklusukba, hogy csak évek múlva jön össze a baba.
Egyébként nekem soha egyik párom sem várta ezt el. Persze a haverok hülyének néznek minket, hogy jajj hát mennyivel jobb stb. Párom szokta a legjobban leoltani őket, hogy nem fogom a hormonrendszerem tönkretenni. Mióta az egyik srác futó kalandja terhes lett fogamzásgátló mellett, azóta már nem mondják.
A baj nem a szedéssel van, persze, szebb lesz a bőröd, beáll pontosan a menstruáció, nem lesz olyan erős stb stb. De a következményekkel és az abbahagyással van nem is kevés. Az a legnagyobb gond, hogy az orvos baromira nem világosítja fel a nőket ezekről. Neki annyi a célja, hogy kiváltsa a receptet és kapja a pénzt utána. A magyar orvosok sajnos minden téren nagyon tájékozatlanok, ahogy ilyen téren a legtöbb nő is.
"a gumi mar mint a rohadtélet"
Lehet, hogy latexallergiád van, NE HASZNÁLD!
Keress latexmentes gumit, nézd meg azt.
Persze, első dolgom volt, de az is mart ugyanannyira.
Hát érdekes körökben mozogsz, mert tőlem soha nem várta el senki, hogy szedjem, sem a nőgyógyász, sem az exeim, sem a barátaim... Nem is szedtem soha.
31/N
Sok pasim volt már, és sok nőgyőgyásznál is voltam. Soha senki nem mondta nekem a gyógyszert, a kapcsolataimnak teljesen megfelelt a gumi (volt akivel egy idő után a megszakításos- egyikünknek se lett volna tragédia ha terhes leszek, megtartottuk volna), az orvosok meg szó nélkül elfogadták, hogy nem, és nem is akarok. Egyetlen egy ajánlotta, de ő is olyat amiről nagyon rosszakat irtak. Nem is kértem végül. Mostani barátom említette ugyan, de elfogadta hogy én azt nem. Igaz nem élünk még együtt, de ha ez megtörténik, akkor is max megszakitásos, hisz én már szeretnék gyereket. Meg szerintem ő is...
Egyébként mindenkinek szíve joga eldnteni hogy hogyan védekezik, senki senkire ne erőltesse. Anyukád nőgyógyásza egy igencsak érdekember lehet, gondolom jól fizetnek neki a tabletták után- a foggátlók, és a nemi betegségek miatt felirtak után is, hisz sokan (tartós) kapcsolat nélkül is ezt eszik, aztán csodálkoznak hogy mi bajuk...
Szerintem ez magánügy, ki szed és ki nem, a lényeg, hogy valami megelőző védekezés legyen, ha valaki nemi életet él, utólag nagyobb árat lehet fizetni a felelőtlenségért.
Mellesleg én nem találkoztam azzal a szemlélettel, hogy ezt alapnak tartanák. Talán én mozgok normális körökben, nem tudom. Én szedek, és nem érzem káros hatását, inkább hasznát, de nem kívánom részletezni, hogy nekem ez miért szükséges, ez ugyanis én vagyok, és ez nem húzható rá mindenki másra, a szervezetünk eltérő. Neked nem lehet szedni, ez is elfogadható, akkor védekezz másképp, és ne húzd fel magad azon, ha emiatt nyaggatnak. A te tested olyan, és neked kell ezzel az állapottal együtt élned. Mint ahogy nekem az én problémámmal, én sem a hasamra ütöttem, amikor elkezdtem szedni, több orvosi vizsgálat előzte meg a döntést, ugyanúgy egészségügyi okokból szedem, mint ahogy te egészségügyi okokból nem szedheted. Nincs értelme egymást győzködni ilyenekről.
Szerintem nem alap dolog. Én se szedtem, míg egészségügyi okokból nem szorultam rá, és sok ismerősöm van, aki nem szed és sose szedett huszonegynéhány évesen se.
Szerintem sokan úgy vannak vele, és jogosan, hogy kapcsolatban egyszerűbb, praktikusabb, meg hosszú távon olcsóbb, mint az óvszer pl. és más lehetőség itthon nem nagyon van, ami ennyire kényelmes (kivéve mondjuk a spirál, de azt meg nem nagyon rakják fel fiatal, gyermektelen nőknek, a pesszárium meg nem olyan elterjedt, meg sokan nem is tudják normálisan használni, és még úgy sem túl hatékony magában).
Ha lehetőségem lenne rá, akkor én inkább spirált használnék a fogamzásgátló helyett, illetve ha nem kellett volna hormonális gondokra szednem, én se szedném.
Amelyik pasi erőlteti nyilván azért, mert neki kényelmesebb mondjuk óvszer nélkül szexelni (más kérdés, hogy ezekből a pasikból hányan hajlandóak kifizetni a nő gyógyszerét, ami szerintem alap lenne mondjuk felesben :D). Mikor én felvetettem az egyik volt páromnak, hogy gondolkozom rajta, hogy szednék, ő kifejezetten ellenezte, mondta, hogy ha egyéb okból nem indokolt, akkor ne szedjem, mert tudja, hogy vannak nők, akiknek nem tesz jót.
Sok orvos azért erőlteti, mert kapcsolatban áll vmi gyógyszercéggel, aki nyomatja neki az adott gyógyszert, az én régi orvosom félévente akart rám tukmálni valami új gyógyszert meg bevenni klinikai IV-es vizsgálatokba :D :D
Van olyan ismerősöm is, aki szedte, de trombózis rizikó miatt abba kellett hagynia, és nem erőltette rá senki utána, se orvos, se barátnő, mikor tök nyilvánvaló volt, hogy nem tesz neki jót :D
Normális esetben egy orvos elküld vérvételre májenzimeket meg trombózis hajlamot kivizsgálni, és úgy ír fel neked megfelelő gyógyszert és nem kell 3 évig kísérletezgetni, bármit is jelent ez.
Exem teljesen meg volt elégedve a gumival, 1,5 évig azt használtuk. Nekem se volt vele bajom, viszont menstruáció alatt rengetegszer elájultam, rosszul lettem (sokszor a szüleim kapartak össze a WC-ből). Az orvosok annyit mondtak a rosszulléteimre, hogy normális, mert alacsony a vérnyomásom. Emiatt sokat hiányoztam a suliból, nem minden programon tudtam részt venni. Elsősorban ezért kezdtem el fogamzásgátlót szedni. Persze a szex is jobb volt így. Exem egyáltalán nem erőltette a gyógyszert, teljesen a saját döntésem volt.
Viszont ezt a sort szeretném tisztázni:
"Beállítja a menzeszt, te ezt miért nem akarod?"
A fogamzásgátló NEM állítja be a menstruációt. Kikapcsolja, és egy mű ciklust hoz létre mű vérzéssel, amit megvonásos vérzésnek nevezünk. Fogamzásgátló szedése alatt nincs menstruáció. Persze, a megvonásos vérzés úgy néz ki, mint a menstruáció, de nem az.
21N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!